Østjysk hjertesyg tvunget til at pendle til Rigshospitalet

Stinne Johanssons hjertesyge søster er tvunget til at køre til ugentlige tjek fra Randers til Rigshospitalet i København, fordi hun har en medfødt hjertefejl.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Stinne Johansson søster er for nylig blevet tvunget til at få en hjerteoperation i København, selvom den kunne være foregået i Skejby, men på grund af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen kommer patienter som Stinnes søster i klemme.

Stinne Johansson og hendes familie fra Randers føler lige nu, at de står i en svær situation.

Stinnes søster har nemlig for nylig fået en hjertetransplantation. Operationen skulle foregå på Rigshospitalet i København, til trods for at hun bor i Randers.

- Vi kan ikke være der for hende. Hun står alene i det og hun skal klare sig selv. Det er meget frustrerende, siger Stinne Johansson til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses Stinne Johanssons far og søster. Billedet er taget et kvarter inden Stinnes Søster blev hentet af taxaen i Randers og blev kørt til Rigshospitalet i København.

Det er ikke uden grund, at operationen stadig fylder hos familien Johansson, selvom søsteren er blevet opereret.

Som følge af hjertetransplantationen skal søsteren nemlig til opfølgende tjek mindst én gang om ugen det næste lange stykke tid, og det foregår stadig i København.

Vi er ødelagte, og vi sover ikke om natten. Vi kan snart ikke hænge sammen mere.
Stinne Johansson, Randers

- Det er jo helt skørt, at en hjertesyg patient skal rejse så langt en gang om ugen, når nu vi bor kun 20 minutter fra Skejby, siger Stinne Johansson til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Vi er ødelagte, og vi sover ikke om natten. Vi kan snart ikke hænge sammen mere, siger hun.

Stinne Johanssons søster er tvunget til at tage den lange tur fra Randers til Rigshospitalet i minimum seks uger.

Medfødt hjertefejl vs. ikke medfødt hjertefejl

Turen fra Randers til Rigshospitalet tager over 3,5 time, og den tur skal Stinne Johanssons søster altså køre mindst en gang i ugen i minimum seks uger.

Men hjertetransplantationen og de efterfølgende tjek kunne lige så godt finde sted på Aarhus Universitetshospital kun 20 minutter fra familiens hjem.

Det vil være noget lettere for Stinne Johanssons søster, hvis hun blot skulle til tjek i Skejby.

Det ved Stinne, fordi hendes mor lige har fået den samme hjertetransplantation netop på Skejby i Aarhus. Den eneste forskel på moren og søsteren er, at søsteren har en medfødt hjertefejl, og derfor skal hun på Rigshospitalet.

- Det er et valg, de har truffet, og så er det bare sådan, det er. Min søster kan lige så godt nøjes med at køre 20 minutter og få foretaget de her biopsier. Det er nøjagtig det samme, og det giver overhovedet ikke nogen mening, at hun skal køre til Rigshospitalet, siger Stinne Johansson til TV2 ØSTJYLLAND.

Stinne Johanssons mors hjertefejl er ikke medfødt, og derfor kan hun nøjes med at køre til tjek i Skejby. 

”Der er gået politik i den”

Stinne Johansson er ikke alene om at mene, at det ikke giver nogen mening, at det afgørende for, hvor man skal opereres og til tjek er, om hjertefejlen er medfødt eller ej.

Det mener Jørgen Winther, der er læge og tidligere sundhedsordfører også. Ifølge ham, er der gået politik i den.

Jørgen Winther bakkes op af Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF.

- Både Skejby og Rigshospitalet har meget stor ekspertise, så det undrer mig, at reglerne skal være sådan. Jeg synes, at reglerne er rigide, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er ikke første gang, jeg har hørt om en sag som denne. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det altid er patienten, der skal tvinges til at flytte sig, siger hun.

Står det Kirsten Normann Andersen (SF) skal reglerne laves om. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Både Jørgen Winther og Kirsten Normann Andersen ønsker, at reglerne skal ændres.

- Jeg er stor tilhænger af at stoppe med at have de her regler, som ikke giver mening. Jeg undrer mig også over, hvorfor reglerne skal være sådan, og jeg har endnu ikke fået en god forklaring, når jeg har spurgt ind til lignende sager. Der er nogle paradokser i det her, og det står allerede på min to do-liste at gøre noget ved det, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her