Dette vaskeri blev 75-årige Prebens vej ud af ensomheden
Et socialøkonomisk vaskeri i boligforeningen Søvangen i Brabrand er en gave for både ensomme og udviklingshæmmede
- Jeg duer sgu ikke til at gå alene, selvom jeg har gjort det i mange år, siger 75-årige Preben Gustav Skov.
Han bor i Søvangen i Brabrand, og er fast gæst i foreningens vaskeri. Mest for at få en kop te, et stykke kage og sludder med de tre medarbejdere i vaskeriet – og for at få selskab i en lidt ensom tilværelse.
- Jeg bliver i godt humør, lige så snart jeg kommer ind ad døren. Hvis jeg er i dårligt humør, så skal jeg bare tage herop, siger Preben Gustav Skov.
Det socialøkonomiske vaskeri med udviklingshæmmede i Søvangen i Brabrand har vist sig at være en uventet gave. Ikke bare til de medarbejdere der har fået et meningsfuldt job - men i endnu højere grad til Søvangens beboere.
75-årige Preben Gustav Skov har fået brudt sin følelse af ensomhed. Han kommer på vaskeriet hver tirsdag og torsdag. Når aviserne og alle tv-kanalerne er trevlet igennem om morgenen, så tager Preben Gustav Skov ned på vaskeriet.
- Det er pragtfuldt at komme op til. Det er simpelthen samværet. Jeg finder, at det er hyggelige mennesker. De er lige ud ad landevejen, og ikke kunstige, siger Preben Gustav Skov.
Han er enkemand og bor alene i sin lejlighed i Søvangen.
- Da min kone døde, så var det som om alle de venskaber, vi havde, de døde, fordi jeg blev alene. Det døde simpelthen ud, fordi de ikke gad sådan en enlig, siger Preben Gustav Skov.
Gensidig glæde
Vaskeriet blev startet op i boligafdelingen Søvangen i januar 2017. Siden da har tre udviklingshæmmet haft jobbet som medarbejdere i vaskeriet.
- Mange udviklingshæmmede drømmer om at have et arbejde og være med i et fællesskab. Mange er på et aktivitetscenter, og de vil rigtig gerne noget andet, siger Pia Stabel Hjort, socialpædagog i projektet om vaskeriet, da det åbnede.
At boligforeningens beboere finder et fællesskab i vaskeriet var et af de håb, man havde, da projektet startede. Det fortæller direktøren i Brabrand Boligforening:
- Vi har så travlt med at gøre os uafhængige af hinanden, men her sker der faktisk det, der er en gruppe af borgere, der får en afhængighed af nogle andre og de udviklingshæmmede får anerkendelse, siger Keld Laursen, der er direktør i Brabrand Boligforening til TV2 ØSTJYLLAND.
Skaler projektet op
Han håber at andre boligforeninger griber ideen. For det gør ifølge direktøren ikke noget, at vi får skabt noget mere gensidig afhængighed.
- Den gensidige afhængighed kan føre noget godt med sig. Det er den genelle lære, at man får meget ud af at skabe den her afhængighed, siger Keld Laursen, der er direktør i Brabrand Boligforening.
For Preben Gustav Skov er besøgene på vaskeriet vigtigere end det, medierne kan byde en ensom.
- Så får vi en time eller to til at gå. Der er jo gode programmer i fjernsynet. Men dem bliver man jo træt af at se i længden, siger Preben Gustav Skov.