En tikkende bombe? Tjekker om tonsvis af miner og bomber i bugten lækker gift
Efter krigen blev mellem 17.000 og 45.000 ton bomber, miner og andet krigsmateriel dumpet i Aarhusbugten.
Giftige kemikalier fra miner, bomber og andet krigsmateriel kan i årtier være sivet ud i koraldybet mellem Egå og Skødshoved nord for Aarhus.
Her blev tonsvis af våben, bomber og andet tysk krigsmateriel dumpet efter anden verdenskrig.
Havet blev ganske enkelt brugt som losseplads, da det efter krigen blev besluttet, at ingen lande måtte overtage de tyske våben.
Alene i Danmark efterlod de tyske tropper 450.000 ton våben og militær udrustning, og ved Aarhus blev mellem 17.000 og 45.000 ton dumpet.
Alt skulle destrueres
Efter krigen besluttede de allierede, at Tyskland skulle demilitariseres.
Ingen lande måtte overtage de tyske våben, for det ville kræve, at Tyskland fortsat skulle levere reservedele og ammunition.
Den tyske krigsindustri skulle fjernes helt, og det blev derfor besluttet, at stort set alt tysk krigsmateriel skulle destrueres.
Kilde: AU
Fisk og muslinger med TNT i kødet
Ude af øje, ude af sind har sprængstof og andet krigsmateriel ligget på havets bund i årtier, men nu nager mistanken om, at den store bunke krigsskrot lækker kemikalier til det omgivende havmiljø.
- Vi ved fra lignende tyske undersøgelser, at TNT og andre giftige stoffer siver ud fra våbnene og bliver optaget i plante- og dyreliv. I Østersøen har man fundet fisk og muslinger med TNT i kødet, siger seniorforsker Hans Sanderson fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
Han venter lige nu svar på en række prøver, som en gruppe tyske forskere fra GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research i Kiel i forrige uge tog ved koraldybet.
- Planen er, at jeg skal lave en risikovurdering baseret på de data, som vi får ind fra prøverne. Ud fra dem vil jeg kunne vurdere, hvor sandsynligt det er, at våbnene forurener havmiljøet, siger han.
TNT er kræftfremkaldende
Hvis det er tilfældet, skal det i anden omgang undersøges om områdets fisk og skaldyr har giftstoffer i sig. I Tyskland er de længere fremme, og her er der konstateret giftstoffer i fisk og skaldyr.
- Det er bekymrende, at TNT bliver akkumuleret i fødekæden. Det er ikke blot skidt for dyrelivet, men også for os mennesker, som spiser fiskene. TNT er nemlig kræftfremkaldende. Vi vil derfor undersøge, om vi også skal være bekymrede her i Danmark, siger Hans Sanderson.
Det er dog ikke sikkert, at giftstofferne siver ud, understreger han.
- Det kan være, våbnene ligger dybere begravet i havbunden eller at strømforhold og iltforhold gør, at skallerne ikke er korroderede og begyndt at lække. Vi ved det simpelthen ikke.
Kommunens plan
I budgetforliget for 2023 besluttede byrådet i Aarhus Kommune, at der skulle udarbejdes en genoprettelsesplan for Aarhusbugten.
I den forbindelse skal der laves en undersøgelse, som skal dokumentere tilstanden i bugten og komme med forslag til, hvordan dyre- og plantelivet kan forbedres.
Desuden vil byrådet gerne vide, om den dumpede ammunition giver miljømæssige udfordringer. Kommunen har derfor bedt Hans Sanderson fra Aarhus Universitet om at undersøge det.
Kilde: Bettina Lerche, Biolog, Teknik og Miljø i Aarhus Kommune