Kan ikke løbe nogen risiko: Nu bliver det helt forbudt
Kommunen kender til episoder, hvor folk har måttet forbi lægen efter et puf fra en sulten hjort.
En ekstrem populær aktivitet er snart fortid i den aarhusianske dyrehave i Marselisborg-skoven.
Mere end 400.000 gæster lægger hvert år vejen forbi indhegningen, og mange af dem har gulerødder, ukogte spaghetti og æblebåde med til dyrene.
Det er her, problemet opstår.
Dyrene vænner sig til, at folk har mad med til dem, og når maden på et tidspunkt er spist, har dyrene svært ved at forstå det. Det har ført til flere episoder, hvor hjortene er blevet så pågående, at det har været ubehageligt for folk, forklarer biolog Niels Jørgen Friis fra Aarhus Kommune.
Derfor har man valgt, at det nu endegyldigt skal være slut med fodringen, som ellers har været tilladt siden åbningen i 1933. I øvrigt modsat mange andre af de større dyrehaver, hvor det aldrig har været tilladt.
- Vi har vurderet, at vi ikke længere kan forsvare at lade folk fodre, for vi risikerer, at nogen kommer til skade, når dyrene går hårdt til dem. Jeg har heldigvis ikke kendskab til nogen, der er kommet alvorligt til skade, men der er nogen, som har måttet en tur forbi lægen eller som har fået blå mærker, siger Niels Jørgen Friis til TV2 Østjylland.
- Hvis man har prøvet at blive puffet til af en sulten hund, der gerne vil have flere godbidder, skal man forestille sig, at den er noget større og har gevir i panden. Får den ikke noget, skubber den lidt hårdere, fordi den ikke forstår, hvornår lommen er tom. Det er ubehageligt, men man skal huske på, at de ikke gør det af ond vilje. Det er en helt naturlig opførsel, som man ikke kan bebrejde dem.
Kommunen er lige nu ved at opdatere sin hjemmeside, hvor der hidtil har stået i beskrivelsen af dyrehaven, at fodring var tilladt. En mand har været ude og hente nogle foldere i skoven, hvor det også stod, og så bliver der sat klistermærker over diverse skilte.
Regler i Marselisborg Dyrehave
Undlad at fodre dyrene. Det kan resultere i, at dyrene bliver pågående og til fare for besøgende.
Undlad besøg i stormvejr, da der er risiko for nedfaldne grene.
Jag ikke dyrene og opsøg dem ikke. Lad i stedet dyrene komme til dig, hvis de har lyst, og hold dig altid i udkanten af flokkene.
Der er ikke tilladt at løbe eller cykle.
Saml ikke olden og kastanjer. Det er en vigtig del af dyrenes naturlige føde.
Vildsvinene må ikke fodres af veterinære årsager.
Hæng ikke sutter i træerne, og efterlad ikke affald. Dyrene spiser det og risikerer at dø.
Kilde: Aarhus Kommune.
- Vi er godt klar over, at det kommer til at tage noget tid, før det går op for gæsterne, at der er nye regler, fordi det netop altid har været tilladt. Derfor vil vi være til stede derude, så vi kan påtale det, hvis vi ser nogen, der trodser reglerne, siger Niels Jørgen Friis.
Drukner i egen succes
Når dyrene er blevet så vant til, at gæsterne har mad med til dem, hænger det sammen med, at rigtig mange begyndte at bruge naturen, da coronapandemien hærgede og holdt mange andre ting lukkede.
- Det er efter min opfattelse meget tydeligt, at dyrene har ændret adfærd de senere år, fordi vi har så mange gæster. Jeg kan helt konkret se det ved, at dyrene simpelthen står og venter på publikum nede ved porten, hvor man tidligere gik rundt og ledte efter dem i skoven, siger Niels Jørgen Friis.
- På den måde kan man sige, at det her er en konsekvens af vores egen succes.
For en god ordens skyld skal det nævnes, at man naturligvis fortsat er velkommen til at besøge skoven og færdes blandt dyrene. Det er kun fodringen, der ikke længere er i orden.
Der er omkring 100 sikahjorte og dåvildt i øjeblikket. Blandt dem kalve født i efteråret, hvor Dyrehaven blev lukket helt ned i en periode, da dyrenes adfærd var præget af hormoner i kroppen i brunstperioden. Dengang var de også for pågående.