Mette med opfordring til cykelryttere: Sæt farten ned i vores by

I Studstrup er flere borgere efterhånden trætte af de mange cyklister, der drøner gennem byen. En af rytterne ærgrer sig over generaliseringen i debatten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Mette Bennedsgaard forstår ikke, hvorfor cyklisterne behøver at køre så stærkt gennem Studstrup. Foto: Privat/Google Maps

Solen skinner, himlen er blå, og over hele landet er der lige nu masser af motionscyklister, der nyder en tur på racercyklen. Men selvom det er skønt for cykelrytterne at komme ud i det gode vejr, er det ikke alle, der er lige begejstrede.

I Studstrup nordøst for Aarhus oplever de lige nu masser af cykelryttere, der cykler i grupper - både på cykelstierne og vejene. Det har skabt debat i den lokale Facebook-gruppe, hvor flere frygter for både rytternes og bilisternes sikkerhed.

Kør lige lidt langsommere, når der er små børn og andre mennesker. Vi er ikke en cykelbane.
Mette Bennedsgaard, Studstrup

- Vi kan se, at det er blevet sommer, og at der er kommet mange flere cyklister. De kører sygt stærkt gennem byen, og nogle gange bliver man i tvivl om, om de orienterer sig ordentligt, siger Mette Bennedsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Mette Bennedsgaard opstår der af og til farlige situationer, når cyklisterne kommer fra Åstrup Strandvej ind på Studstrupvej. Her var hun selv tæt på at køre en gruppe cyklister ned i sidste uge. Foto: Google Maps

Hun blandede sig i debatten, fordi hun i sidste uge var tæt på at køre en flok cyklister ned, da de kom fra Åstrup Strandvej ind på Studstrupvej.

- Det er ikke fordi, jeg har noget imod cyklister overhovedet. Men det handler om, at vi skal kunne færdes trygt alle sammen - også cyklisterne. Min frygt var at køre dem ned, og det ville jo være forfærdeligt både for dem og mig, siger Mette Bennedsgaard.

Vi bliver karakteriseret som nogle ret ubehagelige mennesker, og det synes jeg ikke er okay.
Anders Christensen, cykelrytter, Studstrup

Det er især på Studstrupvej, der går lige gennem byen, at der er mange cykelryttere. Og Mette Bennedsgaards opfordring til cyklisterne er klar:

- Kør lige lidt langsommere, når der er små børn og andre mennesker. Vi er ikke en cykelbane, siger hun.

VIDEO: Det er igen blevet sæson for cykelløb og ryttere på vejene. Men en ulykkelig sag fra sidste år, hvor en ung mand blev dræbt af en bilist under et cykelløb i Odder, har for alvor givet stof til eftertanke i cykelmiljøet. Indslaget er fra 28. januar 2020.

Cykelryttere lagt for had

En af dem, der jævnligt cykler gennem byen, er Anders Christensen. Han bor selv i byen og har fulgt den til tider ophedede debat om ham og de andre cykelryttere.

- Jeg synes, det er lidt trist, at man taler sådan om andre mennesker. Vi bliver lagt for had, og der bliver generaliseret meget. Vi bliver karakteriseret som nogle ret ubehagelige mennesker, og det synes jeg ikke er okay, siger Anders Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Christensen ærgrer sig over den hårde tone rettet mod ham og de øvrige cykelryttere i Studstrup. Foto: Privat

Han har selv været cykelrytter i 20 år og har deltaget i konkurrencer både i ind- og udland. Og lige så længe, han kan huske, har man debatteret rytternes opførsel i trafikken.

Kan du forstå, at der er nogle, der er utrygge over, at I kører meget stærkt i byen?

- Det kan jeg sagtens forstå. Men det er også vigtigt at forstå, hvor stor en kontrol, rytterne faktisk har på sin cykel. Vi er koncentrerede og har stor magt over cyklen. Man må gerne have holdninger, og der vil altid være brodne kar, også blandt cykelryttere, men vi er jo stadig mennesker. Der er ingen grund til at lægge hele miljøet for had, siger Anders Christiansen.

Man må gerne have holdninger, og der vil altid være brodne kar, også blandt cykelryttere, men vi er jo stadig mennesker.
Anders Christensen, cykelrytter, Studstrup

I Facebook-gruppen har flere bakket op om, at der skal sættes skilte op målrettet cykelrytterne. På skiltene vil man både opfordre dem til at sætte farten ned og stoppe med at tale så højt.

Men Anders Christensen er ikke begejstret for dén idé.

- Hvis vi skal sætte skilte op for alt, der er udfordrende i et landsbysamfund, så kan vi ikke lave andet end at sætte skilte op. Børn, der larmer, scootere, der larmer, hunde, der skider på ens grund og så videre. Men det er jo sådan, det er. Det er sol og sommer, og folk er lidt mere løsslupne. Der skal være plads til alle, og vi gør ikke noget for at genere nogen, siger Anders Christensen.

VIDEO: I januar optog TV2 ØSTJYLLAND en video, der viser, at en bilist krydser spærrelinjen i et sving for at overhale en gruppe cyklister. Her genopfrisker Vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi Heine Hansen reglerne for, hvordan cykelryttere og bilister skal opføre sig i trafikken. Indslaget er fra 30. januar 2020.

Til debat i borgerforeningen

Også borgerforeningen har fået øjnene op for problematikken efter diskussionerne på Facebook.

- Der er ingen tvivl om, at der er kommet flere motionscyklister på vejene, siden coronakrisen begyndte. Der går en rute gennem Studstrup, og der er rigtigt mange cykelryttere, der bruger den, siger formand for borgerforeningen i Studstrup, Hanne Skovgaard Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der skal være plads til alle – både cyklister og bilister.
Hanne Skovgaard Jensen, formand, Studstrup Borgerforening

Borgerforeningen har tidligere forsøgt at råbe kommunen op, så farten på Skovlundvej kunne blive sat ned. Men indtil videre uden held. Indtil der sker noget, appellerer Hanne Skovgaard Jensen til gensidig forståelse.

- Cyklisterne kører stærkt, og det er der nogle, der bliver utrygge over. Men der skal være plads til alle – både cyklister og bilister. Nu tager vi det op på et møde i morgen, og så vil vi diskutere, om vi som borgerforening skal gå ind i sagen, siger Hanne Skovgaard Jensen.

10 råd til "Go' stil på landevejen"

DGI har udgivet disse 10 gode råd til motionscyklister. Målet er at skabe det bedst mulige forhold mellem cyklister og bilister.

1. Overhold færdselsreglerne

Vis ansvar, og følg færdselsreglerne. De er lavet for at beskytte dig og andre i trafikken.

2. Vis overskud

Kør som en gentleman. Også selvom der er andre, der kører råddent.

3. Vis anerkendelse

Kast pæne håndtegn, og vink venligt, når andre viser hensyn.

4. Brug cykelstierne

Cykl på cykelstien, hvis der er én.

5. Husk dit affald

Smid altid dit affald i en skraldespand, eller tag det med hjem.

6. Brug ALTID cykelhjelm

Spænd din cykelhjelm. Altid. Hver gang.

7. Fyld så lidt som muligt

Overskrid aldrig vejmidten, kør én og én på smalle veje, og træk ind til siden, når der skal stoppes op.

8. Giv tegn, og vær forudsigelig

Brug hænderne, og skift aldrig pludselig retning. Forvent ikke, at andre kan gætte, hvad du vil.

9. Brug ringeklokken

Advar når du overhaler – især hvis du kører stærkt.

10. Vær opmærksom

Hold øje med trafikken og forholdene. Undgå musik i ørene, og tænk over, om andre kan se dig.

Kilde: DGI

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her