Lystrup-borgere om lokalt rumprojekt: Thor laver jo lynene
Der er både stolthed og en smule undren hos borgerne i Lystrup over stort rumprojekt
Danmarks største rumprojekt nogensinde skal gøre os klogere på lyns indvirkning på klimaet, men det undrer lidt børnene i Lystrup – stedet hvor en stor del af arbejdet forud for den store mission er lavet – for de ved allerede godt, hvor lynene kommer fra.
- Det er Thor, han har sådan en hammer, der kan lave lyn, siger Bertil Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ikke desto mindre er der smidt 350 mio. kr. efter rumprojektet, som blandt andre Terma fra Lystrup sammen med DTU Space, DMI og det europæiske rumagentur ESA er en del af.
De har sammen udviklet klima-observatoriet Asim, som skal monteres på Den Internationale Rumstation, og som så skal kigge nærmere på lynene i den ydre atmosfære.
At et lokalt firma er en vigtig del af den mission vækker da også stolthed hos Lystrup-borgerne.
- Det er da stort af så lille en by, siger Camilla Thomsen.
- Man bliver da stolt, supplerer Chris Olsen.
Enorm betydning for Danmark som rum-nation
Hos den lokale grill er man også glad, når en lokal virksomhed klarer sig godt.
- Selvfølgelig det betyder noget, der er mange fabrikker og der kommer folk her og arbejder. Det betyder noget helt sikkert, lyder det fra Vu Khuc Mai fra Stationsgrillen.
Ifølge Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker på DTU Space, så vil Asim-projektet få enorm betydning for Terma i Lystrup og Danmark som rum-nation. Forskere fra hele verden kommer nemlig til at gøre brug af informationerne fra klima-observatoriet.
DANMARKS STØRSTE RUMPROJEKT
Mandag aften bliver et observatorie til en værdi af 350 millioner kroner skudt ud i rummet.
Der er store forventninger til rumobservatoriet, der har været undervejs siden 1999, og som Danmark står i spidsen for.
Få et indblik i det dansk-ledede rumeventyr her:
* Asim står for "The Atmosphere Space Interaction Monitor".
* Det er et 314 kilo tungt observatorie, som skal monteres udvendigt på Den Internationale Rumstation, ISS.
* Det har to kameraer, som skal fotografere de elektriske udladninger, der går opad i stratosfæren og mesosfæren fra tordenskyer.
* Desuden har Asim to lysmålere, som måler lyset 100.000 gange i sekundet, samt en røntgenstrålingsdetektor.
* Lynfænomenerne, der skal måles, er bedre kendt som "røde feer", "blå jets", "åndehaloer" og "elvere".
* Forskere skal bruge billederne til bedre at forstå processerne omkring de elektriske udladninger og undersøge, hvordan de påvirker klimaet på Jorden.
* Projektet har kostet cirka 350 millioner kroner, hvoraf Danmark med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet betaler omkring 60 procent.
* Inden observatoriet kan monteres på Den Internationale Rumstation, ISS, skal det flyves ud i rummet. Det sørger en ubemandet SpaceX Falcon 9 løfteraket for at gøre.
* Det skal efter planen ske 2. april klokken 22.30 dansk tid med affyring fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida.
* Hvis opsendelsen gennemføres som planlagt, tager det raketten to døgn at nå ISS. I så fald vil Asim blive tændt omkring 13. april.
Kilder: DTU Space og Ritzau.
- Det betyder utrolig meget, at vi viser, vi i Danmark er i stand til at lave sådan et rumprojekt. Der er mange videnskabsfolk over hele jorden, der vil få gavn af de her målinger, siger han.
En delegation fra Terma er i Florida for at følge opsendingen af Asim tæt. Efter planen sker det kl. 22.30 dansk tid. Og herfra er man sikre på, at det vil betyde meget for Lystrup og især Terma, hvis alt går planmæssigt.
- Helt konkret placerer det jo Terma på landkortet for spaceaktører på en helt anden måde, end det har gjort før. Og for det andet så har vi udviklet en hel masse ny teknologi i løbet af det her projekt, så vi får en hel anden markedsindgang, end vi har haft før, siger spacedirektør hos Terma, Carsten Jørgensen, til TV2 ØSTJYLLAND fra Florida.
Han håber samtidig også, at den data, der forhåbentlig sendes ned fra Asim, kan bruges af forskere over hele verden fremover. I sidste ende kan det også betyde nye arbejdspladser i Lystrup.
- Vi har set over de seneste år, at vores space-afdeling har vækstet med 13-15 pct., og det har blandt andet været, fordi vi har været med på tidligere missioner. Så har vi været i stand til at søge nye markeder, forklarer direktøren.
Øverst på siden kan du møde borgerne i Lystrup. Herunder er Carsten Jørgensen med direkte fra Florida: