Rasmus' hus hærges af svamp: Kæmper på vegne af alle boligejere
Rasmus Kaagaard og hans familie er lige nu genhuset, mens de kæmper med deres ejerskifteforsikringsselskab.
Rasmus Kaagaard er på en mission. Han vil have politikerne til at tage fat i det system, der er for ejerskifteforsikringer i dag. Derfor har han taget turen fra Aarhus til København.
- Jeg håber at se en kampgejst i politikernes øjne og få en anerkendelse af, at der er et stort problem her, som har udviklet sig over de sidste mange år, fortæller Rasmus Kaagaard foran indgangen til Christiansborg.
Vi har tidligere fortalt historien om Rasmus Kaagaard og hans families hus, der er ubeboeligt på grund af skimmelsvamp, men hvor ejerskifteforsikringen nægter at hjælpe dem. Det på trods af, at flere rådgivningsfirmaer fortæller, at det er en konstruktionsfejl under huset, der er årsag til problemerne.
Rasmus Kaagaard skal på Christiansborg mødes med boligordførerne fra Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Derudover skal han mødes med formand for De Konservative, Mona Juul. De skal alle høre hans historie om systemet set fra en forsikringskundes synspunkt.
- Jeg synes, det er rigtig rart at få en kontakt og en dialog i gang face to face med nogen, som har mulighed for at gå ind og ændre det her system. Også gerne relativt hurtigt, siger han.
Med i rygsækken fra Aarhus har Rasmus Kaagaard udover sin egen historie masser af henvendelser fra andre familier, der står eller har stået i lignende situationer som ham. Han gætter på at mellem 80 og 100 har kontaktet ham, efter han stod frem i TV2 Østjylland.
Stor enighed om udfordringerne
I forbindelse med samtalerne med politikerne står det hurtigt klart, at alle oplever, at der er flere problemer med systemet, sådan som det er skruet sammen i dag.
- Jeg tænker, at der er nogle ting, som ikke fungerer, som de skal. Og det har vi desværre vidst i rigtig lang tid, fortæller Mona Juul.
- Jeg tænker jo, at nogle af de eksempler, I har haft fremme på TV2 Østjylland, viser jo, at der er noget ravruskende galt, siger Nick Zimmermann (DF), der frygter, at loven i dag bliver brudt.
- Jeg har tænkt mig at undersøge, om de her forsikringsselskaber bare driver snyd og humbug. Man køber en eller anden forsikring, og når man så får brug for den, så siger de bare, puha nej, det er dit eget ansvar.
Der er også kritiske røster at finde hos boligordførerne for to af de partier, der sidder på regeringsmagten, efter de har talt med Rasmus Kaagaard.
- Jeg bliver helt ærligt vred på vegne af de borgere, der bliver udsat for det her, siger Heidi Bank (V), og også socialdemokraternes Thomas Monberg mener, at der skal ske ændringer på området.
- Vi skal have det her til at virke, så der er tryghed i at købe bolig. I dag kæmper man som lægmand mod et stort forsikringsselskab, og det synes jeg ikke er i orden.
Hvad er løsningen?
Der er altså i høj grad enighed om, at der er problemer med ejerskifteforsikringerne i dag. Der er dog lidt forskellige tilgange til, hvordan man skal få ordningen fikset.
Hos boligordførerne fra regeringspartierne lægger de op til at få undersøgt området yderligere.
- Kampen mellem forsikringstager og forsikringsselskabet er som David mod Goliath, og vi skal finde ud af, hvordan vi udligner den kamp, fordi det kan ikke passe, at et almindeligt menneske skal kæmpe med en forsikringskoncern, fortæller Thomas Monberg.
- Man er for det første nødt til at få kigget dybere ned i ordningen, og det skal man gøre relativt hurtigt, siger Heidi Bank.
Hos De Konservative og Dansk Folkeparti bliver de mere konkrete.
- Vi skal i hvert fald have gjort noget ved den definition der er af, hvad det vil sige, at der er en skade, fordi det er der, hele problemet starter. Så der er noget lovgivning, der skal være bedre, siger Mona Juul.
- Jeg mener, der er nogle ting, der skal være klokkeklare i forhold til en ejerskifteforsikring. I forhold til skimmelsvamp, skadedyr, hul i taget, vand i kælderen og alle mulige andre ting. Det skal simpelthen være en tryghed med en ejerskifteforsikring, siger Nick Zimmermann.
I forbindelse med TV2 Østjyllands første omtale af Rasmus Kaagaards forsikringssag, oplyste flere eksperter og forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring & Pension, at ejerskifteforsikringerne trænger til at blive kigget efter i sømmene, fordi der ofte opstår uenigheder, fordi forsikringsbetingelserne er svære at gennemskue for menig mand.
- Det er juridiske, fagtekniske termer, der bliver anvendt, og det er svært for den enkelte forbruger at vide, hvad det egentlig betyder, sagde Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i Forsikring & Pension.
Derfor ønsker Forsikring & Pension, at bekendtgørelsen skal gøres mere simpel og forståelig.
Rasmus giver ikke slip
Da der skal gøres status over dagens mange snakke på Christiansborg, er Rasmus Kaagaard tilfreds.
- Jeg synes, jeg har fået meget ud af dagen, siger han.
Han har også tillid til, at politikerne nu har tænkt sig at gøre noget ved problematikken, efter han har talt med dem ansigt til ansigt.
I løbet af dagen har Rasmus Kaagaard også fået kontaktinformationer på samtlige politikere, han har talt med. Og dem har han tænkt sig at bruge.
- Jeg skal være ærlig og sige, at jeg kommer til at følge op på dem hver uge. Vi er nødt til at gøre noget nu.