Mor og datter på shoppetur i genåbnet stormagasin: Dejligt at komme ud at ose

Marlene Nielsen og Susanne Nielsen glæder sig over, at stormagasiner og indkøbscentre mandag er genåbnet. Mandag var familien de første kunder i Salling.

Efter knap to måneders nedlukning kunne stormagasinet Salling i Aarhus i dag, mandag, klokken 10 atter åbne glasdørene, fjerne afskærmningsbåndet og lade kunderne finde vej ind i varehuset.

Og de første besøgende var Marlene Nielsen og hendes mor Susanne Nielsen, som begge er helt trygge ved at tage på shoppetur.

- Det betyder meget, at de er åbne igen. Også at vi kan komme ud, for vi har ikke været ret mange steder. Det har været lidt hårdt, og hvad skal man give sig til, når man har bagt og gjort rent. Så det er dejligt at komme ud, siger Susanne Nielsen.

Og hos Salling er 'gensynsglæden' også stor.

- Det er en fornøjelse at være åbnet igen, det er dejligt, at der kommer noget liv i forretningen. Det har været en svær periode for os alle sammen. Ikke mindst vores medarbejdere som er vant til at være sammen med kunder hele dagen, siger Anja Kibsgaard, stormagasinchef i Salling Aarhus og Aalborg, der heller ikke lægger skjul på, at det selvfølgelig også rent økonomisk har været en hård tid.

Der gik ikke længe, inden det første indkøb var fundet. Et styk bæltetaske er købt, og mor og datter kunne fortsætte shoppeturen.
Der gik ikke længe, inden det første indkøb var fundet. Et styk bæltetaske er købt, og mor og datter kunne fortsætte shoppeturen.

Marlene og Susanne Nielsen har begge fri i dag og er taget en tur i Salling for at støtte op om genåbningen og for at 'ose' lidt rundt og måske finde lidt sommertøj.

- Jeg synes, det er hyggeligt at være ude sammen med min mor. Jeg har været meget på arbejde, så det er dejligt at være sammen med min mor, siger Marlene Nielsen.

Og der er altså ikke kun Salling, der mandag genåbner. Folketingets partier valgte i sidste uge at tage stormagasiner, indkøbscentre og resten af detailhandlen med i fase 2 af genåbningen.

Stormagasinet Salling ligger i hjertet af Aarhus midt på Strøget. 
Stormagasinet Salling ligger i hjertet af Aarhus midt på Strøget.  Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

- Jeg tror, det betyder meget for byen. Det er hårdt for dem – både Bruuns Galleri, Salling og de små butikker. Jeg ved ikke, om de kan overleve alle sammen, siger Susanne Nielsen.

Afstand og håndsprit 

Men shoppeturene er ikke helt, som inden corona-krisen ramte landet. Med genåbningen følger nemlig en række retningslinjer, som skal sikre handlende og ansatte mod smittefare.

- Vi forberedt os både på at gøre butikken klar med vare og med at få ryddet op og gjort rent. Og så har vi forberedt os på alle retningslinjerne, og det er nok det, vi har brugt mest tid på de seneste dage. Både på alt det fysiske, der skulle gøres klar, men også på at træne medarbejderne, så vi er helt sikre på, at de også er med på alle retningslinjerne, siger Anja Kibsgaard.

Anja Kibsgaard fortæller, at de i Salling har haft travlt de seneste dage med at blive klar til åbningen, hvor en masse retningslinjer fra sundhedsmyndighederne er blevet implementeret.
Anja Kibsgaard fortæller, at de i Salling har haft travlt de seneste dage med at blive klar til åbningen, hvor en masse retningslinjer fra sundhedsmyndighederne er blevet implementeret.

Og både mor og datter er helt trygge ved at lade shoppeturen slange sig vej gennem stormagasinets mange rækker af varer. 

- Vi er slet ikke bange for at blive smittet ved at komme her. Hvis man bliver alt for bekymret, tror jeg slet ikke, at man kunne være ude, siger Susanne Nilensen og tilføjer:

- Jeg holder afstand, så godt jeg kan, og så spritter jeg af.

I retningslinjerne for genåbningen er der blandt andet fokus på at undgå kødannelse, imens butikkerne også bør sørge for at holde god håndhygiejne og indrette sig, så der er afstand mellem kunder og personale.

- Jeg passer selvfølgelig på mig selv, men det er ikke noget, jeg er bange for. Jeg holder afstand og passer på. Så jeg havde ingen forbehold ved at komme her. Jeg føler mig tryg ved, at der er fokus på, at man skal holde afstand, siger Marlene Nielsen.

Her er retningslinjerne

Anja Kibsgaard fortæller, at de i Salling har sat gang i en stribe initiativer for at undgå smitte og for at følge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. Det gælder blandt andet:

- Vi har kundetællere ved alle indgange, så vi har styr på, hvor mange der kommer ind. Derudover har vi sørget for at folk kan holde afstand, og at de har håndsprit tilgængeligt. Vi har sat plexiglas op for at beskytte vores medarbejderne og kunderne, siger hun og forklarer, at genåbningen ikke fejres med slagtilbud.

- Vi holder os fra at markedsføre nogle køtilbud og slagtilbud, som det kaldes i retningslinjerne. Det er klart, at vi har varer, der er nedsat. Det er vi nødt til, fordi vi har rigtig mange varer, fordi vi har haft lukket, som skal sælges. Så selvfølgelig har vi nogle varer, der er nedsatte, men deciderede slagtilbud eller store annoncer med det, det har vi ikke.

Mens anden fase af genåbningen altså er i fuld gang og udvides yderligere om en uge til blandt andet også at omfatte de ældste skoleelever, restauranter og biblioteker, følger fase 3 i juni og fase 4 i august.

Faserne i genåbningen af samfundet

Artiklen er opdateret mandag klokken 12.20 med citater fra stormagasinchef Anja Kibsgaard.

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

Lige nu
Pressemøde

Covid-19 Live: Pressemøde om nyt coronavarslingssystem er i gang

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet

YouTuber som SOSU-assistent - Rasmus Brohave er SOSU-assistent for en dag

Kendt YouTuber skal få flere til at vælge SOSU-uddannelserne

Gudenaadalens Efterskole - Coronaudbrud

Stort smitteudbrud på østjysk efterskole: Flere elever i kø til coronatest