Abe-opdrætter frygter forbud efter abe-tragedie: Ser hellere, der stilles flere krav
Sagen om aben fra Skødstrup får flere ejere og opdrættere af aber i Danmark til at frygte for deres hobby.
Allan Højlund er en af dem i Danmark, der opdrætter aber, ligesom den, der lørdag blev fundet i Skødstrup i kritisk tilstand og efterfølgende døde på dyrlægens bord.
Det har han gjort i 25 år i sit hjem.
- Glæden ved at bygge et eller andet op, der er rigtig flot og så lave opdræt på dem, og følge med fra de får født ungerne, til de efter 8-10 uger begynder at gå lidt selv og selv kan spise, og så se at gruppen fungerer godt og formerer sig yderliere igen. Det synes, jeg er fascinerende. Og så er der altid gang i den inde i buret, forklarer han, da vi mandag er på besøg i hans hjem i Nørresundby nord for Aalborg, hvor han har et stort bur med aberne i.
Frygter forbud mod flere eksotiske dyr
Han er medlem af Foreningen Eksotiske Pattedyr, og han kalder sagen fra Skødstrup sørgelig, fordi aben ikke var blevet passet ordentligt på af ejeren.
- Jeg synes, det er skrækkeligt, det der er sket, siger han.
Men samtidig frygter han nu, at sagen vil gøre, at politikerne laver flere forbud mod eksotiske dyr, og at det dermed kan blive starten på enden for hans og de øvrige medlemmer af foreningens hobby.
- Det, der er uheldigt, er, at det lige er en abe, fordi for mig kunne det lige så godt have været en kanin eller en kat, der er blevet misrygtet.
- Jeg tænker, det her handler mere om misrøgt, end om at det uheldigvis lige er en abe, siger han.
Han så derfor hellere, at kravene til ejerne blev strammet - for eksempel hvad angår registrering.
- I stedet for forbud, vil jeg hellere have nogle krav.
- Det kunne eksempelvis være, at man skal registrere sit dyrhold, og når man så har registreret det, så skal man også give samtykke til at relevante myndigheder til enhver tid, uden yderligere tilladelse, skal have adgang til at kunne se, at dyrene bliver holdt ordentlig. Det, synes jeg, vil være en rigtig god løsning på det, siger han.
Ærgerlig sag
Sagen fik søndag Dyrenes Beskyttelse til at slå på tromme for et forslag om en såkaldt positivliste i stedet for en negativliste i lovgivningen. I øjeblikket er der nemlig lovgivet om, hvilke dyr man ikke frit må holde, men det vil organisationen have ændret til det modsatte. Altså så listen viser, hvilke dyr man frit må holde.
- Der vil sådan en abe ikke være på, fordi den har så specialiserede krav, for vi mener ikke, det er en, alle burde have lov at have, sagde Annesofie Meilvang, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse, søndag til TV 2 ØSTJYLLAND.
Og listen er der faktisk opbakning til fra Foreningen Eksotiske Pattedyr, fortalte foreningens formand tidligere på dagen.
- Vi skal mødes med Dyrenes Beskyttelse, og vi bakker op om deres forslag om en positivliste, siger foreningens formand Niels Brandt, der selv har silkeaber i sit hjem i Silkeborg Kommune.
Han mener dog ikke, at en positivliste vil ændre meget.
- Problemet er, at dyrene med de fleste sager ville være på positivlisten, siger han med henvisning til typiske kæledyr som kaniner, katte og hunde.
- Modsat er der ikke mange dyreværnssager med eksotiske dyr.
Niels Brandt er ligesom Allan Højlund træt af sagen, der stiller folk som ham selv og resten af foreningens medlemmer i et dårligt lys.
- Vi ser gerne, at ikke alle enhver kan købe de eksotiske dyr. Eller at man i det mindste sikrer, at de har den fornødne viden, siger han og tilføjer, at foreningen gerne ser, at man skal have en form for tilladelse til at holde visse dyrearter. Det kunne eksempelvis erhverves ved at deltage i et kursus eller være medlem af en relevant forening, siger han.