Professor: Virus kan have presset sig selv op i et hjørne
Vi kan forvente svar på, om Omikron giver et mildere sygdomsforløb, i januar, vurderer professor.
Der er som bekendt ikke noget, der er så slemt, at det ikke er godt for noget.
Gennem de seneste uger er den særligt smitsomme Omikron-variant skyllet ind over Danmark med rekordhøje smittetal og nye restriktioner i sit kølvand.
Men selvom varianten risikerer at presse sundhedsvæsenet i knæ, kan den også vise sig at blive starten på enden af coronapandemien.
Sådan lyder det fra Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.
- Det kan være virkelig skidt i øjeblikket, men det kan måske også være en fordel på den længere bane, så vi får forkortet pandemien, siger han til TV 2.
En mere smitsom variant er usandsynlig
Siden de første smittede med Omikron blev bekræftet i Danmark 28. november, har varianten tegnet sig for en større og større del af smitten.
Tirsdag oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at varianten nu er dominerende i Danmark.
- Det udfordrer mange lande på nuværende tidspunkt, fordi smittestigningen er så voldsom. Derfor er det et stort problem på den korte bane, siger Jens Lundgren.
Læs også:
Men ifølge professoren kan netop den særligt smitsomme variant også få pandemien til at brænde hurtigere ud.
Det er nemlig usandsynligt, at coronavirus kan udvikle sig til en ny variant, der er endnu mere smitsom, vurderer Jens Lundgren.
Og derfor er der blandt fagpersoner en ”begyndende diskussion” om, hvorvidt det kan blive starten på enden for pandemien.
- Det kan faktisk være, at virus har presset sig selv op i et hjørne, den ikke kan komme videre fra. Altså at den ikke kan lave nye varianter, der er konkurrencedygtige med Omikron, siger Jens Lundgren.
Hurtigere naturlig immunitet
Selvom den høje smitte i Danmark er problematisk på kort sigt, kan den samtidig betyde, at vi kommer hurtigt igennem smittebølgen, vurderer professoren.
Ligesom et vaccinestik gør en coronainfektion nemlig kroppen bedre i stand til at håndtere virussen fremover.
- Spreder den sig så hurtigt, at mange når at blive smittet, får vi ad naturlig vej en bedre immunitet i befolkningen, siger Jens Lundgren.
Han peger blandt andet på, at de rekordhøje smittetal i Sydafrika, hvor Omikron første gang blev opdaget, allerede er på vej ned igen.
Giver ikke nødvendigvis mildere symptomer
Det store spørgsmål er nu, om Omikron er mindre farlig end eksempelvis Delta-varianten.
Sidste uge offentliggjorde sydafrikanske sundhedsmyndigheder indlæggelsestal for den nye variant, der er markant lavere end for Delta-varianten.
Både danske og internationale forskere har dog tidligere advaret om, at resten af verden sammenligner sig for meget med Sydafrika.
Landets gennemsnitsalder er nemlig langt lavere end i eksempelvis Danmark. Og derfor er borgerne sandsynligvis også i langt mindre risiko, når de bliver smittet.
Samtidig viser studier, at mellem 70 og 80 procent af landets befolkning allerede kan have været smittet med coronavirus i forvejen.
- Det er jo ikke nødvendigvis, fordi virus i sig selv forårsager mildere sygdom. Men rammer den folk, der er immuniseret i forvejen, har de bedre evne til at håndtere infektionen, siger Jens Lundgren.
Der er dog ifølge professoren stor bevågenhed omkring faren ved at blive smittet med den nye variant.
Der samles både i Danmark og udlandet enorme mængder data om de smittedes sygdomsforløb. Og derfor forventer Jens Lundgren også snart et mere klart billede.
- I løbet af januar forventer jeg, at vi er meget klogere på, om Omikron er mildere.