Maria venter sit første barn - men får ingen fødselsforberedelse
Gravide i Region Midtjylland kan ikke få fødselsforberedelse på grund af COVID-19. Jordemoderforening frygter fødselsdepressioner.
Det er stort at skulle have sit første barn, og tanken om at føde barnet fylder meget i hovedet på kommende mødre.
Det gør den også for Maria Steenberg fra Farre. Men på en ubehagelig måde.
Hun er gravid i syvende måned, og fordi hun bor i Region Midtjylland, kan hun ikke få fødselsforberedelse med en jordemor på grund af COVID-19.
Og det bekymrer hende.
- Det fylder rigtig, rigtig meget og giver noget uro omkring det her med at føde, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Gode råd er ikke nok
På grund af corona-situationen går tusindvis af gravide lige nu uden muligheden for at komme til fødselsforberedelse.
I Region Syddanmark har de - som det eneste sted i landet- taget konsekvensen og arrangeret online fødselsforberedelse.
I Region Midtjylland, hvor mere end 1.000 kvinder hver måned gennemgår en fødsel, har de lavet videoer med gode råd op til de gravide. Men for Maria Steenberg er det ikke nok.
- Du har ingen muligheder for at stille spørgsmål eller at have pingpong ligesom i almindelig undervisning, forklarer Maria Steenberg.
Hvorfor køber du dig ikke til noget privat, når du ikke er tilfreds med det tilbud, der er?
- Det er nok også det, vi ender ud i.
Jordemødre frygter depressioner
Maria Steenberg har termin d. 1. april, og hun frygter, det kan få alvorlige konsekvenser, at de gravide kvinder her i regionen går glip af fødselsforberedelse.
Det samme frygter kredsformand i Jordemoderforeningen.
- Hvis du ikke har tillid til, at du kan klare de udfordringer, der kommer, og du har viden om, hvilke udfordringer man kan forvente, kan det betyde, at man får en svær start og i værste tilfælde en fødselsdepression, siger kredsformand Tanja Lyth til TV2 ØSTJYLLAND.
TV2 Østjylland har talt med flere af fødselsafdelingerne i Region Midtjylland. På Randers Regionshospital har man umiddelbart ingen planer om online tiltag, imens chefjordmødrene på henholdsvis Horsens Regionshospital og Aarhus Universitetshospital begge fortæller, at de er i gang med at udvikle onlineundervisning, der forventes at blive klar til foråret.