Din årsopgørelse er klar – her er tre fradrag og en joker, du skal holde øje med

Fordi så mange danskere har arbejdet hjemmefra det seneste år, udregnes kørselsfradraget ikke automatisk i årsopgørelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Coronapandemien har haft indflydelse på stort set alt i 2020, og årsopgørelsen er ingen undtagelse. Foto: TV 2 Grafik
Af Ida Marie Lomholt Wismann
I samarbejde med tv2.dk

Allerede nu kan du gå på skat.dk og tjekke din årsopgørelse, for at se om du skal have penge tilbage, eller om du skal betale restskat.

Og i år er der fradrag, som du skal være særligt opmærksom på.

2020 var nemlig på alle måder et usædvanligt år, hvor coronakrisen havde indflydelse på stort set alt – også dine skattesager.

TV 2 har talt med Helle Snedker, kundedirektør og partner i Formuepleje, og hun peger på særligt tre fradrag – og en joker - som danskerne skal holde øje med, når de i den kommende tid tjekker årsopgørelsen.

I bunden af artiklen kan du se en samlet liste over de fradrag, du kan trække fra.

Du kan indberette fradrag frem til 1. maj.

1. Kørselsfradrag

I et normalt år overfører Skattestyrelsen automatisk kørselsfradraget fra det foregående år til årsopgørelsen for cirka en tredjedel af de omtrent 1,2 millioner danskere, der bruger fradraget.

Men sådan er det ikke denne gang.

Fordi så mange danskere har arbejdet hjemmefra det seneste år, udregnes kørselsfradraget ikke automatisk. Du skal altså selv aktivt indtaste antallet af dage, hvor du har været af sted på arbejde.

Skat.dk hjælper dig dog i år på vej til at angive det korrekte kørselsfradrag med en regnemaskine, der måned for måned viser det normale antal arbejdsdage, og som også hjælper med at huske ferier og omsorgsdage.

Kørselsfradraget er et af de vigtigste på årsopgørelsen, og normalt trækker danskerne 19,5 milliarder kroner fra i kørsel. Det tal ventes at falde kraftigt i år.

2. Håndværkerfradrag

Utroligt mange danskere har det seneste år brugt penge på at shine hjemmet op, og hvis man ikke er gør det selv typen, har det sandsynligvis været nødvendigt med professionel hjælp fra en håndværker.

I nogle tilfælde kan det trækkes fra.

Det gælder, hvis du eksempelvis har fået isoleret tag, gulv og ydervægge eller installeret varmepumper.

Konkret kan du trække håndværksydelser til en værdi af 12.500 kroner fra per person. Beløbene gælder kun for arbejdslønnen, og du skal have betalt elektronisk.

Ifølge Helle Snedker er håndværkerfradaget typisk noget, danskere glemmer, men i år er der så mange, som kan benytte det, at det er vigtigt at gøre opmærksom på.

3. Køb af bolig

2020 slog mange rekorder på boligmarkedet. Sjældent er priserne steget så meget, og sjældent er der blevet solgt så mange boliger, som tilfældet var.

Hvis du er en af de mange danskerne, som har købt en bolig, så skal du være ekstra opmærksom på din årsopgørelse. Det er der to grunde til.

For det første skal du tjekke, om du har betalt den rigtige ejendomsskat. Du betaler automatisk fra den dag, du overtager boligen, men reelt skal du først betale fra den dag, du flytter ind. Har du overtaget skødet 1. maj, men først er flyttet ind 1. september, er det altså fra september, du skal betale ejendomsskat. Det skal du selv rette.

Derudover vil der for de fleste have været udgifter i forbindelse med optagelsen af lån til boligkøbet. De kan trækkes fra. Læs mere om det i listen længere nede.

Feriepenge er en joker

I efteråret 2020 blev der i alt udbetalt 52,1 milliarder kroner i indefrosne feriepenge.

For de fleste lønmodtagere blev der automatisk trukket det korrekte beløb i skat af pengene, men for de, der lå lige på grænsen til at skulle betalt topskat, er det en anden sag, fortæller Helle Snedker.

- Hvis man ikke ændrede sin forskudsopgørelse dengang eller placerede pengene i sin pension, så venter der formentlig et skattesmæk, siger hun.

Man skal betale topskat af den del af ens årlige indkomst, der overstiger 531.000 kroner, efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra.

Det kan du trække fra

Kørsel

Du kan få fradrag, hvis du har mere end 12 kilometer på arbejde hver vej. Altså samlet set 24 kilometer på en arbejdsdag.

Kører du mellem 25 og 120 kilometer om dagen for at komme på arbejde, kan du trække 1,96 kroner fra per kilometer med undtagelse af de første 24 kilometer. For al kørsel over 120 kilometer er beløbet 99 ører per kilometer. 

Vær opmærksom på, at det kun er det faktiske antal arbejdsdage, der tæller. Sygedage, kursusdage og hjemmearbejdsdage skal trækkes fra. Og netop hjemmearbejdsdage har der været mange af for de fleste i 2020.

Håndværks- og serviceydelser

Har du fået udført visse service- eller håndværksydelser i dit hjem eller i din fritidsbolig, kan du trække dem fra i skat. 

Konkret kan du trække serviceydelser for 6200 kroner og håndværksydelser til en værdi af 12.500 kroner fra per person. Beløbene gælder kun for arbejdslønnen, og du skal have betalt elektronisk.

Hvilke service- og håndværksydelser der konkret giver fradrag, kan du se her.

Boligkøb og omlægning af lån

Du betaler automatisk ejendomsskat fra den dag, du overtager boligen, selv om det reelt set først skal være fra den dag, du flytter ind. Har du overtaget skødet 1. maj, men først flyttet ind 1. september, er det altså fra september, du skal betale ejendomsskat. Det skal du selv rette. 

Derudover vil der for de fleste have været udgifter i forbindelse med optagelsen af lån til boligkøbet, der kan trækkes fra.

Blandt dem er den såkaldte garantiprovision, der er et beløb, du betaler banken for at stille en garanti, indtil realkreditlånet er tinglyst. 

Aktier og investeringer

Hvis du er en af de mange danskere, der har handlet med aktier i 2020, skal du huske at kontrollere, om skattevæsenet har oplysninger om det. Ellers er der risiko for, at du ikke kan få fradrag for tab på aktier, når du engang i fremtiden sælger dem.

Har du solgt børsnoterede aktier med tab i tidligere år, så kontrollér også, at skattemyndighederne har disse oplysninger. 

Et tab skal anføres med et minus foran beløbet på årsopgørelsen.

Børne- og underholdsbidrag

Børne- og underholdsbidrag bliver alene indberettet til skattemyndighederne, hvis ordningen går via det offentlige.

Mange fraskilte personer indgår dog selv bindende aftaler om børne- og underholdsbidrag. Disse personer skal selv sørge for at fratrække det fradragsberettigede bidrag på årsopgørelsen. 

Donationer og velgørenhed

Hvis du betaler til en eller flere velgørende organisationer, kan du trække beløbet fra i skat. Den øvre grænse er dog 16.300 kroner. Donationer til forskning kan trækkes fra uden øvre grænse.

I udgangspunktet er det op til den velgørende organisation at indberette din donation. Det sker derfor helt automatisk, hvis du har oplyst dit CPR-nummer i forbindelse med donationen. Hvis du ikke har, skal du selv indberette beløbet. 

Kost, logi og småfornødenheder

Har du været ’sendt ud’ for dit arbejde i mere end 24 timer til et sted, hvor du ikke har haft mulighed for at overnatte hjemme, er det muligt at få et fradrag til kost og logi. Der er dog en række krav. 

Din arbejdsgiver må for eksempel ikke dække dine udgifter, du skal ikke have modtaget en skattefri godtgørelse fra din arbejdsgiver, og så må du heller ikke have udlejet din sædvanlige bolig, mens du er bortrejst.

Du kan læse mere om fradragene for diæter her.

Udgifter for at kunne udføre dit arbejde

Du kan trække udgifter fra til såkaldte ”øvrige lønmodtagerudgifter”. Det kan eksempelvis være kurser eller bøger, der har til formål at vedligeholde eller ajourføre din faglige uddannelse. 

Det er krav om, at du er lønmodtager, at du kan dokumentere dine udgifter, og at der er tale om udgifter, der ikke er private, men nødvendige for at erhverve, sikre eller vedligeholde din indkomst.

Renteudgifter

Renteudgifter til realkredit- og banklån bør blive indberettet automatisk, men der kan ske fejl. Har du et lån med en anden person, og er lånet ikke lige fordelt, skal dette rettes, da skattemyndighederne tager udgangspunkt i, at I hver hæfter for halvdelen af lånet – og dermed renterne.

Endelig kan du få fradrag for dine renteudgifter, hvis du har optaget lån hos privatpersoner. Det kræver dog, at du oplyser til skattemyndighederne, hvem du har lånt pengene af. Disse renteudgifter indberettes ikke automatisk, og du skal derfor selv indtaste oplysningerne.

Negative renter

Har du betalt negative renter i 2020, kan de trækkes fra i skat. Typisk udgør fradraget omkring en tredjedel af renteudgifterne. Så har du betalt 3000 kroner i minusrenter, vil du typisk få cirka 1000 kroner i hånden.

Beløbet bør automatisk blive indberettet af din bank, men tjek selv for en sikkerheds skyld i afsnittet om ”Renteindtægter af indestående i pengeinstitutter med videre”.

Selvom Helle Snedker forventer, at nogle vil skulle betale penge tilbage på grund af feriepengene, er hun ikke bekymret på danskernes vegne.

Ifølge hende var der så meget mediefokus på problematikken i efteråret, at de fleste danskere burde have taget deres forholdsregler.

Hvor mange, der ender med at få et skattesmæk, vil den kommende tid vise.

Det plejer at være cirka 25 procent, som skal betale penge, mens 75 procent kan se frem til en udbetaling 9. april.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her