Nu begynder afbrændingen af mink i Lisbjerg

Direktøren for AffaldVarme Aarhus er optimistisk forud for prøveafbrændingen efter gårsdagens positive meldinger fra andre afbrændingsanlæg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er ved anlægget her i Lisbjerg, at minkene blandt andet skal brændes af. Foto: AffaldVarme Aarhus

I aften skal AffaldVarme Aarhus' anlæg i Lisbjerg stå sin prøve. 

Her ankommer det første læs afdøde mink nemlig til anlægget til en slags prøveafbrænding, der skal være med til at klarlægge, hvordan arbejdet bedst tilrettelægges de kommende måneder, når omkring 30 tons mink dagligt skal afbrændes på anlægget. 

Bjarne Munk Jensen, der er administrerende direktør ved AffaldVarme Aarhus, fortæller, at de forventer, at arbejdet går i gang efter klokken 18.00, når forbrændingsanlægget er lukket for den almindelige affaldsafbrænding. Og efter gårsdagen første prøveafbrændinger på nogle af de andre anlæg i landet, er han optimistisk for forløbet. 

- Jeg tror, alle er blevet meget lettet efter i går. På de anlæg, hvor de har fået de først prøvelæs, der har der ikke været de store problemer, hverken i forhold håndteringen eller lugtgener, så det er rigtig fint. 

- Meget tyder på, at de udfordringer, man havde frygtet, ikke er så store, siger direktøren. 

OVERBLIK: Fire millioner mink graves op af jorden igen

Millioner af mink blev i hast gravet ned ved to jyske militærområder. Nu skal de graves op og brændes af.


Læs om sagen her.


* Cirka 15,4 millioner mink blev i november 2020 slået ned som følge af en mutation af coronavirus blandt minkene. 


* Det var regeringens beslutning, at alle mink skulle aflives. Det blev blandt andet forklaret med en frygt for, at det muterede coronavirus kunne udgøre en trussel mod en kommende vaccine mod covid-19.


* En del af de aflivede mink blev bortskaffet af virksomheden Daka, der normalt står for destruktion af dyr fra landbruget. Andre blev brændt på nogle forbrændingsanlæg.


* Cirka fire millioner mink blev i perioden efter aflivningen nedgravet i gravrender ved to militærområder i Nørre Felding ved Holstebro og Kølvrå ved Karup. Det skyldtes, at myndighederne manglede kapacitet til afbrænding. 


* Nedgravningen af de mange mink vakte stor modstand i nærområderne, da man frygtede, at minkgravene kunne forurene grund- og drikkevand.


* Et politisk flertal bestående af regeringen, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Frie Grønne besluttede 20. december, at de aflivede mink skulle opgraves seks måneder senere.


* Til den tid udgør minkene ifølge en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium ikke længere en smitterisiko.


* Torsdag 13. maj begynder arbejdet med at grave de første døde mink op. 


* Alle de døde mink, der tilsammen vejer mellem 10.500 og 15.000 ton, ventes opgravet og bortskaffet i midten af juli.


* Fødevareministeriet anslog først, at det ville koste 80 millioner kroner at løse opgaven. Men man har for en sikkerheds skyld bedt Folketinget om en beløbsramme på 150 millioner kroner til at få klaret opgaven.


Kilder: Fødevareministeriet, Ritzau.



Burde ikke give problemer 

Forbrændingsanlægget i Lisbjerg er et ud af i alt 13 værker, der har påtaget sig opgaven.

Det er politikerne på Christiansborg, der sidste år besluttede, at minkene, der er gravet ned i massegrave ved Holstebro og Karup, nu skal graves op og brændes.

Opgaven har siden været i udbud, og her har AffaldVarme Aarhus budt sig til og altså fået noget af opgaven.

En af de store bekymringer i forbindelse med afbrændingen har været, hvor store lugtgenerne ville blive for naboerne. Derfor tager man også sine forholdsregler her.  

- Vi vil prøve at lukke siloen hurtigst muligt, når minkene kommer, og få det håndteret, inden vi åbner siloen igen. Jeg kan garantere, at det, der kommer ud af skorstenen, ikke lugter af mink, sagde Bjarne Munk Jensen i sidste uge, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Desuden vil afbrændingen foregå om natten, så eventuelle lugtgener vil forstyrre mindst muligt. 

Og hvis alt går godt i dag, så bliver det den eneste prøveafbrænding, inden den rigtige afbrænding går i gang den 25. maj og 3 uger frem. 

- Efter vi har set billederne og fået meldingerne fra kollegaerne, der har fået de første læs, så burde det ikke være noget, der giver problemer for os, siger Bjarne Munk Jensen. 

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere naboer til forbrændingsanlægget i Lisbjerg, herunder det nærliggende Aarhus Camping. Dér er man ikke bekymret for, at afbrændingen af minkene vil skabe lugtgener for deres gæster.

Andre naboer frygter dog, at det vil blive ubehageligt. Det gælder eksempelvis Anita Bach Nielsen, der bor i området og også har talt med TV2 ØSTJYLLAND.

-Det er jo en voldsom sag, siger Anita Bach Nielsen, inden hun selv påpeger, at det er en samfundsopgave, der skal løses – også selvom det kommer til at foregå i nærheden af hendes hjem.

Hun er bekymret for, hvor meget lugt forbrændingen vil kunne udvikle og sprede i nabolaget.

-Jeg tror, vi alle sammen mere eller mindre frygter, at der kommer lugtgener. Jeg forstår ikke, at de vælger at starte det op midt i en helligdagsferie. Man har glædet sig til det, man har måske inviteret gæster. Og så er tanken om, at der så kommer en forbrænding af mink midt i ens ferie, ikke særligt tiltalende, siger Anita Bach Nielsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her