Ombudsmand gransker kulturhovedstad
Folketingets Ombudsmand har af egen drift indledt en undersøgelse af lukkethed i Aarhus 2017
Har østjyske borgere ret til at vide, hvad Aarhus 2017s bestyrelse bruger af penge på diæter, hvor de har været uenige med kunstnere, og hvad de har besluttet på bestyrelsesmøder?
Nej, mener kulturhovedstaden. De fastholder, at selv om de er finansieret af 350 millioner skattekroner, er de en fond. Og dermed ikke omfattet af offentlighedsloven.
Folketingets Ombudsmand har derfor af egen drift indledt en undersøgelse af lukketheden i Aarhus 2017.
- Jeg kan oplyse, at jeg den 8. marts 2017 bad Fonden Aarhus 2017 om en udtalelse med henblik på at afklare, om fonden er omfattet af offentlighedsloven. Jeg rejste sagen på eget initiativ, skriver kontorchef Lisbeth Adserballe fra Folketingets Ombudsmand i et brev til TV2 ØSTJYLLAND, der har klaget til ombudsmanden over, at Kulturhovedstaden, der er stiftet af Aarhus Kommune og har borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand, ikke vil give indsigt i, hvad de har vedtaget på bestyrelsesmøder.
Fonde er undtaget loven
18 andre midtjyske kommuner og Region Midtjylland samt EU og Staten har finansieret godt 350 millioner af de 452 millioner kroner til kulturhovedstaden.
Der er normalt indsigt i, hvad der sker i den offentlige forvaltning, så folk kan tjekke hvordan myndighederne forvalter borgernes skattepenge.
Fonde er undtaget loven, på nær hvis en stor del af dets penge kommer fra det offentlige, og hvis fonden er under offentlig tilsyn.
- På baggrund af en konkret og samlet vurdering er Fonden Aarhus 2017 ikke omfattet, skriver pressechef Peter Vestergaard i sit svar på TV2 ØSTJYLLANDs spørgsmål om, hvorfor de afviser at give aktindsigt.
Han henviser i sit svar til, at myndighederne ikke skal godkende fondens økonomi, der derfor ikke er under tilsyn.
- Der er ikke efter vedtægterne krav om, at fondens regnskab og revision skal indsendes til eller godkendes af de deltagende offentlige myndigheder, skriver han.
Dette er formelt korrekt - sådan et krav står ikke i vedtægterne, men det står derimod i kontrakter mellem Aarhus 2017 og de 19 kommuner bag kulturhovedstaden. I kontrakten med Aarhus Kommune står:
- Fonden indsender hvert år senest 1. juni årsregnskabet for det foregående år til godkendelse af Aarhus Kommune som tilskudsyder.
Altså er fonden, ifølge kontrakterne, under offentligt tilsyn - og netop det kan være afgørende for om de er omfattet af offentlighedsloven.
Folketingets Ombudsmand skriver, at man endnu ikke kan sige, hvornår de er færdige med undersøgelsen af fonden.