Martin hjælper udsatte unge i arbejde
Khaled Adoude og Bilal Rifai havde en kriminel livsstil og intet arbejde indtil for få år siden. Men det ændrede sig, da de mødte Martin Nørgaard.
- Jeg har ikke fuldført 9. eller 10. klasse.
Stemmen er dyb og kommer fra Khaled Aoude, som sidder på en sofa i entreen.
En ung mand på 25 år med grå hættetrøje og kraftig fuldskæg, der fortæller, at han for få år siden solgte hash på gadehjørnerne i Gellerupparken.
- Det var et beskidt miljø. Der er ikke nogen, der vil dig noget godt. Alle vil bare spise hinanden, siger Khaled Aoude om sin kriminelle fortid indtil for tre år siden.
- Jeg har aldrig været dybt kriminel. Jeg har lavet småting. Men når man bliver 25 år, ændrer ens tanker sig. Man vil gerne blive gift, have børn og gøre sine forældre stolte.
Første arbejde
Vi er i krydset mellem den nye og gamle del af Gellerup. En sort pil med teksten ‘“Hands-on iværksætteri” har vist mig vej hen til iværksætterhuset Sqaure One.
Et initiativ udsprunget af Brabrand Boligforening og helhedsplanen i Gellerup, som handler om at få flere arbejdspladser til bydelen og ændre kulturen i området.
Det er her, at Khaled Aoude for første gang i sit liv er lykkes med at passe et arbejde.
Han har de seneste otte måneder arbejdet som snedker i den socialøkonomiske virksomhed Gaia Craft, der laver hæve sænkeborde til hjemmearbejdspladser.
- Vores faste mødetid er kl. 9. Det vil sige, at jeg ikke må komme efter det, hvis du forstår. Men i går var jeg på arbejde fra syv om morgenen til syv om aftenen, siger Khaled Daou.
Min søsters skiulykke
Bag virksomheden står 33-årige Martin Nørgaard. Vi står i snedkerværkstedet og snakker om, hvorfor han lægger kræfter i at hjælpe udsatte unge som Khaled Aoude i arbejde.
- Jeg fik selv angst og depression, da min søster kom ud for en alvorlig skiulykke, der var tæt på at koste hende livet, siger Martin Nørgaard.
- Der fandt jeg ud af, at det ikke giver mening kun at arbejde for at tjene penge.
Skiulykken og et bankjob, hvor han ikke rigtig kunne se sig selv, var Martin Nørgaards rejse mod at hjælpe udsatte unge i arbejde i Gellerup.
- Der er jo ikke noget galt med nogen mennesker. Men der er bare nogle, der har haft andre livsbaner. Det kunne lige så vel være dig eller en anden, der stod i den situation.
Nu betaler jeg skat
En anden af de unge udsatte, som Martin Nørgaard har hjulpet i arbejde, er Bilal Rifai.
Bilal Rifai og Khaled Aoude har mange ting til fælles. De er fætre og har begge gået i specialskole, fordi de ikke kunne rummes i den almindelige folkeskole.
Og så er de ikke i tvivl om, at det er Martin Nørgaard og ikke arbejdet som snedker i sig selv, der har fået dem i arbejde og væk fra gaden.
- Jeg gik fra et liv som kriminel til at betale skat hver måned, siger Bilal Rifai.
Bilal Rifai har ikke lyst til at stå frem med ansigt og eller gå i detaljer om sin fortid, men fortæller, at han var “på kant med loven”, indtil han sidste år mødte Martin Nørgaard.
- Han viste mig, at jeg kunne lave penge på andre måder end kriminalitet. At man kan have et liv, hvor man ikke behøver hele tiden at kigge sig over skulderen.
Plads til angsten
Khaled Aoude fortæller, at han har haft en hård barndom. Noget, der først gik op for ham i 20’erne, da han begyndte at reflektere over tingene og snakke med vennerne om den.
- Jeg kiggede på dem omkring mig. De havde ikke haft det sådan. Jeg troede, det var normalt, siger Khaled Aoude.
Khaleds problemer med angst begyndte at vise sig i samme periode. Hjertebanken og vejrtrækningsproblemer. Noget, der ikke rigtig har været plads til på andre arbejdspladser.
- Det er der her. Martin har sagt, at hvis jeg får angst, kan jeg slappe af på sofaerne. Og hvis jeg har brug for at komme hjem, kan jeg også gøre det, siger Khaled Aoude.
Khaled Aoude oplever, at han ikke behøver at gemme sine problemer, når han tager på arbejde. Her er plads til at have dårlige dage, og derfor vil han også gerne gøre sit bedste.
- Det er ligesom, når man siger nej til en person. Så bliver han ved med det. Men hvis man siger ja, så stopper han. Når Martin ikke presser mig til noget, så er jeg villig til at give mere af mig selv, siger Khaled Aoude.
Stadig en kamp
Bilal Rifai oplever det samme. Han taler om, at Martin Nørgaard finder sig i flere ting og giver de unge mænd længere snor.
- Men på den gode måde. Vi er mennesker, der fejler. Men vi lærer også af vores fejl. Det er den mentalitet, som Martin har.
- Der er bare mennesker, der kan lytte, og så er der menneske, der ikke kan lytte.
Bilal Rifai bor hos sin mor i Gellerup. Han har vendt den kriminelle livsstil ryggen. Men det er ikke ensbetydende med, at kampen er færdig.
- Det er stadig en kamp, siger Bilal Rifai og forklarer.
- Det kan være svært, hvis man har været vant til at drikke to red bull, kun spise udenfor, have en fed bil og have overskud til at gøre flere ting end bare at arbejde.