Ejer nåede aldrig at flytte ind: Nu bliver ubrugt luksusvilla revet ned

Trods gentagne advarsler og politianmeldelser valgte en familie fra Skødstrup alligevel at fortsætte et ulovligt husbyggeri. Men nu er det slut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nedrivningen er i gang.

Cirka ti års drama og juridisk tovtrækkeri omkring en villa på Tronkærlund i Skødstrup er slut. 

Her bliver en luksusvilla til flere millioner kroner i de her dage revet ned, selvom den aldrig har været brugt.

Villaen, der er 286 kvadratmeter med otte værelser og to badeværelser, fejler ellers ikke det mindste. Den fremstod både moderne og lækker - placeret lige ud til grønne arealer med store vinduespartier.

Problemet er, at villaen er bygget ulovligt på et fundament, der er 30 centimeter for højt. En problematik, Århus Stiftstidende flere gange har beskrevet igennem de senere år.

Nyeste hus revet ned

Sagen er den, at Aarhus Kommune gentagne gange har givet ejeren et påbud om at stoppe byggeriet, men det er ikke sket. Ejeren er endda blevet politianmeldt af kommunen. 

Det har nu ført til, at bygningen må jævnes med jorden.

- Det er en meget speciel sag. Det er til dato det nyeste hus, vi har brækket ned. Det var lige klar til at flytte ind i. Der manglede kun en køkkenbordplade - så var det klar, siger Mathias Sørensen, der er direktør i MS Entreprenør, som står for nedrivningen, til TV2 Østjylland.

Han lægger heller ikke skjul på, at selvom det er en "god" opgave, der er landet på hans skrivebord, så er det med blandede følelser.

- Det er lidt vemodigt og gør lidt ondt. Det er mange ressourcer, der bare skal rives ned igen. Og så gør det lidt ondt, at man kunne se, at det var en børnefamilie, der skulle flytte ind her, men det aldrig blev til noget. Det er jo faktisk et livsværk, man fjerner for folk, der skulle til at flytte ind i et nyt hus.

Mathias Sørensen understreger dog, at man gør, hvad man kan, for at genbruge så mange materialer som muligt, og han forstår også godt, at huset skal væk.

- En regel er jo en regel, så sådan er det. Men jeg synes alligevel, det er spild, at rive sådan nogle nye materialer ned.

Mathias Sørensen har aldrig før revet et så nyt hus ned.

Endelig en løsning

Hele sagen begyndte i 2014, da familien ansøgte Aarhus Kommune om lov til at bygge huset på en højere sokkel, men fik afslag.

Da byggeriet alligevel gik i gang, klagede en nabo over, at soklen var for høj.

Familien blev derefter mødt af både standsningspåbud, politianmeldelse, en dom i retten i Aarhus og dagbøder. Alligevel fortsatte byggeriet.

I januar 2024 blev villaen solgt til en nabo på tvangsauktion - og på vejen glæder andre sig nu også over, at den ti-årige skandalesag forhåbentlig har fået sat et punktum.

- Jeg synes, det er rart, der kommer en løsning på det, og at det kommer væk, siger Mai Ligaard, der også bor på Tronkærlund i Skødstrup.

Mai Ligaard.

Selvom hun er enig i, at det er ærgerligt at rive et færdigbygget hus ned, inden det overhovedet er blevet brugt, så mener hun ikke, det kunne være anderledes.

- Det er da synd, men reglerne er jo til for at blive overholdt. De har selv været skyld i, at det er kommet så langt, siger hun.

Hun undrer sig dog over, det skulle tage ti år, adskillige standsningspåbud, en dom og dagbøder, før byggeriet nu bliver endeligt stoppet.

- Vi er klar over, at der er givet nogle bøder, men det har tydeligvis ikke haft nogen konsekvenser. Så nu er man endt med, at der står et næsten færdigt hus, som ikke har været brugt til noget i mange, mange år, siger hun.

'Ikke en adfærd, vi kan leve med'

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang (K), forstår godt naboernes frustration over, hvor længe sagen har stået på.

- Sådan noget her tager desværre rigtig lang tid. Særligt, når den anden part ikke vil rette ind. Der har været politianmeldelser og dagbøder. Det er en lang juridisk proces, man skal igennem, før man kan komme hertil, hvor vi er nu, desværre. Jeg tror, alle parter havde haft bedre af, at det var blevet løst allerede, da problemet opstod, siger han.

Rådmand Nicolaj Bang er glad for, kommunen stod fast.

Selvom familien forsøgte at få dispensation til det for høje fundament, for at beholde deres hus, holdt kommunen altså fast i beslutningen, og det, mener Nicolaj Bang, er fortsat den rigtige beslutning.

- Det er af hensyn til naboerne, og så er det fordi, vi gerne vil være en kommune, hvor man overholder reglerne og ikke vænner sig til, at man godt kan bryde reglerne en smule, for så kommer det til at smitte af på andre byggerier.

Der bliver givet dispensationer til alt muligt. Hvorfor er det så vigtigt ikke at give det for de 30 centimeter i den her sag?

- Normalt vil man måske have set anderledes på det, men det her er en sag, som har været meget lang tid undervejs. Bygherre får allerede under opførslen af bygningen at vide, at det er ulovligt. Derefter kommer et standsningspåbud og politianmeldelser. Alligevel fortsætter man med at bygge i håb om, at man får dispensation senere. Det er simpelthen ikke en adfærd, vi kan leve med, fastslår rådmanden over for TV2 Østjylland.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her