Ditte har startet selvhjælpsgruppe - vil bryde tabu for en million danskere

Dittes graviditet startede et følelsesmæssigt og fysisk kaos - nu vil hun hjælpe andre

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ditte Bach Pode Poulsen har levet med kroniske smerter i seks år.

Hun stryger en tændstik og tænder et lille fyrfadslys for hver af kvinderne i det lille lokale.

- Nu tænder jeg et lys for dig, Charlotte. Tak fordi du er her i aften. Og et lys for dig, Sine. Tak fordi du er her, siger hun.

De fleste af kvinderne ved bordet kender hinanden i forvejen, men introducerer alligevel sig selv ved fornavn, og resten af gruppen hilser tilbage.

Der er ingen, der skal komme og sige til mig, at et liv med kroniske smerter ikke er et tabu.
Ditte Bach Pode Poulsen, stifter, Anonyme Borgere Med Smerter (ABMS)

Scenen minder om et møde i Anonyme Alkoholikere, men her er alkohol ikke problemet.

Kvinderne omkring bordet lider af kroniske smerter, der gør det svært for dem at leve et normalt liv. Bare det at slæbe sig hen til mødet denne aften har for flere af dem været en kraftanstrengelse.

- Nu tænder jeg også et lys for mig selv. Tak mig, fordi jeg er her i aften, siger kvinden med tændstikken og smiler. 

Hun hedder Ditte Bach Pode Poulsen, og det er hende, som har startet selvhjælpsgruppen Anonyme Borgere Med Smerter - også kaldet ABMS.

Gruppen er forholdsvis ny og har 14 medlemmer, men det er langt fra alle, der har overskud til at komme hver onsdag.

- Smerter er et stort tabu. Det er svært for os at forklare andre, hvordan vi har det, og det er svært for andre at forstå, for ingen af os ser jo syge ud. Derfor er det rart at træde ind i et rum som det her, hvor alle kender til det at have smerter, siger Ditte Bach Pode Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Her kan du komme indenfor til et møde i Anonyme Borgere Med Smerter.

Kroniske smerter startede med graviditet

Ditte Bach Pode Poulsen er selv en slank kvinde omkring de 30. Ingen ville gætte på, at hun lever i konstante smerter. Smerter, som altid banker på.

For få år siden fejlede hun ingenting. Hun var kandidatstuderende i religionsvidenskab på Aarhus Universitet. Så blev hun gravid og fik bækkenløsning.

Hun blev indlagt en måned før termin. Hun kunne ikke længere komme op af sengen. 

Efter fødslen kom Ditte Bach Pode Poulsen på benene igen, men smerterne forsvandt ikke.

- Det var en kæmpemæssig omvæltning i mit liv. Jeg skulle ikke kun lære at være mor, jeg skulle samtidig også lære at leve med konstante smerter. Det startede et stort kaos i mit liv, fortæller hun.

VIDEO: Det kan være svært at finde overskuddet til at være social, fortæller Ditte Bach Pode Poulsen.

En MR-scanning viste, at der var flere årsager til Dittes smerter. Hun havde pådraget sig en mindre diskusprolaps og havde desuden for lidt brusk mellem enkelte ryghvirvler. Efter flere års kamp fik hun gjort sit speciale færdigt, men passe et arbejde på normale vilkår kan hun fortsat ikke.

- En typisk dag kan være, at jeg står op i mit nattøj og spiser morgenmad med min mand og min datter. Så er det mig, der gør hende klar til børnehave, og min mand der følger hende derhen. Efter en time er jeg bare fuldstændig færdig. Så skal jeg ned på ryggen og ligge, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta om smerter

880.000 danskere lever med lænderygsmerter.
570.000 danskere lider af nakkesmerter. 

Kilder: Sundhedsstyrelsen & Foreningen af Kroniske Smertepatienter

1 million danskere har smerter

Omkring hver femte dansker lever med kroniske smerter. Smerter, som ikke går over, og som der ikke er nogen effektiv behandling imod. Rygsmerter og nakkesmerter er mest udbredt.

- Smerter er i den grad et overset samfundsproblem. Et problem, der er stigende, uden at vi helt kan forklare hvorfor, siger Morten Høgh, der er specialist i fysioterapi i FysioDanmark, og som har 15 års erfaring i at behandle patienter med kroniske smerter.

Vi skal give plads til det gode og inspirere hinanden til et godt liv fremfor at snakke om, hvor forfærdeligt det er.
Ditte Bach Pode Poulsen, stifter, Anonyme Borgere Med Smerter (ABMS)

Han er specialist i muskuloskeletal fysioterapi i Fysio Danmark og har 15 års erfaring i at behandle patienter med kroniske smerter.

- Selvom der ingen helbredende behandling findes, er der heldigvis meget, man kan gøre for mennesker med kroniske smerter. For mig handler det ofte om at fjerne begrænsninger i hverdagen, så smerterne ikke får lov til at ’sætte dagsordenen’. Det er bl.a. vigtigt, at patienterne fokuserer på de ting, som de faktisk kan gøre uden at få mere ondt. Det er også vigtigt, at de holder sig fysisk aktive, selv om de har smerter for at forebygge andre lidelser, fx livstilssygdomme.

Et godt liv trods smerter

På Frivilligcenter Aarhus er gruppemødet i ABMS ved at være slut. I næsten to timer har de fremmødte dyrket mindfulness, fortalt personlige beretninger om smerter og givet hinanden gode råd. 

- Jeg ved fra andre forløb, jeg har deltaget i, hvor stor indflydelse det har på mit liv, at jeg kan mødes med ligesindede. Mennesker, der gerne vil arbejde for et godt liv til trods for smerter. Nu er vores liv sådan her, og vi skal give plads til det gode og inspirere hinanden til et godt liv fremfor at snakke om, hvor forfærdeligt det er, siger Ditte Bach Pode Poulsen.

Du kan læse mere om gruppens arbejde på abmsdanmark.dk eller på deres Facebookside.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her