Ny metode i regionen: Viser blodprop i hjertet før den kommer

Region Midtjylland har som de første i verden taget en ny metode i brug, der sikrer langt større muligheder for at hjælpe patienter med blodpropper i hjertet

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Metoden bliver brugt i ambulancen. Hvis prøven viser, der er en blodprop i hjertet på vej, bliver patienten kørt direkte til hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital - i stedet for at blive kørt til den nærmeste akutafdeling.
Af Christian Krabbe Barfoed og Marie Mønster
I samarbejde med tv2.dk

Region Midtjylland går forrest med brugen af en ny metode, der kan optage blodpropper i hjertet, allerede før de kommer.

Metoden har regionen som de første i verden taget i brug.

Den nye metode indebærer, at patienter med blodpropper allerede i ambulancen får taget en blodprøve.

Blodprøven kan vise en blodprop i hjertet, allerede inden den opstår, i modsætning til en EKG-måling. Hvis blodprøven i ambulancen viser, at der er en blodprop i hjertet på vej, bliver patienterne kørt direkte til hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital - i stedet for at blive kørt til den nærmeste akutafdeling.

- Jo hurtigere man kommer igennem det, som jeg kalder 'reperationen', jo hurtigere kommer man også over det og op på mærkerne igen, siger førtidspensionisten Gunnar Jensen fra Aulum i Vestjylland til TV 2. Han er en af de patienter, der har haft gavn af metoden.

Vil gerne have beviser

For halvanden måned siden fik Gunnar Jensen taget en blodprøve i ambulancen, og da den viste en blodprop i hjertet, blev han omgående fløjet med helikopter til hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Konsekvenserne af en blodprop i hjertet, der ikke bliver behandlet hurtigt, kan være store.

- Man kan få hjertesvigt og hjerterytme-forstyrrelser, siger Jacob Thorsted Sørensen, overlæge på afdelingen for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Han forklarer, at man i regionen har været tilbageholdende med at reklamere for den nye metode.

- Før vi bringer en ny metode i brug, vil vi gerne have beviser for den virker. Nu synes vi, der er grundlag for at sige til de andre regioner, at det her er noget, man bør arbejde med, siger Jacob Thorsted Sørensen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her