Mor og datter på shoppetur i genåbnet stormagasin: Dejligt at komme ud at ose
Marlene Nielsen og Susanne Nielsen glæder sig over, at stormagasiner og indkøbscentre mandag er genåbnet. Mandag var familien de første kunder i Salling.
Efter knap to måneders nedlukning kunne stormagasinet Salling i Aarhus i dag, mandag, klokken 10 atter åbne glasdørene, fjerne afskærmningsbåndet og lade kunderne finde vej ind i varehuset.
Og de første besøgende var Marlene Nielsen og hendes mor Susanne Nielsen, som begge er helt trygge ved at tage på shoppetur.
- Det betyder meget, at de er åbne igen. Også at vi kan komme ud, for vi har ikke været ret mange steder. Det har været lidt hårdt, og hvad skal man give sig til, når man har bagt og gjort rent. Så det er dejligt at komme ud, siger Susanne Nielsen.
Og hos Salling er 'gensynsglæden' også stor.
- Det er en fornøjelse at være åbnet igen, det er dejligt, at der kommer noget liv i forretningen. Det har været en svær periode for os alle sammen. Ikke mindst vores medarbejdere som er vant til at være sammen med kunder hele dagen, siger Anja Kibsgaard, stormagasinchef i Salling Aarhus og Aalborg, der heller ikke lægger skjul på, at det selvfølgelig også rent økonomisk har været en hård tid.
Marlene og Susanne Nielsen har begge fri i dag og er taget en tur i Salling for at støtte op om genåbningen og for at 'ose' lidt rundt og måske finde lidt sommertøj.
- Jeg synes, det er hyggeligt at være ude sammen med min mor. Jeg har været meget på arbejde, så det er dejligt at være sammen med min mor, siger Marlene Nielsen.
Og der er altså ikke kun Salling, der mandag genåbner. Folketingets partier valgte i sidste uge at tage stormagasiner, indkøbscentre og resten af detailhandlen med i fase 2 af genåbningen.
- Jeg tror, det betyder meget for byen. Det er hårdt for dem – både Bruuns Galleri, Salling og de små butikker. Jeg ved ikke, om de kan overleve alle sammen, siger Susanne Nielsen.
Afstand og håndsprit
Men shoppeturene er ikke helt, som inden corona-krisen ramte landet. Med genåbningen følger nemlig en række retningslinjer, som skal sikre handlende og ansatte mod smittefare.
- Vi forberedt os både på at gøre butikken klar med vare og med at få ryddet op og gjort rent. Og så har vi forberedt os på alle retningslinjerne, og det er nok det, vi har brugt mest tid på de seneste dage. Både på alt det fysiske, der skulle gøres klar, men også på at træne medarbejderne, så vi er helt sikre på, at de også er med på alle retningslinjerne, siger Anja Kibsgaard.
Og både mor og datter er helt trygge ved at lade shoppeturen slange sig vej gennem stormagasinets mange rækker af varer.
- Vi er slet ikke bange for at blive smittet ved at komme her. Hvis man bliver alt for bekymret, tror jeg slet ikke, at man kunne være ude, siger Susanne Nilensen og tilføjer:
- Jeg holder afstand, så godt jeg kan, og så spritter jeg af.
I retningslinjerne for genåbningen er der blandt andet fokus på at undgå kødannelse, imens butikkerne også bør sørge for at holde god håndhygiejne og indrette sig, så der er afstand mellem kunder og personale.
- Jeg passer selvfølgelig på mig selv, men det er ikke noget, jeg er bange for. Jeg holder afstand og passer på. Så jeg havde ingen forbehold ved at komme her. Jeg føler mig tryg ved, at der er fokus på, at man skal holde afstand, siger Marlene Nielsen.
Her er retningslinjerne
* Centre og magasiner skal sørge for, at der er mindst fire kvadratmeter per person og to meters afstand mellem kunder.
* Indretningen skal være sådan, at man undgår flaskehalse og sammenstimlen. Kø- og slagtilbud skal undgås.
* Er der mulighed for at lave selvbetjeningsløsninger, anbefales dette.
* Der skal sikres grundig rengøring og desinfektion af eksempelvis kasseapparater eller andre kontaktflader.
* Fællesarealer som legesteder og loungeområder skal holdes lukket for ophold.
* I det omfang, det er muligt, kan det overvejes at lave skilte med maksimalt antal kunder. Man kan også opsætte fysiske barrierer mellem kunder og personale.
* Alle medarbejdere skal overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer om god hygiejne.
* Det anbefales at instruere leverandører af varer i forebyggelse af smitte.
Kilder: Erhvervsministeriet, Beskæftigelsesministeriet. /Ritzau/
Anja Kibsgaard fortæller, at de i Salling har sat gang i en stribe initiativer for at undgå smitte og for at følge retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne. Det gælder blandt andet:
- Vi har kundetællere ved alle indgange, så vi har styr på, hvor mange der kommer ind. Derudover har vi sørget for at folk kan holde afstand, og at de har håndsprit tilgængeligt. Vi har sat plexiglas op for at beskytte vores medarbejderne og kunderne, siger hun og forklarer, at genåbningen ikke fejres med slagtilbud.
- Vi holder os fra at markedsføre nogle køtilbud og slagtilbud, som det kaldes i retningslinjerne. Det er klart, at vi har varer, der er nedsat. Det er vi nødt til, fordi vi har rigtig mange varer, fordi vi har haft lukket, som skal sælges. Så selvfølgelig har vi nogle varer, der er nedsatte, men deciderede slagtilbud eller store annoncer med det, det har vi ikke.
Mens anden fase af genåbningen altså er i fuld gang og udvides yderligere om en uge til blandt andet også at omfatte de ældste skoleelever, restauranter og biblioteker, følger fase 3 i juni og fase 4 i august.
Faserne i genåbningen af samfundet
Her kan du få et overblik over de forskellige trin i genåbningen:
- Fase 2
Disse måtte åbne 7. maj:
* Professionel idræt uden tilskuere.
* Idræts- og foreningsliv.
* Zoologiske anlæg, hvor gæsterne er i bil.
Disse kan åbne fra 11. maj:
* Storcentre og hele detailhandlen.
Disse kan åbne fra 18. maj:
* Restauranter og caféer.
* Eleverne i 6.-10. klasse.
* Efterskoler.
* Folkekirken og trossamfund.
* Ind- og udlån på biblioteker.
- Fase 3 (træder i kraft 8. juni):
* Forbuddet mod forsamlinger hæves fra 10 til et endnu ikke fastlagt loft på mellem 30 og 50. Præcist hvor grænsen skal gå, vurderes ud fra udviklingen af smitte i samfundet.
Desuden åbnes:
* Museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier.
* Udendørs forlystelsesparker.
* Zoologiske haver og botaniske anlæg.
* Sommeraktiviteter for børn og unge.
* Højskoler.
* Indendørs idræts- og foreningsliv (eksempelvis aftenskoler).
* Dele af den offentlige sektor, der er særligt udsat for sagspukler.
* Voksenuddannelse målrettet ledige samt sprogcentre.
- Fase 4 (træder i kraft i begyndelsen af august):
* Gymnasier og videregående uddannelser.
* Diskoteker, spillesteder og nattelivet i øvrigt.
* Fitnesscentre, indendørs badelande, svømmehaller og indendørs legelande.
* Forbuddet mod arrangementer med flere end 500 personer fastholdes som minimum indtil 31. august.
Kilde: Regeringen.
/Ritzau/
Artiklen er opdateret mandag klokken 12.20 med citater fra stormagasinchef Anja Kibsgaard.