Ekspert: Derfor skal du lade dit barn lege alene og bestemme mere

Du kan og bør selv gøre noget for at give plads til dit barns frie leg

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Af Thomas Jørgen Seerup, Karoline Hedegaard og Rikke Danielsen
I samarbejde med tv2.dk

En travl hverdag med skole, institution og fritidsinteresser, hvor også børnene har travlt.

Det er et billede, som rigtig mange danske børnefamilier sikkert kan genkende.

Men som voksen skal man passe på med at skemalægge børnenes liv og leg.

Sådan lyder det fra Sofie Münster, der er forfatter og stifter af familiemagasinet 'Nordic Parenting' i Go' morgen Danmark'.

Generelt skal vi blive bedre til at give børn mere plads til at lege frit og gerne alene, uden at de voksne blander sig.

- Det skal de, for i virkeligheden foregår en stor del af barnets udvikling som menneske, når det leger. Verdenen udvides, man opdager nye sider af sig selv, og man opdager, at man kan og tør mere i den frie leg, siger hun.

Forskere advarer

Sofie Münster er ikke ene om at mene, at børnenes frie leg er under pres.

Flere danske forskere mener, at vi har skemalagt og koloniseret børns tid i en sådan grad, at det begrænser deres mulighed for at udfolde sig frit.

Den frie leg er truet, lyder det fra en række forskere i et nyt debatindlæg i Politiken.

I USA er flere læger sågar begyndt at bede forældre om at arrangere mere legetid for deres børn. Fordi børnene har alt for travlt.

Tre ting spænder ben i Danmark

I Danmark er vi udfordret på tre områder, mener Sofie Münster.

- Den første ting er, at vi skemalægger børnenes dage. Der er længere skoledage og planlagte aktiviteter og dermed mindre tid til frie aktiviteter, siger hun.

Dernæst blander de voksne sig generelt alt for meget i børnenes leg, lyder det.

- Eksempelvis findes der det kendte og populære koncept 'leg og læring', hvor der skal være et formål med leg som for eksempel at lære bogstaver, tal eller sociale kompetencer. Det er også fint, men det er ikke det samme som at lege. For dét, der kendetegner en rigtig leg, er, at den er formålsløs, siger Sofie Münster.

- Og så er der også en sidste ting, tilføjer hun.

- Vi er begyndt at overvåge, og når vi hele tiden skal holde øje med børnenes leg, kan vi risikere at hæmme dem med vores "pas nu på" eller "skal du ikke liiige have en hånd?". For på den måde begrænser vi dem, forklarer børneeksperten.

Giver man som forælder ikke plads, tid og frihed til, at barnet kan lege selv, kan man spænde ben for dets udvikling.

- For hvis de voksne altid bestemmer tid og andre ting for legen, så har børnene ikke denne her frihed til at gå på opdagelse, som kendetegner børn og er med til at udvikle dem og deres forståelse, slutter Sofie Münster.

Skab plads til fri leg for dine børn

Afsæt tid til fritid
Lav et skema eller nogle huller i løbet af dagen, hvor der er afsat tid til fritid.

Det skal være tid, hvor ingen bestemmer over legen, og hvor barnet kan opdage verden på egen hånd uden en voksen.


Giv slip
Øv dig i at give slip.

Lad børnene lege, uden at du overvåger dem. Det må godt være en farlig og lidt grænseoverskridende leg, hvor barnet klatrer lidt højt op i et træ eller på et klatrestativ, hvor det kan falde ned. De har godt af at slå sig løs, uden at der kommer en voksen og siger: "Pas nu på".

Det er nemlig her, de søger grænser og lærer om sig selv.


Giv plads i institutionen
I de danske institutioner er man gode til at kombinere leg og indlæring, men der skal også være plads til fri leg uden et formål.

Der skal ikke altid være en tabel, der skal løses i forbindelse med en leg, og det skal man som forælder også være med på. 

Så selvom der på papiret ikke er arrangeret en udflugt eller en aktivitet, skal man ikke tænke, at der ikke er sket noget for barnet den dag. Det er netop under fri leg med andre, børnene bedst udvikler sociale kompetencer og udvikler sig, lyder det fra Sofie Münster, der er forfatter og stifter af 'Nordic Parenting'.

Så sæt pris på den skemafrie dage i eksempelvis børnehaven eller fritidsordningen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her