Forbudt fodring fortsætter: - De ødelægger det for alle andre
Besøgende respekterer ikke forbud mod at fodre dyrene i Marselisborg Dyrehave.
Med en pose gulerødder under armen tager nogle gæster en tur i Marselisborg Dyrehave for at fodre hjorte og dådyr.
Der er bare ét problem: Det er ikke tilladt at fodre dyrene i den aarhusianske skov.
- Vi oplever, at størstedelen efterlever vores nye krav med ikke at fodre dyrene. Men vi hører også, at i weekenderne er det slemt med folk, der ikke gør, siger Stefan Boldsen Hansen, der er skov- og landskabsingeniør hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune - og ansvarlig for Marselisborg Dyrehave.
Stop med at fodre
I februar valgte man, at det skulle være endegyldigt slut med fodring i Marselisborg Dyrehave, som ellers har været tilladt siden åbningen i 1933.
- Vi har vurderet, at vi ikke længere kan forsvare at lade folk fodre, for vi risikerer, at nogen kommer til skade, når dyrene går hårdt til dem. Jeg har heldigvis ikke kendskab til nogen, der er kommet alvorligt til skade, men der er nogen, som har måttet en tur forbi lægen eller som har fået blå mærker, sagde Niels Jørgen Friis, der var ansvarlig biolog i Marselisborg Dyrehave til TV2 Østjylland, da man tog beslutningen.
Det er dét forbud, der ikke respekteres af alle, og det kan ifølge Stefan Boldsen Hansen skabe farlige situationer.
- Hvis hjortene er vant til at få mad, og de hører skramlen fra en madpakke eller andet, så kan der opstå situationer, og det er det, vi helst vil undgå, siger han.
Gæsterne ved det godt
Kommunen har opsat skilte i området, der viser, at det ikke er tilladt at fodre dyrene.
Der er blandt andet lavet en tegning, der illustrerer, at fodring er forbudt, så det er forståeligt på alle sprog.
- Der er en procentdel, der er ret så ligeglade med vores skiltning og krav. Det er svært at sige, hvor ofte det sker, men det forekommer desværre ofte, og det skaber en super dårlig synergi med det, vi gerne vil, siger Stefan Boldsen Hansen.
- Der er en procentdel, der ødelægger det for alle andre.
Har I skiltet godt nok, hvis nogle gæster fortsat fodrer dyrene?
- Det er noget, vi bliver ved med at tale om internt, om vi kan skilte på en anden måde. Men jeg synes, vi har skiltet godt, og det skal heller ikke være en skiltepark.
Så folk gør det, fordi de er ligeglade med reglen, og ikke, fordi de ikke ved det?
- Det er min helt personlige og klare overbevisning, at det er sådan, det er. Generelt gør størstedelen af gæsterne det helt rigtige, men der er et fåtal, der bliver ved, siger han.
Folk kommer til skade hvert år
Forventningen er, at hvis gæsterne stopper med at fodre dyrene, vil de være meget mindre nærgående, og det vil skabe færre sammenstød mellem dyrene og besøgende.
- Dyrene skal have lov til at være dyr, og de får rigeligt mad fra os under kontrollerede forhold, siger Stefan Boldsen Hansen.
- Vi har episoder hvert år, hvor folk skal på skadestuen. Man er her på dyrenes præmisser, og det ved publikum også godt. Men vi vil selvfølgelig helst ikke have, at publikum kommer til skade, selvom det er på dyrenes præmisser.
Regler i Marselisborg Dyrehave
Undlad at fodre dyrene. Det kan resultere i, at dyrene bliver pågående og til fare for besøgende.
Undlad besøg i stormvejr, da der er risiko for nedfaldne grene.
Jag ikke dyrene og opsøg dem ikke. Lad i stedet dyrene komme til dig, hvis de har lyst, og hold dig altid i udkanten af flokkene.
Der er ikke tilladt at løbe eller cykle.
Saml ikke olden og kastanjer. Det er en vigtig del af dyrenes naturlige føde.
Vildsvinene må ikke fodres af veterinære årsager.
Hæng ikke sutter i træerne, og efterlad ikke affald. Dyrene spiser det og risikerer at dø.
Kilde: Aarhus Kommune.
Problemet med aggressive dyr kan blive værre de kommende måneder, hvor dyrene er i brunst.
- Så kan de ikke altid skelne, hvornår de vil parre sig, og hvornår de vil have en gulerod. Dyret tænker, det gerne vil have en gulerod, men det er også fuld af hormoner og inde i en rigtig aggressiv periode. Det kan føre til nogle trælse episoder, og det går ud over publikum. Det er det, vi for alt i verden gerne vil undgå. Vi er ude efter, at alle skal have en god oplevelse.
I november 2023 så Dyrehaven i Marselisborgskoven i Aarhus sig nødsaget til at lukke ned med øjeblikkelig virkning.
Det skyldtes netop, at dyrene var i brunst, og det fik nogle af dem til at blive aggressive og stange gæsterne.
Stefan Boldsen Hansen forklarer, at stopper gæsterne ikke med at fodre dyrene, så kan konsekvensen være, at dyrehaven må lukke ned igen.
- Det kan sagtens være udfaldet af det. Det er noget, vi holder meget øje med. Vi håber, fodringsforbuddet kommer det til livs, så man altid kan komme ind og få en god oplevelse, siger han.
- Det er en kæmpe oplevelse at se dyrene i brunst på afstand. Sikkaerne fløjter, og dåhjortene har et parringskald, der lyder som en bøvs, siger han.
Kommunen oplever, at borgere ringer ind på vagttelefonen for at berette om, at andre gæster fodrer dyrene i dyrehaven. Men medarbejderne har ikke mulighed for at køre ud ved henvendelserne, men stopper folk i det, når de tages på fersk gerning.
Derfor er opfordringen også klar:
- Anbefalingen og overskriften er, at folk simpelthen bare skal holde deres gulerødder hjemme i egne kødgryder, siger Stefan Boldsen Hansen.