Sundhedstyrelsen: - Vaccinebrev på vej til alle danskere
Sundhedsstyrelsen har sendt besked ud om, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen skal organiseres.
De sidste par dage er der drypvis blevet skrevet om, hvordan den første del af Danmarks vaccinationsindsats mod coronavirussen vil se ud – hvem der står først køen til det lille stik, hvordan det bliver distribueret, og hvordan danskerne får besked om, at de har mulighed for at blive vaccineret.
Nu melder Sundhedsstyrelsen selv ud, hvordan forløbet for Danmarks indledende vaccinationsindsats vil se ud.
Sundhedsstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at der er sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen skal organiseres.
Her står også, "at Sundhedsstyrelsen henover jul og nytår vil sende et brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination mod covid-19."
I brevet kan man læse om vaccinerne mod covid-19 og det tilbud, du får om gratis vaccination, hedder det.
Ikke alle i første omgang
Der er i første omgang ikke vaccinedoser nok til alle danskere, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Derfor skal den første mængde vaccine, der kommer til landet, bruges til at vaccinere udvalgte grupper: Sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger.
Doserne skal dække både det første og andet stik med vaccinen med et bestemt antal dages mellemrum. Vaccinen skal nemlig gives over to omgange.
- I takt med, at vi får leveret flere vacciner i løbet af 2021, vil flere og flere grupper blive tilbudt vaccination mod covid-19. Men det er vigtigt, at vi får beskyttet de grupper, der bliver mest syge af covid-19. Derfor er de først til at få vaccinen, så de er godt beskyttet, siger Søren Brostrøm.
Plejehjemsbeboere blandt de første
Blandt de allerførste danskere, der skal vaccineres, er de 40.000 danskere, der bor på plejehjem. Og det skal de praktiserende læger stå for, oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en pressemeddelelse.
Folk, der indkaldes til vaccination, vil blive indkaldt på flere måder: Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads.
Hvis man er i helt særlig risiko, og eksempelvis er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at du bliver kontaktet af egen læge eller sygehus. Ellers opfordrer styrelsen til, at man selv spørger sin læge, om man er i helt særlig risiko.
Udvides løbende
Planen er, at vaccineindsatsen skal opskaleres, efterhånden som de første grupper af danskere bliver vaccineret.
Det forventes, at der i første bølge vil ankomme 615 kasser med 195 antal multidosis hætteglas, der hver indeholder fem vaccinedoser – det vil sige 599.625 doser i alt, lyder det i rapporten "Organisering af vaccination mod covid-19" fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 er kommet i besiddelse af.
Alle, der vaccineres, skal have to doser af vaccinen, og derfor rækker det til 300.000 danskere.
Vaccinen fordeles ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal. Grønland og Færøerne får også deres andel
Vaccinen er på vej – næsten
Og vaccinen er tæt på. Så tæt, at Sundhedsstyrelsens overskrift på hjemmesiden er "De første coronavacciner er på vej".
Men helt bogstaveligt skal man ikke tage ordlyden, for lastbilerne er i dette øjeblik ikke på vej mod Danmark med vacciner, oplyser styrelsen til TV 2.
Ifølge planerne sætter vaccinen dog snart kurs mod Danmark – EU venter at begynde at vaccinere fra 27. december. Og Mette Frederiksen mener endda, at de første kan få inden 27. december.