Yahya Hassan er blevet begravet
Op mod 200 mennesker var med til at sende Yahya Hassan på sin rejse.
Kisten med digteren Yahya Hassan er blevet lagt i graven på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus. Kort forinden blev der blevet bedt en begravelsesbøn for digteren.
Digteren Yahya Hassan blev tirsdag klokken 14.00 begravet på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus.
Det var Yahya Hassans onkel, imam Abu Khaleed, der stod for begravelsen.
Gravstedet var blevet pyntet med blandt andet blomster og et maleri.
Ifølge TV 2s journalist på stedet var der mødt 150-200 mennesker op - flest mænd.
Forsamlingsforbud i forbindelse med begravelser og bisættelser
Forsamlingsforbuddet på maksimalt 10 personer samlet på et sted gælder ikke ved begravelser og bisættelser. Der må man gerne være flere end 10 personer, så længe begravelsen varer.
Ved indendørs bisættelser må der højest være én person for hver fire kvadratmeter i kirkeskibet, og antallet af deltagere kan være meget lavere.
Det er den enkelte præst og kirke, der bestemmer, hvor mange der må deltage til en bisættelse under coronakrisen.
På Twitter oplyser Østjyllands Politi, at forsamlingen af så mange mennesker - trods regler om forsamlingsforbud - er lovlig, da der er tale om en begravelse.
Der er lige nu en del mennesker forsamlet ved Vestre Kirkegård i Aarhus. Det skyldes en privat begravelse, der ikke er omfattet af reglerne om forsamlingsforbud. De må derfor gerne være flere end 10 personer, så længe begravelsen varer. #politidk pic.twitter.com/qnaY1m2nTP
— Østjyllands Politi (@OjylPoliti) May 5, 2020
Politiet fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at de har været diskret til stede i nærheden af begravelsen efter aftale med familien og imamen.
De vurderede, at der ikke var nogen grund til at gribe ind undervejs, fordi folk opførte sig ordentligt.
Kisten blev båret afsted af familie og venner til Yahya Hassan.
Blandt andet Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, som havde et tæt forhold til digteren og har haft ham boende hos sig, var til stede ved begravelsen.
Yahya Hassan mindes
De mange deltagere af begravelsen brugte blandt andet dagen på at mindes Yahya Hassan.
- Hvis jeg skal huske ham for noget, så er det for tre måneder siden, hvor han var inde og like 100 af mine billeder på Facebook. Så skriver jeg til ham: Hvad har du gang i?, imens jeg smiler lidt. Så skriver han: Haha, du har så mange billeder, at jeg har fået ondt i fingrene, fortæller Reda Zam Zam fra Aarhus, der deltog i begravelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Han var simpelthen sådan en charmerende fyr, og det er sådan, jeg husker ham.
Selvom Reda Zam Zam mindes Yahya Hassan med glæde, så husker han ham også som én, der har levet et hårdt liv.
- Drengen har jo ikke haft det godt. Han har haft brug for hjælp, og hans måde at råbe om hjælp på var de her aktioner, han har lavet, siger han.
- Og det har vi bare ikke set. Nu ligger han der og er død – og det er trist.
Til trods for hans barske liv mener flere deltagere, at han skal huskes for det positive.
- Jeg synes, at vi skal huske det gode. En ung fyr på kun 24 år er rejst herfra, siger Minalla Vestergaard fra Tilst, som også deltog i begravelsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi skal huske ham. Hvordan han har været, hvordan han startede, og hvordan han endte, siger deltager af begravelsen Hassan Ibrahim til TV2 ØSTJYLLAND.
Kun 24 år
Yahya Hassan blev torsdag fundet død i sin lejlighed i Århus V. Han blev 24 år gammel.
Læs også:
Inden da havde han nået at udgive to roste digtsamlinger. Den første, 'Yahya Hassan', udkom i oktober 2013. Med over 120.000 solgte eksemplarer blev 'Yahya Hassan' den blev bedst sælgende debutdigtsamling i Danmarkhistorien.
I 2019 udgav Yahya Hassan sin anden digtsamling, der også blev kritikerrost.
”Jeg skriver om mig selv”
Yahya Hassan blev født 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre, der blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.
Læs også:
Digtene i Hassans udgivelser kredser om hans opvækst, indvandrermiljøet, vold, overfald, om at sidde i fængsel, om stoffer og om psykisk sygdom.
- Jeg skriver om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren. 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort.
”Uafrystelige og meget voldsomme”
Ifølge litteraturredaktør på Berlingske, Søren Jacobsen Damm, er Yahya Hassans digte ”uafrystelige og meget voldsomme”.
- Her var ingen ønsker om at blive knuselsket, men alligevel havde Yahya Hassan en gang imellem et element af magi – noget drømmende – i sine digte. Først og fremmest var hans digte dog socialrealisme, for han ville sandheden, hvilket i høj grad var med til at tvinge øjnene op hos politikerne om, at der er parallelsamfund i Danmark, siger Søren Jacobsen Damm.
Digterscenen, som Yahya Hassan ramte, var ifølge Søren Jacobsen Damm ”intellektuel og minimalistisk”.
- Alt det ændrede Yahya Hassan, og han åbnede døren for andre minoritetsforfattere, der uden ham ikke ville have fået samme opmærksomhed. Det er for eksempel Sara Omar og Ali Aminali, der udsendte bogen ’Alis Danmarkshistorie’, Søren Jacobsen Damm.
Sara Omar kalder Yahya Hassan ”utrolig dygtig”:
- Yahya var en stærk poet.
I 2017 udgav Sara Omar bogen ’Dødevaskeren’. Her fortsætter hun Yahya Hassans opgør med indvandrermiljøet ved at gøre op med muslimsk undertrykkelse af kvinder.