Næsten alle kræftpatienter kom i gang til tiden
Næsten alle kræftpatienter, 99,9 procent, kom i december i gang med udredning og behandling til tiden i Region Midtjylland. Overholdelsen er steget hver måned siden juli 2023, viser nyeste opgørelse fra regionen.
Fra sommerferien og frem til nytår kom stadig flere kræftpatienter i gang med forløb indenfor reglerne om maksimal ventetid.
Ifølge en ny opgørelse til regionsrådet i Region Midtjylland kom 99,9 procent af kræftpatienterne i gang med udredninger, behandlinger og efterbehandlinger indenfor 14 dage.
- Man kan godt få et andet indtryk, når man hører radio og ser TV, men som tallene viser, så blev hospitalerne i det sidste halve år af 2023 bedre til at overholde de garantier, som gælder for kræftbehandlingen. Det er den rigtige og forventelige udvikling, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) ifølge en pressemeddelelse.
Næsten 37.000 kræftforløb
Hver måned behandler hospitalerne i Region Midtjylland mellem 5.700 og 6.500 kræftforløb. I løbet af det undersøgte halvår svarer det til 36.962 forløb. Af dem blev 28 forløb indberettet til Sundhedsstyrelsen, fordi der var tale om overskridelser af bekendtgørelsen om maksimale ventetider.
Og de positive tal glæder Tarmkræftforeningen.
- Oven på den turbulens, der har været i Region Midtjylland, så er det da en særdeles positiv melding, der kommer, siger Hans Foged, formand for Tarmkræftforeningen.
Opgørelse over maksimale ventetider
-
I 28 ud af 36.962 kræftforløb blev bekendtgørelsen om maksimale ventetider overskredet.
Tabellen viser, at de maksimale ventetider i andet halvår af 2023 blev overholdt i mere end 99 % af forløbene.
Kræftskandalen
Han referer til kræft-skandalen, der begyndte at rulle tilbage i marts 2023.
Sagen handler om flere hundrede patienter med mave- og tarmkræft, som ikke er blevet behandlet inden for de to uger, reglerne foreskriver. Mange af dem har ventet i op til ti uger, og i nogle tilfælde har det betydet, at kræftsygdommen har udviklet sig negativt.
Samtidig er patienterne heller ikke blevet vejledt korrekt omkring alternative muligheder for behandling på andre hospitaler eller i udlandet.
- Den ordentlige og nødvendige behandling har stor betydning for patienter og pårørende. For nogle kræftsygdomme er det især vigtigt, at behandlingen påbegyndes så tidligt som muligt, siger Hans Foged.
Undersøgelser af kræft-skandalen konkluderede, at Aarhus Universitetshospital bevidst har begået fejl, og at fejlene er begået over en længere periode.
Det resulterede i to fyrede chefer - hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen.
Ny overvågningsmetode
Overvågningen af ventetid på kræftområdet bliver fra 2024 styrket med en ny opgørelsesmetode.
Og den byder formand Hans Foged velkommen.
- Man kan jo være lidt bagklog og sige, at den skulle være kommet for flere år siden, for så kunne man måske have undgået det, der skete i Region Midtjylland, siger Hans Foged.
I dag opgør overvågningen alene oplysninger om forløb, hvor bekendtgørelsen om maksimale ventetider ikke er overholdt.
Den nye overvågningsmodel samler oplysninger om antal forløb, der er påbegyndt inden for de maksimale ventetider.
Derudover bliver der samlet oplysninger om forløb, som ikke er påbegyndt inden for de maksimale ventetider, men hvor bekendtgørelsen om maksimale ventetider er overholdt fordelt på årsager; patientens ønske, hensyn til patientens helbredstilstand, mangel på kapacitet.
Oplysninger om forløb, som ikke er påbegyndt inden for de maksimale ventetider, og hvor bekendtgørelsen ikke er overholdt, bliver også indsamlet.