Populært springvand tørlagt - kan ikke holde til vandet

Springvand på Aarhus Havn er normalt et kæmpe tilløbsstykke. Denne sommer er det dog slukket, fordi vandstrålerne banker asfalten i stykker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Her kan du se, hvordan springvandet plejer at se ud – og hvordan det ser ud i dag.

Det har kostet flere millioner kroner at anlægge, og byens børn elsker at lege i de meterhøje stråler - specielt når solen skinner.

Netop i disse dage burde det store springvand Endless Connection på Aarhus Havn derfor være et tilløbsstykke for børn og barnlige sjæle.

Virkeligheden er dog en helt anden. Springvandet er slukket, og byens børnefamilier må tage til takke med et stykke goldt asfalt, hvis de slår turen forbi havnepladsen.

Årsagen er, at områdets belægning ikke kan holde til vandstrålerne.

- Da vi skulle gøre klar til at tænde for springvandet, opdagede vi, at asfalten var gået i opløsning. Belægningen er smuldret, fordi den ikke kan holde til trykket fra vandstrålerne. Siden da har vi afventet en løsning, forklarer arealansvarlig ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Hans Henrik Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Springvandet er normalt et tilløbsstykke for aarhusianske børnefamilier – specielt på de varmeste sommerdage. Arkivfoto.
Sådan ser springvandet ud i dag – tørlagt og uden legende børn.

Strålerne gøres mindre

Springvandet på Aarhus Havn blev anlagt for seks år siden. Normalt bliver det tændt i april, hvorefter det frem til slutningen af oktober skyder mandshøje stråler på to meter direkte op mod den aarhusianske himmel. Det er tændt i dag- og aftentimerne.

Det var under klargøringen i april, at Aarhus Kommune opdagede, at belægningen har taget skade. De høje vandstråler ødelægger asfalten, og stykker af sten, sand og asfalt ryger af.

Det tilstopper filtrene og overbelaster og nedslider pumperne, der skal recirkulere vandet.

Aarhus Kommune har efterfølgende overvejet, hvordan springvandet kan komme i brug trods problemerne med de ødelæggende stråler. Enden på det bliver, at strålernes kraft bliver sat ned, så de kun bliver én meter høje i stedet for to.

I næste uge kommer en programmør forbi for at justere vandtrykket.

Problemet blev opdaget i april. Hvorfor har I ikke fået justeret springvandet noget tidligere?

- Først skulle vi finde ud af, hvad vi kunne gøre. Dernæst skal vi nu have en programmør ud, sådan at styresystemet kan blive omprogrammeret. Det har været svært at få fat på programmører, og derfor kan det først blive nu, siger arealansvarlig Hans Henrik Rasmussen fra Aarhus Kommune.

Springvandet Endless Connection blev etableret i 2016. Salling Fondene donerede 20 mio. kr. til værket. Foto: Photopop, VisitAarhus

Belægningen skal skiftes

Når styresystemet er opdateret, kommer der forhåbentlig igen gang i springvandet på Aarhus Havn - omend det bliver på halv kraft.

Når sæsonen er slut, forventer Hans Henrik Rasmussen, at asfalten skal udskiftes med en anden belægning. Han regner med, at arbejdet er færdig inden næste år, sådan at springvandet er tilbage i topform i foråret 2023.

- Vi har et møde med firmaet, der har lavet belægningen. På mødet håber vi at finde frem til en god løsning. Måske skal der lægges stærkere asfalt, eller også skal der være en helt anden belægning. Vi vil også gerne have en forklaring på, hvorfor den nuværende asfalt ikke kan holde, siger han.

Springvandet Endless Connection er et kunstværk lavet af danskeren Jeppe Hein. Både selve springvandet og den tilhørende belægning blev lavet i 2016. Værket er inspireret af den aarhusianske nattehimmel, og foruden vandstrålerne indgår der også lys.

Salling Fondene donerede 20 millioner kroner til at opføre springvandet. Lige nu er det usikkert, om det er Aarhus Kommune - og dermed skatteyderne – der skal betale for den nye belægning, eller om regningen ender hos det firma, der lagde asfalten.

- Det skal vi have afdækket på vores møde med firmaet i næste uge, siger Hans Henrik Rasmussen.

Uanset hvem der betaler for den nye belægning, skulle det dog være sikkert og vist, at der kommer vand i springvandet fra næste uge. Dermed kan aarhusianerne se frem til små fire måneder med vandstråler på havnen – dog kun i den halve højde.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her