Mistede sin søn to dage efter han blev udskrevet - nu har hun et opråb

Næsten seks ud af ti psykiatere oplever hver eneste uge at måtte udskrive patienter, der ville have haft godt af at blive i behandling

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jonathan Heide Becker druknede 48 timer efter at han var blevet udskrevet fra et psykiatrisk hospital. Arkivfoto.
Af Karen Munk Ebbesen og Kirstin Stefánsdóttir Egekvist
I samarbejde med tv2.dk

Hvis man tager på skadestuen med en brækket arm, forventer man at få den i gips eller i en slynge, inden man bliver sendt hjem igen.

Hvis man derimod er syg på psyken, er det dog en anden sag.

Hvis man er indlagt på et psykiatrisk hospital, kan man ikke nødvendigvis gå ud fra, at man har fået den rette behandling, inden man bliver udskrevet. Også selv om ens sindslidelse i sidste ende kan blive livsfarlig.

Det viser en ny undersøgelse blandt landets psykiatere, som Lægeforeningen står bag.

En af dem, der har oplevet problemet på egen krop, er Linda Heide Ottosen. I sommer blev hendes 25-årige søn udskrevet fra et psykiatrisk hospital.

48 timer efter udskrivelsen blev han fundet livløs. Jonatan Heide Becker var druknet, men ikke som følge af selvmord.

Det fortæller hans mor i ’Go’ morgen Danmark’.

VIDEO: Her kan du se en del af interviewet med Linda Heide Ottesen i Go' morgen Danmark.

Manglede en stopklods

Jonatan Heide Becker led af sindslidelsen katatonisk skizoaffektiv lidelse, som er en blanding af skizofreni og humørforstyrrelser.

- Det der katatoni, det gør, at man ikke kan stoppe sig selv. I Jonatans tilfælde gjorde det, at han ikke kunne stoppe, når han løb, svømmede og spiste. Han skulle have nogen til at fortælle ham, at han skulle stoppe. Ellers løb han en trippelmaraton oppe i Riis Skov eller svømmede langt ud på bugten, som han havde gjort, et par uger inden han blev udskrevet. Der var Falck og alle mulige redningsfolk ude at hente ham ind fra bugten – i sidste øjeblik, fik vi at vide, fortæller Linda Heide Ottosen i ’Go’ morgen Danmark’.

Men sådan en person var der ikke til stede, da Jonatan Heide Becker i slutningen af august blev udskrevet fra det psykiatriske hospital, Afdeling P, i Risskov, og derfor var der ikke nogen til at fortælle ham, at han skulle vende om, da han tog sig en svømmetur, som endte med at blive fatal.

- Der skete det, at han blev udskrevet, inden han overhovedet var blevet færdigbehandlet, og inden han var rask, fordi de skulle bruge pladsen til en anden. Selv om jeg havde råbt vagt i gevær rigtig længe for at finde et bosted til ham, hvor han kunne komme i døgnpleje, blev han udskrevet til gaden, siger hans mor Linda Heide Ottosen.

VIDEO: Se et kort interview med Jonatans søster, Mette Heide Becker.

- Han kunne sagtens være i live i dag

Moren til den nu afdøde 25-årige er overbevist om, at hendes søn ville have været i live i dag, hvis der var blevet taget hånd om ham.

- Hvis der havde været mulighed for at være indlagt og få behandling, havde han været i live i dag.

- Han ville ikke dø. Han ville livet. Han var glad for livet, men han kunne ikke stoppe sig selv, da han var ude at svømme den nat, hvor han døde. Hvis han havde haft en plejer med, eller hvis han ikke var udskrevet, mens han var så syg, havde det set helt anderledes ud. Han kunne sagtens være i live i dag, siger Linda Heidi Ottosen.

Hun fortæller, at hun flere gange kontaktede Afdeling P og understregede, at hun ikke syntes, det var forsvarligt at udskrive Jonatan, inden han var sikret en plads på et boligtilbud.

Her ses Linda Heide Ottosen sammen med Jonatan. Foto: Privatfoto

Overlæge: - Det er forsvarligt, når vi udskriver patienter

Merete Bysted, der er ledende overlæge på Afdeling P, talte i efteråret med TV 2 ØSTJYLLAND om sagen. Hun kunne udtale sig om den konkrete sag, men ville gerne sige noget generelt om udskrivningerne fra det psykiatriske hospital.

- Det er forsvarligt, når vi udskriver patienter, men nogle gange ville vi sikkert gerne have beholdt dem noget længere, sagde hun til tv-stationen.

Hvis der havde været mulighed for at være indlagt og få behandling, havde han været i live i dag.
Linda Heidi Ottosen

- Jeg kan bare sige, at vi gør vores bedste. At vi først udskriver folk, når de er færdigbehandlede. Nogle gange kan vi ikke forudse, hvad der vil ske. Nogle gange er vores bedste ikke godt nok, fortsatte Merete Bysted.

Samtidig gjorde hun det dog over for TV2 ØSTJYLLAND klart, at hun syntes, at Aarhus Kommune er for langsomme til at finde bosteder til psykisk syge.

Den kritik har TV2 ØSTJYLLAND forholdt Ditte Sachse Dupont, der er centerchef i Center for Myndighed i Aarhus Kommune.

Hun er som udgangspunkt enig med Afdeling P’s overlæge i, at det går for sløvt med at finde passende tilbud til psykisk syge, men hun vil ikke tage ansvaret på sine og kommunens skuldre.

- Generelt kan jeg sige, at vi ofte ikke får nok tid til at finde det rette tilbud til folk, udtalte hun til TV2 ØSTJYLLAND i oktober.

Udskrives for tidligt

Jonatans sag er desværre ikke enestående.

58 procent af de psykiatere, som til dagligt arbejder med voksne psykisk syge på landets sygehuse, oplever mindst en gang om ugen at måtte udskrive en patient, som ud fra et lægefagligt synspunkt ville have haft gavn af at blive på sygehuset.

Det viser en ny undersøgelse, Lægeforeningen står bag.

Spørger man den ansvarlige minister, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), er der ved at blive gjort noget ved problemet.

- Det kan få alvorlige konsekvenser og er helt urimeligt, hvis patienten bliver udskrevet for tidligt. Lige nu og her opfordrer jeg lægerne til at råbe højt, så hospitalsledelserne forpligtes til at sikre ordentlig behandling. Derudover er vi i gang med at oprette 150 ekstra pladser til de mest udsatte patienter i psykiatrien, og senere på året præsenterer regeringen en samlet handlingsplan for en styrket indsats i psykiatrien, skriver hun i et skriftligt svar til ’Go’ morgen Danmark’.

Og selv om hun ser positivt på, at der bliver gjort noget ved problematikken, er det dog både for sent og ikke nok, mener Linda Heide Ottosen.

- Jeg håbede, at de allerede havde gjort noget. De trænger til nogle permanente løsninger, hvor der bliver en basis af sengepladser, som er i orden, så folk kan blive indlagt, når de har brug for det, slår hun fast.

VIDEO: Se dokumentarprogrammet 'Hvorfor druknede Jonatan?'. Udsendelsen er fra december 2017.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her