Dyrkede sin coronahobby - nu åbner butikker på stribe
Folk har fundet nye gøremål under corona. Men nu, hvor hverdagen, som vi kender den fra før pandemien, er ved at vende tilbage, er spørgsmålet, om vi kommer til at holde fast i de nye vaner.
Mens landet var lukket ned under coronapandemien, fandt østjyderne nye interesser, som de kunne få tiden til at gå med.
Nu er mundbind og andre coronarestriktioner et afsluttet kapitel, men surdejen, strikketøjet og de lange gåture forbliver en del af den nye hverdag.
I hvert fald for David Milberg, Amalie Sofie Bay Jensen og Nanna Hald.
En surdejssucces, der startede på Trøjborg
De seneste to år har David Milberg brugt meget af sin tid på den surdej, der i dag leverer brød til hans forretning David Breadhead.
Han åbnede sit første bageri tilbage i september 2020, men dengang lå det ikke i kortene, at han skulle stå med en forretning på tre forskellige adresser.
- Jeg havde ikke forestillet mig, at det ville være, hvor det er i dag. Planen var egentlig, at det skulle være et bagestudie, hvor jeg bagte lidt brød, solgte lidt og holdt nogle kurser. Jeg har bare været heldig med, at folk godt kunne lide, hvad jeg lavede, siger David Milberg.
Men allerede inden David Milberg stod med nøglerne til tre surdejsbagerier midt i Aarhus, kunne han mærke en interesse for den levende dej.
Under første nedlukning brugte han en stor del af sin tid på at bage brød hjemme i lejligheden på Trøjborg. Der gik dog ikke længe, før flere fik færten af David Milbergs foretagende.
- Folk begyndte at sende bestillinger på brød til mig. Jeg kørte ud med omkring seks til otte brød hver dag. Der kunne jeg se, at der var en interesse for det, jeg lavede, siger han.
Stor interesse for mel- og vandblandingen
Interessen har kun vokset sig større med tiden, og da han ikke længere kunne bage nok hjemmefra lejligheden, tog han en chance.
Mens mange butikker landet over lukkede ned, åbnede David Milberg op for sit surdejsunivers på J. M. Mørks Gade.
- Jeg fandt jo hurtigt ud af, at dem, der havde det bedst under coronanedlukningen, var bedemænd og bagere, siger David Milberg med et smil på læben.
Nu, hvor samfundet er åbnet helt op på ny, er David Milberg dog ikke nervøs for, om interessen for det gode håndværk og surdejen stopper:
- Jeg ved, at vi nok skal blive ved med at servere nogle gode produkter for vores søde kunder, siger han.
Han har desuden planer om at udvide David Breadhead med en café som tilbygning til det allerede eksisterende bageri i Ny Munkegade.
En café, som han håber på, vil stå klar til sommer.
Rødglødende strikkepinde og ro i sindet
En anden, der har fået hænderne på arbejde, er Amalie Sofie Bay Jensen.
For hende betød nedlukningen, at hendes daglige gang som studerende på Erhvervsakademiet i Viby blev flyttet hjem foran computeren i lejligheden i Aarhus V.
De mange timer hjemme gjorde dagene ensformige, men her kunne strikkepindene bringe noget andet ind i hverdagen.
- Da jeg havde online undervisning, gik der mange timer foran computer og tv, så det trængte jeg til at komme lidt væk fra. Så fandt jeg roen ved at strikke, fordi jeg kommer ind i min egen lille boble, siger Amalie Sofie Bay Jensen.
Strikningen er blevet et vigtigt værktøj for Amalie Sofie Bay Jensen, og det mærkede hun særligt under sin sidste eksamensperiode.
Her tog den ene strikkepind den anden, fordi det at strikke var med til at få hende ned i gear og samle tankerne.
Hun har netop kastet sig over sit sjette strikkeprojekt, og indtil videre har hun oplevet stor succes med sine hjemmelavede trøjer.
Trøjer som Amalie Sofies familie har fået glæde af. Men strikningen har også fået en anden betydning end blot at kunne slappe af.
- Det er bare en helt speciel lykke, når man får strikketøjet af pindene og kan tage tøjet på og gå udenfor døren i ens egen kreation, siger Amalie Sofie Bay Jensen og fortsætter.
- Så jeg tror helt bestemt, at det er noget, jeg vil fortsætte med.
Gåturen er blevet til en vane
En anden, der vil beholde sin nye interesse, er Nanna Hald. Hun er fra Hinnerup og går til dagligt på Risskov Gymnasium.
- Jeg har fået en vane med at skulle ud og gå og få noget frisk luft og høre noget musik, siger hun.
Under nedlukningen trængte Nanna til noget, der kunne skabe variation i en til tider “kedelig” hverdag med onlineundervisning.
Hun er begyndt at bruge naturen som et frisk pust, og det, har hun fundet ud af, virker for hende.
- Det med at få noget nyt ind i sin hverdag. Noget, der kan hjælpe en med at abstrahere fra alt, der foregår ude i verden.
- Det er med til, at man kan fordybe sig i noget, der ikke nødvendigvis er en skærm eller konstant at tjekke Instagram eller Tiktok. Men lave noget andet, hvor man kan koble fra på en anden måde, siger hun.
Hun ser ikke lige så mange mennesker på stierne, som da samfundet lukkede ned.
Men hun er selv overbevist om, at hun vil blive ved med at nyde den friske luft. Det var noget af det, som coronanedlukningen lærte Nanna Hald.
- Jeg har indset, hvor vigtigt det også er at have nogle andre interesser, som ikke nødvendigvis behøver at have nogen reel mening, men at det mere er for min egen skyld, siger hun.