Historisk: 55 år langt eksperiment er endelig lykkedes

I Væksthusene i Aarhus har man for første gang høstet egen vanilje, og nu står kokosnødder og pølsefrugter som det næste på listen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Science Museerne

Vanilje, kokosnødder og pølsefrugter.

Nej, det er hverken en dårlig dessertopskrift eller Madagaskars største eksportvarer. Det er derimod de ting, som ihærdige gartnere arbejder på at dyrke i Væksthusene i Aarhus.

Og efter 55 år lykkedes det i sidste uge for første gang at høste en vaniljestang.

- Det er mega fedt, og der var ikke nogen, der lige regnede med, at det lykkedes, fortæller Bjørn Bjerre Lang, der er væksthusgartner, til TV2 ØSTJYLLAND.

En lang proces

Bjørn Lang fortæller, at det ikke har været en let omgang at dyrke vaniljestangen i et drivhus i Danmark.

- Det er en meget tilfredsstillende følelse, fordi man hele tiden skal have en faglig plan. Så krydser man fingre for, at det er den rigtige beslutning vel vidende, at der går et år, inden vi får chancen igen, siger han.

Hvis det lykkedes med kokosnødderne, så er det måske lidt mere fantastisk.
Bjørn Lang

Når der skal dyrkes vanilje, skal man igennem en omhyggelig proces. Der er et lille vindue om morgenen, hvor bladene skal bestøves hver dag. Derudover spiller det danske vejr og nysgerrig besøgende ind. Der er meget, der kan gå galt.

- Der har været nogle tilfældigheder, der gør, at det måske lige spiller, og så prøver vi at følge det til dørs. Det er det, vi kan her. Og når chancen byder sig, så griber man den, fordi man får måske ikke chancen igen før x antal år, siger Bjørn Lang.

I denne video kan du høre Bjørn Lang fortælle om vaniljestangen. Video: Væksthusene og Botanisk Have, Aarhus

Kokosnødder på vej

Succesen med vaniljen giver væksthusgartnerne mod på flere vilde projekter. Næste opgave er fire kokosnødder, der allerede er på størrelse med en knytnæve – større end de nogensinde har været før. Men om det også lykkedes, er svært at spå om.

- Alle mulige andre steder, når man er gartner, så står man jo ikke og dyrker vaniljestænger og kokosnødder. Så det er learning by doing, siger Bjørn Lang.

Men skulle det lykkes, mener Bjørn Lang, at det er om mulig en endnu større bedrift end vaniljen.

- Hvis det lykkedes med kokosnødderne, så er det måske lidt mere fantastisk, uden at snakke vaniljen ned, siger han.

Udover kokosnødder har væksthuset også et afrikansk pølsetræ, hvor de håber at kunne få frugter på engang. I første omgang skal succesen med vaniljestangen dog nydes.

- Jeg tænker, at vi lige kan øge produktionen og så får lavet nogle danske vaniljesmåkager til internbrug inden fyraften. Jeg tænker, at det kunne smage godt, siger Bjørn Lang med et grin. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her