Efter 17 års kamp: Nu fjernes omdiskuteret kunst

I morgen tidlig fjernes skulpturen Vanddragen fra Store Torv i Aarhus, hvor den i 17 har været genstand for kritik af både funktionel og æstetisk karakter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Skulpturen Vanddragen har været omdiskuteret lige siden indvielsen i 2003. I morgen tidlig flyver den fra Store Torv og på depot.

Lennart Hedegaard Sørensen er ved at løsne de sidste bolte på 'Vanddragen', den ikoniske skulptur på Store Torv i Aarhus, inden den i morgen flyver bort.

- Det er de sidste små finesser, så er vi klar til, at den bliver flyttet væk af kranen i morgen tidlig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Skulpturen har siden indvielsen i 2003 været genstand for stor kritik grundet både funktionelle og æstetiske kvaliteter, og efter utallige fejlslagne forsøg på at få skulpturen fjernet, lykkedes det i januar endelig Aarhus Byråd at finde et flertal.

Upopulær i bybilledet

Skulpturen vandt i 2003 en konkurrence om, hvad der skulle pryde Store Torv fremover.

Allerede inden indvielsen den 1. oktober 2003 var der dog problemer med vandet, der flød over og dannede store pytter på torvet.

- Der var intet at stille op, jeg kunne ikke bare tage hammeren og banke løs i en weekend, og så ville alt være på plads, sagde skulpturens kunstner Elisabeth Toubro dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden har man af flere omgange lavet forbedringer på værket.

Vanddragen rummer referencer til Domkirkens runde facademonumenter, til åen, vandet og Store Torvs historiske funktion som brøndtorv. Fra værkets top strømmer vandet ned af en indre spiral, igennem tre bølgende stålvægge og videre hen over den lange tunge af sort diabas til det store brønddæksel, der er udsmykket med et mønster hentet fra Domkirkens tårn. Kilde: Aarhus Wiki

Men det var ikke kun det funktionelle, som kritikken gik på.

Flere mente ikke, at den æstetisk passede ind i miljøet på Store Torv - mange mente bare ikke, at den var særligt pæn - og det blev derfor diskuteret, om skulpturen skulle flyttes et andet sted hen.

Området omkring Aros Kunstmuseum var oppe at vende, men Elisabeth Toubro indvendte med, at skulpturen var skabt med henblik på Store Torv, hvorfor en genplacering ikke var hensigtsmæssig.

To forgængere forsøgte forgæves at besejre dragen

I januar 2020 besluttede Aarhus Byråd endeligt, at kunstværket skulle fjernes.

- Økonomi har været en del af det, men det er lykkedes os at få skab et politisk flertal og få lavet en bred aftale, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Tredje gang blev lykkens gang: Rådmand Bünyamin Simsek (V) fik i modsætning til to forgængere bugt med Vanddragen via et flertal i byrådet.

Han er dog ikke den første rådmand, der har taget kampen op mod Vanddragen.

I 2005 forsøgte daværende rådmand, Poul B. Skov (K) forgæves at få skulpturen flyttet, ligesom hans efterfølger, Peter Thyssen (R), også måtte se sig slået.

Dengang sagde Peter Thyssen til TV2 ØSTJYLLAND:

- Den har da nogen kvaliteter, men det er bare ikke kvaliteter, der passer ind på Store Torv.

Lennart Hedegaard Sørensen har i en uge arbejdet på Vanddragen. I dag blev de sidste bolte løsnet, og i morgen bliver den fragtet på depot efter 17 år på Store Torv.

Erstattes af grønt område og udeservering

Vanddragen nåede at overleve 17 år og to rådmænds attentatforsøg, før tredje gang altså blev lykkens gang for kommunen, der allerede er klar med bud på, hvordan området i stedet skal bruges, når skulpturen flytter væk i morgen.

- Vi laver en midlertidig løsning, hvor der kommer træer og grønt samt opholdsarealer, ligesom vi åbner op for udeservering herude, siger Bünyamin Simsek.

Vanddragens 'bøddel', Lennart Hedegaard Sørensen, ser da også frem til, at kranen i morgen kan føre den slagne drage bort.

- Jeg synes heller ikke selv, at den pynter på bygningerne herinde eller på miljøet omkring Store Torv, så det bliver rigtig godt at få den væk, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her