Østjyde vil cykle 70 kilometer med ét ben i Afghanistan
Østjyske Ahmad Walid Rashidi var fange hos Islamisk Stat, nu vil han cykle 70 kilometer med ét ben på en damecykel fulgt af lokale kvinder og mænd, for at skabe fred i Afghanistan.
Ahmad Walid Rashidi vil cykle for fred. Han er netop landet i Afghanistan. Her har han samlet en gruppe unge afghanske kvinder og mænd til at cykle 70 kilometer rundt om Kabul.
- Vi skal være den sidste generation, der lever i usikkerhed. Vi skal have den fred, som vi fortjener, understreger Ahmad Walid Rashidi på en løs forbindelse fra Afghanistan til TV2 ØSTJYLLAND.
Ahmad Walid Rashidi er 29 år. Han bor i Aarhus. Han studerer statskundskab. Nu har han taget ekstra ferie, men ikke for at få sand mellem tæerne og drinks af en kokosnød.
Han vil skabe fred mellem den afghanske regering og Taliban, som netop nu sidder i fredsforhandlinger.
Cyklen
Cyklen er en del af børnelivet. Derfor skal gruppen cykle. Det er nemlig et symbol på, at Ahmad Walid Rashidi ønsker frihed for ungdommen.
Han nægter, at flere børn skal vokse op i krig. Cyklen skal sætte fokus på unges rettigheder.
- Pedalerne er de skridt, der skal ske for at få fred, pointerer Ahmad Walid Rashidi
Han har brugt dagen på at mødes med kvinderne og lære dem at cykle. Flere af kvinderne kan nemlig ikke cykle, fordi mange afghanere mener, at kvinder mister deres mødom ved at cykle.
Ahmad Walid Rashidi har stor respekt for kvinder. Særligt afghanske kvinder.
- Jeg kalder dem Amazonas krigere, fordi de er verdens stærkeste kvinder. De lever i frygt, men kæmper stadig for deres frihed, understreger Ahmad Walid Rashidi.
Protesen
Som fem-årig mistede Ahmad Walid Rashidi sit ben under en borgerkrig i Afghanistan. Hans venstre ben er derfor en protese i dag.
Den protese vil han vise frem, når de skal cykle 70 kilometer. Han tager shorts på, selvom det minimerer sikkerheden.
Ifølge Ahmad Walid Rashidi er der flere talibanere, som mangler arme og ben. Han har set talibanere og soldater mødes og snakke sammen med et fælles fodstykke.
For Ahmad Walid Rashidi er det vigtigt at se bort fra uenighederne, og tale med menneskerne og ikke til problemerne.
Hans håb er at skabe samtale mellem lokalbefolkningen og talibanerne. For når det sker, er der større sandsynlighed for fred i Afghanistan.
- Jo før talibanerne kan blive enige med lokalbefolkningen om fred, jo før kan amerikanerne komme ud, fortæller Ahmad Walid Rashidi.
En af Ahmad Walid Rashidis gode venner Jonas Bjørn Jensen påpeger i et Facebook-opslag at hans manglende ben næppe er en forhindring for Ahmad Walid Rashidis drømme.
- Selv siger Ahmad Walid Rashidi, at han kun har ét ben, fordi vi andre ikke ville kunne følge med, hvis han havde to, skriver Jonas Bjørn Jensen i et Facebook-opslag.
De første dage i Kabul – meget er ændret
Ahmad Walid Rashidi tager telefonen, der er larm fra horn og gaden på linjen, og han skal lige afslutte en samtale på dari med sin ven først.
Organiseringen af løbet er blevet mere kompliceret end ventet. De kan ikke afholde løbet i den by, det i første omgang var planen på grund af sikkerheden.
- Jeg er meget træt, men også spændt. Fuld af gå-på-mod, siger Ahmad Walid Rashidi til TV2 ØSTJYLLAND. Man kan næsten høre ham smile igennem telefonen.
Ahmad Walid Rashidi har sovet få timer den forløbne nat. Der har været skyderier i cirka halvanden time, som har holdt dem vågne. Vækkeuret stod på 5:30. For der er ingen tid at spilde.
Sikkerheden er ikke det vigtigste
Der var 50 afghanere tilmeldt til løbet. Den store opbakning, kommer bag på Ahmad Walid Rashidi. Af sikkerhedsmæssige årsager har de være nødsaget til at reducere antallet af deltagere til 30 personer.
Der er nemlig flere kvinder tilmeldt, end østjyden havde turde håbe på. Og det kræver flere penge at skabe sikkerhed for kvinder, da de er mere udsatte.
Men ifølge Ahmad Walid Rashidi kan de ikke være sikre. Og kampen for frihed kan blive dyr.
- Jeg kan ikke love nogen deres sikkerhed, men hvis jeg bliver skudt og dræbt, vil mit drab gøre mere gavn end min eksistens. Jeg vil hellere dø i et forsøg på at være fri, end at leve som slave, understreger Ahmad Walid Rashidi.
Han fortalte sin mor, han er i Afghanistan, den dag han ankom. Men han har endnu ikke fortalt hende, hvad hans planer er.
- Der er visse sandheder, man ikke behøver sige højt, fortæller Ahmad Walid Rashidi.
Ahmad Walid Rashidi
Ahmad Walid Rashidi er født i Kabul i Afghanistan. Han mistede sin far og bror i borgerkrigen mod Taliban. Her mistede han selv benet som fem-årig.
Ahmad Walid Rashidi, seks søskende, farmor og hans mor rejste til Danmark for at starte en ny tilværelse.
Det lykkedes. Ahmad Walid Rashidi har læst medicin i mange år, men er nu gået i gang med statskundskab.
Ahmad Walid Rashidi rejste til Syrien i 2015 for at lede efter et somalisk tvillingepar, som formentlig var rejst for at gifte sig med hellige krigere.
Han regnede med at være hjemme efter en uge, men blev anholdt af Islamisk Stat. Han var anholdt i 36 dag, hvor tortur var en naturlig del af hverdagen.
Ahmad Walid Rashidi og gruppen skal cykle den 16. oktober 2020.