Ægtepar fik skattestigning på 42.000

Det blev pludselig meget dyrt for et ældre ægtepar, at der skulle bygges nye boliger i Malling. Nu håber de at få lokalplanen lavet om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Inger Brandbyge (78) og Arne Brandbyge (81) havde drømt om at blive gamle i huset, men lige nu ser den plan ikke så sandsynlig ud.

Der er lagt masser af arbejdstimer og kærlighed i Arne og Inger Brandbyges hus i Malling syd for Aarhus. De har boet der i 55 år og har selv bygget det hele op uden hjælp fra håndværkere.

- Det hus betyder alt for os, siger Arne Brandbyge til TV2 ØSTJYLLAND.

Men inden for få år kan de være tvunget til at flytte derfra. Det skyldes en lokalplan for Malling syd, der blev vedtaget af et samlet byråd i Aarhus Kommune i 2018.

Jeg håber, at Aarhus Kommune kan se, at det, de har gjort, er urimeligt.
Arne Brandbyge, pensionist, Malling

Det ældre ægtepars grund på 3.371 kvadratmeter blev en del af lokalplanen. Det betød, at de gik fra at bo i landzone til at bo i byzone. Konsekvensen var, at deres grundværdiskat steg fra 5.900 kroner om året til 47.900 kroner om året.

- Vi har betalt den ejendomsskat af den lille opsparing, vi havde. Det kan vi nogle år endnu, men vi kan ikke blive ved med det, siger Arne Brandbyge.

- Jeg håber, at Aarhus Kommune kan se, at det, de har gjort, er urimeligt.

Det er her syd for Malling, at der lige nu bliver bygget på livet løs. På Inger og Arnes grund nederst i højre hjørne er der planlagt seks rækkehuse, og derfor er værdien af deres grund nu steget markant.

Ville gerne have taget grunden ud

Inden lokalplanen blev vedtaget, var grundejerne til informationsmøde med kommunen. Dengang anså Arne Brandbyge det som urealistisk, at man kunne komme ud af lokalplanen, når nu Aarhus Kommune havde tegnet stregerne.

Men ifølge forvaltningschef i Teknik & Miljø Luise Pape Rydahl kunne det formentlig godt have ladet sig gøre.

Hvis vi ikke får en tilkendegivelse af, at man ikke er så vild med det, så kan vi heller ikke rigtigt agere på det.
Luise Pape Rydahl, forvaltningschef, Teknik & Miljø, Aarhus Kommune

- Det er selvfølgelig altid byrådet, der vælger, hvordan man vil lave en lokalplan, og hvad den skal omfatte, men som forvaltning, ville vi formentlig indstille, at man tog det område ud, siger Luise Pape Rydahl til TV2 ØSTJYLLAND.

Luise Pape Rydahl er forvaltningschef i Teknik & Miljø i Aarhus Kommune.

Har I været gode nok til at informere om, at han kunne komme ud af lokalplanen?

- Det kan man selvfølgelig godt spørge om, om vi har. Men når vi har et møde med grundejerne for at drøfte, hvad der er i gang, og hvad der er for nogle muligheder, så lytter vi efter, om man er indforstået med den mulighed, eller om man ser det som problematisk. Hvis vi ikke får en tilkendegivelse af, at man ikke er så vild med det, så kan vi heller ikke rigtigt agere på det, siger Luise Pape Rydahl.

Forvaltningschefen understreger, at en sag som denne også skaber refleksion i forvaltningen af, om de er tydelige nok i deres dialog og til at spørge ind til, hvilke konsekvenser beslutningerne i kommunen har for grundejerne.

Inger og Arne Brandbyge har været gift i 58 år - de seneste 56 år har de boet på Synnedrupvej i Malling.

Kan kun ændres ved politisk beslutning

Hvis stregerne i lokalplanen skal tegnes om i dag, kræver det en ny politisk behandling af sagen i byrådet. Hvis det står til næstformand for teknisk udvalg, Steen Bording Andersen (S), så skal man gøre alt, hvad man kan for at få tegnet Arne og Inger Brandbyges hus ud af lokalplanen.

- Vi ødelægger intet ved det her projekt ved at få tegnet dem ud af det. Intet. Det bør vi som kommune kunne rumme, siger Steen Bording Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det her er meget lidt, vi skal ændre. Det vil vi gerne være med til.
Steen Bording Andersen

Han er ikke bange for, at en sådan manøvre vil kunne skabe præcedens, hvis andre i kommunen på samme vis vil ud af lokalplaner.

- Jeg er klar over, at der er mange udfordringer, og hvis vi konstant skal ændre alle mulige lokalplaner, så bliver det selvfølgelig en udfordring. Men det her er meget lidt, vi skal ændre. Det vil vi gerne være med til, siger Steen Bording Andersen.

VIDEO: Det blev pludselig meget dyrt for et ældre ægtepar, at der skulle bygges nye boliger i deres lokalområde. Efter en ny lokalplan blev vedtaget i 2018 er deres grundskat steget med 42.000 kroner om året, så nu er de to pensionister hårdt ramt på pengepungen.

Skal selv betale for ny proces

Ifølge rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) understreger sagen, hvor vigtigt det er, at man som borger gør indsigelser, inden en lokalplan bliver vedtaget. For når først beslutningen er truffet i byrådet, er det langt vanskeligere at gøre den om.

- Vi ønsker ikke at inddrage en privat mands jord i en lokalplan, hvis han ikke ønsker det, men vi skal vide, at man ikke ønsker det. Vi har masser af eksempler på, hvor stregerne er tegnet lidt anderledes, fordi beboerne i et område ikke har ønsket at blive en del af det, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND

Nu er det bøvlet og besværligt, i stedet for at vi kunne have taget beslutningen på et oplyst plan i første omgang.
Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik & Miljø, Aarhus Kommune, Venstre

- Jeg synes, vi skal lave det om, men det kræver, at borgeren aktivt starter en proces i Teknik & Miljø.

Hvis Arne og Inger Brandbyge vil ud af lokalplanen, kræver det altså, at de selv betaler for processen. Hvor meget, det vil koste for ægteparret, ved Bünyamin Simsek dog ikke.

- Borgeren kan henvende sig til Aarhus Kommune med henblik på at igangsætte en proces, hvor man kan blive taget ud af en lokalplan, men nu er det bøvlet og besværligt, i stedet for at vi kunne have taget beslutningen på et oplyst plan i første omgang, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her