Ny forhåndsaftale i hus: Danmark har sikret sig retten til over 14 millioner vacciner
Landets forhåndsaftaler om potentielle køb af coronavacciner fordeler sig på fem forskellige medicinalvirksomheder.
Onsdag er det blevet bekræftet, at Danmark indgår i EU’s forhåndsaftale med medicinalvirksomheden CureVac om indkøb af coronavacciner.
Det betyder, at Danmark nu indgår i fem aftaler om forhåndsindkøb af vacciner. Dermed har man potentielt sikret sig adgang til ikke mindre end 14,4 millioner vacciner.
Den seneste forhåndsaftale betyder helt konkret, at Danmark vil kunne vaccinere cirka 2,6 millioner personer, hvis vaccinen godkendes efter grundig dokumentation for sikkerhed og effekt.
Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et tweet.
Vaccinenyhed: DK er tiltrådt EU’s femte forhåndsaftale med CureVac om indkøb af vacciner. Aftalen med CureVac betyder for Danmark, at ca. 2.6 mio personer vil kunne blive vaccineret, hvis vaccinen godkendes efter grundig dokumentation for sikkerhed og effekt #COVID19dk #sundpol
— Magnus Heunicke (@Heunicke) November 25, 2020
Der skal være vacciner nok
Dagens aftale kommer blot seks dage efter, at Lægemiddelstyrelsen 19. november i en pressemeddelelse meldte ud, at den fjerde aftale blev indgået.
Danmark har nu retten til at købe vacciner til de danske borgere fra fem forskellige medicinalvirksomheder. Fordelingen er som følger:
Astra Zeneca: cirka. 2,6 millioner vacciner
Sanofi-GSK: cirka. 2 millioner vacciner
Johnson & Johnson: cirka 5,2 millioner vacciner
BioNTech/Pfizer: cirka 2 millioner vacciner
CureVac: circa 2,6 millioner vacciner
Det er ikke sikkert, at alle vacciner godkendes, og alle optioner udnyttes. Dermed er Danmark altså ikke forpligtet til at købe de vacciner, der bliver godkendt, de har blot sikret sig muligheden for at gøre det.
Læs også:
Der bliver fortsat forhandlet og indgået forhåndsaftaler mellem EU-Kommissionen og vaccineproducenterne.
Det sker for at sikre, at der er vacciner nok til alle, hvis det viser sig, at en eller flere af vaccinerne ikke kan godkendes, lyder det i pressemeddelelsen.
Hvornår kan vi forvente at blive vaccineret i Danmark?
TV 2 har tidligere spurgt to eksperter, hvornår danskerne kan forvente at få en vaccine.
Når først en coronavaccine er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), vil der ikke gå lang tid, inden den vil være i Danmark.
- Det vil kun tage ganske få uger, hvis ikke dage. Vaccinerne bliver allerede produceret, så det handler om, hvor hurtigt man kan distribuere dem, sagde Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til TV 2 tirsdag.
Selvom vi næsten kan øjne de første vaccinesendinger i horisonten, kommer vi dog til at vente lidt længere på, at vaccinen kommer helt i land.
Læs også:
- Der vil gå et par måneder, inden vi vil opleve, at den første bølge af personer vil være vaccineret. Formentlig vil vi være godt henne i foråret, lød det fra professor Søren Riis Paludan.
Disse tre vacciner er tættest på godkendelse
Sundhedspersonale og personer i risikogruppen prioriteres
Tirsdag løftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for første gang sløret for, hvilke danskere der kan forvente at få de første vaccinestik. Ikke overraskende bliver det sundhedspersonale og personer i risikogruppen, der står først for.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at omtrent 568.000 - svarende til hver tiende dansker - er i risikogruppen.
Tirsdag kom det også frem, at når der kommer en vaccine mod coronavirus, skal udsatte danskere i risikogrupperne samt sundhedspersonale i første omgang forbi et hvidt testcenter for at blive vaccineret.
- Vi vil ikke risikere, at doser går til spilde, da vi vil have vaccineret så mange som muligt, så hurtigt som muligt. Frivilligt og gratis for den enkelte borger. Derfor vil vi have central styring, og vaccinationerne kommer derfor til at foregå gennem Testcenter Danmark i regionerne, lød meldingen fra sundhedsministeren til TV 2.