Danske læger har udviklet corona-test til hjemmebrug
De nuværende lyntests er kun godkendt til professionel brug. Hospital vurderer, at dets hjemmetest er ligeså pålidelig.
Læger på Aarhus Universitetshospital har udviklet en lyntest for coronavirus til hjemmebrug.
Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse.
Testen er til podning i den yderste del af næsen og fungerer på samme måde som de lyntests, der bliver udført af sundhedspersonale hos private udbydere som eksempelvis Falck.
Selvtesten vurderes også at være lige så pålidelig. Forskellen er, at de kendte antigentests - som er det korrekte navn for lyntests - kun er godkendt til professionel brug.
Kan ikke erstatte PCR
375 borgere har deltaget i et projekt, hvor de fik udleveret og foretog en hjemmetest, efter at de havde fået taget en PCR-test, som er en mere følsom testmetode.
Det viste, at selvtesten havde en sensitivitet på over 60 procent, hvilket svarer til lyntests udført af sundhedspersonale, fremgår det af pressemeddelelsen.
Samtidig viste selvtesten en specificitet på 100 procent. Det vil sige, at et positivt svar er lige så sikkert som ved en PCR.
Sensitivitet og specificitet ved coronatest
- Sensitivitet er et udtryk for, hvor stor en andel af syge der diagnosticeres korrekt med covid-19.
- Specificitet er et udtryk for, hvor stor en andel af raske der klassificeres korrekt med testen.
Kilde: Aarhus Universitetshospital
Ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard understreger dog, at selvtesten ikke kan erstatte PCR-test.
- Men den kan være med til at hindre smittespredning, fordi man får svar med det samme, og man kan tage prøven, inden man går ud at sin bolig, siger han i pressemeddelelsen.
Resultaterne fra Aarhus Universitetshospital er endnu ikke fagfællebedømt og heller ikke offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift.
Personale tester hinanden
Selvtesten foregår på den måde, at man poder sig selv to centimeter oppe i næsen med en vatpind. Derefter placerer man vatpinden i en beholder med væske, som hældes på en plade. Viser pladen én streg, er testen negativ. Viser den to streger, er testen positiv.
Sammen med selvtesten følger skriftlig information og et link til en instruktionsvideo.
Lægerne begyndte udviklingen af selvtesten, fordi Aarhus Universitetshospital i slutningen af 2020 oplevede stor smittespredning hos personalet på covid-afsnittet. Derfor blev personalet i afdelingen systematisk tilbudt en lyntest, når de mødte på arbejde. Fordi testen kun er godkendt til professionel brug, podede personalet hinanden.
- Vi spurgte os selv, om ikke det ville være bedre, hvis personalet kunne teste sig selv, inden de tog på arbejde, så de kunne undgå at risikere at smitte andre i offentlig transport og ved ankomsten til arbejdspladsen, siger Lars Østergaard.
Han fastslår, at selvtesten ikke kan bruges til at stille en diagnose. Men den kan blive et vigtigt supplement til teststrategien for at sikre genåbningen, fordi man får svar med det samme, vurderer han.