Kom med ind i maskinrummet: Blodprøver skal vise, hvor mange der har haft virus

2.600 repræsentativt udvalgt danskere har i deres e-boks fået en invitation om at blive testet for antistoffer, så man kan kortlægge, hvor mange der har været smittet med coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Testcentret med de hvide telte ved Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus indgår i en ny national strategi, hvor man vi teste et repræsentativt udsnit af danskere for antistoffer.

I dag havde den nationale corona-teststrategis nyeste udvidelse sin debut, hvor man fra de hvide testtelte nu skal tage blodprøver på danskerne for at se, hvor mange der har udviklet antistoffer efter at have været smittet med Covid-19.

I Region Midtjylland ligger testteltet ved Vejlby-Risskov Hallen i det nordlige Aarhus, hvor højskoleelev på Egmont Skolen Maja Lund i dag var draget til.

Maja Lund er splittet, når det kommer til håbet for testresultatet. På den ene side kan hun være lidt mere rolig, hvis hun har udviklet antistoffer, men på den anden side frygter hun, at hun så har bragt smitte videre.

Hun er en af de i første omgang 2.600 repræsentativt udvalgte danskere, der havde modtaget en frivillig invitation i sin e-boks.

- Jeg tænker ikke, at jeg har haft corona, men jeg sagde 'ja tak', fordi jeg arbejder med folk i risikogruppen, og det derfor nok var meget smart, at få en form for afklaring, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

80 personer testet på førstedagen

Ifølge lægefaglig direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro, testede man omtrent 80 personer i teltet i Aarhus.

- Det startede med 80 stykker i dag, men det er en nationalt besluttet strategi, og vi ved ikke, hvad målet kommer til at være, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Indtil nu har testning foregået ved, at man bliver podet i halsen for at se, om man er smittet lige nu. Det nye er, at vi med en blodprøve tester for, om man har udviklet antistoffer, og dermed har været smittet tidligere.

Kom med på en rundtur inde i testteltets maskinrum.

De danskere, der har modtaget en invitation, skal følge op på denne og bestille en tid efter de oplyste retningslinjer.

Herefter møder man op ved testteltet, hvor medicinstuderende tager en blodprøve fra ens arm, som kan være med til at fortælle, om kroppen har udviklet antistoffer til at bekæmpe coronavirussen med.

Det er frivilligt, om man vil lade sig teste, men man kan ikke møde op uden at have bestilt tid. Testens svar kan man finde på sundhed.dk inden for 72 timer.

- Giver en tryghed

Torben Hyldgaard fra Mårslet er pensionist og netop kommet sig over en kraftig omgang lungebetændelse. Han er derfor glad for, at han fik invitationen om at komme og blive testet.

- Nu fik jeg chancen, og så syntes jeg, at det var en god ide. Jeg tror ikke, at der er noget, men jeg er vel i risikogruppen, og derfor passer jeg ekstra meget på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Torben Hyldgaard var blandt de 2.600 repræsentativt udvalgte danskere, som sundhedsmynidghederne over e-boks inviterede til at få taget en blodprøve, der forhåbentlig kan give et overblik over, hvor mange der har været smittet og udviklet antistoffer.

Med blodprøven afgivet venter han derfor i spænding på, at resultatet bliver tilgængeligt.

- Det ville gøre mig mere tryg, hvis jeg vidste, at jeg havde udviklet antistoffer. Men jeg ville ikke slække på noget uanset. Jeg ville stadig følge retningslinjerne, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her