Charlotte har samlet stak af klager om plejehjem fra vrede pårørende

Charlotte Ahm troppede tirsdag aften op hos politikere med en ordentlig bunke papirer i favnen. Papirerne indeholder klager fra vrede pårørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Det passer ikke, når ledende figurer i Aarhus Kommune siger, at de først har hørt om problemerne på plejecentret Kongsgården for nylig. Sådan lyder kritikken fra en pårørende, som tropper op til et møde med politikere tirsdag aften med dokumenter, der i hendes øjne viser, at der er blevet råbt vagt i gevær i årevis.

Charlotte Ahm fra Aarhus har haft travlt den seneste uges tid, siden hun torsdag stod frem med sin kritik af plejecentret Kongsgården i Viby, som hun har politianmeldt for omsorgssvigt af sin farmor.

Efterfølgende har flere pårørende henvendt sig til hende og delt deres oplevelser med plejecentret, og nu sidder hun med bunke papirer foran sig, der kun vokser sig større og større.

- Jeg synes, det er skræmmende, at der er så mange, der har oplevet det samme som os, siger Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

I bunken ligger der blandt andet beskrivelser af personlige oplevelser, korrespondancer med forstanderen og pårørendes klager over deres ældres ophold på plejecentret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Charlotte Ahm er overrasket over, hvor mange pårørende der hævder at have haft lignende oplevelser med Kongsgården som hende selv.

- Det her er ikke bare et enkeltstående tilfælde. Der er mange, mange tilfælde derude. Så det er egentlig bare en øjenåbner, siger hun.

Papirstakken har hun med sig i favnen, når hun tirsdag aften tropper op til et møde med politikere i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune for endnu en gang at råbe op om forholdene på stedet.

Undres over, at der ikke er reageret mere kraftigt

Formanden for beboer- og pårørenderådet på Kongsgården, Lene Spanggård, kan bekræfte, at der de seneste år har været flere tilfælde med dårlig behandling af beboere.

- Jeg bekymres da, når jeg hører om så mange sager på Kongsgården. Det er ikke ukendt for mig, at det har været der, men jeg undrer mig bare over, hvorfor Kongsgården ikke er blevet hjulpet noget før, siger Lene Spanggård til TV2 ØSTJYLLAND.

En redegørelse fra Aarhus Kommune, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, viser, at der er sket bedring på plejehjemmet, men formanden for beboer- og pårørenderådet undrer sig over, at der ikke er nogen, der har reageret mere kraftigt på de henvendelser, kommunen har modtaget.

- Der er nogen, der har hørt om de her ting – også for tre år siden, så hvorfor er det så, man ikke har hjulpet ledelsen med at få styr på de her ting?, spørger hun.

VIDEO: Pårørende til beboer på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus rejser skarp kritik af forholdene. Indslaget er fra den 23. april 2020.

Netop ledelsen på Kongsgården mener, at der - trods fejl - er sket fremskridt.

- Der er igennem tiden sket fejl, det er indiskutabelt, men der er også blevet arbejdet sindssygt meget og systematisk med at forbedre mange af de ting, der var tilbage i tiden, siger Lene Offersen, der er områdechef i område Viby-Højbjerg i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hvis du ser på, hvad der er sket fra 2017 og til nu, på de data og de målinger, der er, så har der været en væsentlig fremgang, og det har pressen ikke været inde over. Så det er faktisk blevet taget seriøst løbende.

Afleverer papirstak til politikere

Efter den massive kritik fra flere pårørende er forstanderen på Kongsgården blevet fjernet. Aarhus Kommune har onsdag meldt ud, at en mere erfaren leder træder til.

Men Charlotte Ahm vil se resultater, før hun stopper med at kæmpe for bedre vilkår for beboerne.

- Jeg glæder mig til at se den nye leder i aktion, men mine forhåbninger er lig nul, når det drejer sig om Kongsgården. Lederen skal bevise noget først, lød det onsdag fra Charlotte Ahm.

Derfor har hun altså her til aften haft sin bunke af papirer med til de politikere, som er samlet til et møde tirsdag aften.

- Jeg ved ikke, om mine klager, jeg har fået indsamlet, kan stoppe det her, men vi bliver jo nødt til at forsøge at tage alle midler i brug for at stoppe de problemstillinger, Kongsgården har, siger hun.

Sagen kort

Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.

13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.

25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.

26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.

27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.

Politiker: - Vi har nok misforstået situationen

En af politikerne på mødet er Ango Winther, der er medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget for Socialdemokratiet. De fortællinger, Charlotte Ahm tirsdag aften har viderebragt, gør dybt indtryk på ham.

- Jeg har svært ved at forstå, at det virkelig er hændelser, der er sket. At nogen kan behandle ældre i vores kommunens varetægt, som vi skal passe på, på den måde er helt hen i vejret, siger Ango Winther til TV2 ØSTJYLLAND.

Ango Winther (S) er en af de politikere, der tirsdag aften mødtes med Charlotte Ahm.

Ango Winther mener, at det er misforståelser, der ligger til grund for, at politikerne ikke har grebet hårdere ind noget før.

- Det er jo nok, fordi vi et eller andet sted har misforstået situationen og sagt, at det her kan simpelthen ikke passe. Og når vi har spurgt forvaltningen om de her ting, så har vi også fået at vide, at det er overdrevet, og at det ikke er i overensstemmelse med sandheden, siger han.

Han ønsker nu, at sagen bliver undersøgt til bunds.

- Hver eneste sten skal vendes. Vi skal have fundet ud af, hvad det her går ud på.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her