Retten undskylder: Sosu-hjælper kunne være stoppet før seksuelle overgreb
En 60-årig sosu-hjælper begik angiveligt seksuelle overgreb på en kvindelig beboer på et plejehjem, mens han ventede på at få to andre sager behandlet ved retten. Retten i Aarhus beklager forløbet.
En 60-årig mand blev i juni 2021 tiltalt for to tilfælde af vold mod en beboer på et plejehjem og en kollega på et andet plejehjem.
Men sagen røg i den lange liste af sager, der ventede på at komme for Retten i Aarhus, og i 2022 begik han angiveligt gentagne seksuelle overgreb på en kvindelig beboer på et tredje plejehjem.
Aarhus Kommune oplyser, at han aldrig var blevet ansat tredje gang, hvis de to første sager havde ført til en dom for vold.
Det får nu retspræsident Karen Thegen til at beklage forløbet overfor TV2 Østjylland.
- Det er rigtig uheldigt og beklageligt. Det er sådan, at Retten i Aarhus har rigtig mange ældre sager - eller det havde vi. Nu har vi taget fat på de sager fra 2021. Og vi har ikke flere sager fra 2021, som ikke er berammet eller er undervejs, siger hun.
Ikke prioriteret
Ifølge Karen Thegen har der været lange ventetider på grund af manglende kapacitet ved retten, og det har ført til, at sager har måtte vente i flere år.
Hvad tænker du om, at det har ført det her med sig?
- Det er uheldigt. Vi har en aftale med anklagemyndigheden, og hvis der er sager, som bør opprioriteres, får vi besked om det, og det har vi ikke fået i den konkrete sag. Når vi ikke kan vælge alle sager, så må vi vælge nogen, og så er sager med personfarlig kriminalitet blevet opprioriteret, siger Karen Thegen.
Den tiltalte mand er tiltalt for to tilfælde af vold og et tilfælde af gentagne seksuelle overgreb på tre forskellige plejehjem i Aarhus Kommune fra 2020 og frem til foråret 2023.
Orienteringer fra kommunen
I orienteringer fra Aarhus Kommune til beboere og pårørende på plejehjemmene Thorsgården og Jasminvej samt Demenscentrum Aarhus (nu Skovvang) beskrives noget af, hvad den tiltalte menes at have gjort. Det er ikke sikkert, at det kun er det beskrevne, der vil fremgå af anklageskriftet.
Det står der:
Jasminvej: 'Den tiltalte er anklaget for en række grove forbrydelser. Der er tale om hændelser rettet mod en tidligere beboer. De pårørende til den forulempede er orienteret i forbindelse med hændelsen, da den blev politianmeldt i foråret 2023.'
Demenscentrum Aarhus (nu Skovvang): 'Retssagen handler blandt andet om hændelser, der er foregået på Demenscentrum Aarhus, hvor tiltalte er anklaget for vold.'
Thorsgården: 'Retssagen handler blandt andet om 1 hændelse, som er foregår på Thorsgården plejehjem, hvor den tiltalte er anklaget for vold mod en medarbejder.'
Citaterne er gengivet, som de står i orienteringerne.
Ville ikke være blevet ansat
Kommunen slår fast, at manden med en voldsdom på sin straffeattest aldrig var blevet ansat på det tredje plejehjem, hvor han er mistænkt for at have udsat en kvindelig beboer for en række seksuelle overgreb og forsøg på voldtægt med tvang og trusler.
Det siger forvaltningschef for Ældre og Omsorg Heidi Have.
- Der er altid tale om en konkret vurdering af en ansøger, hvis vedkommende har en plet på en straffeattest. Men hvis en straffeattest viser, at en ansøger er dømt for tyveri, grov vold eller lignende, er det meget svært at forestille sig, at vi ville finde det foreneligt med at være ansat på vores plejehjem, siger hun i en skriftlig udtalelse.
Opsigtsvækkende sag begynder tirsdag
I august 2023 afsatte justitsminister Peter Hummelgaard (S) penge til at nedbringe ventetiden i retsvæsnet. Karen Thegen vurderer, at det har gjort forholdene bedre.
- Vi har fået to nye faste dommerstillinger, og så har vi en dommer, som er kommet tilbage. Det vil sige, at det er blevet bedre. Men det er jo ikke sådan, at vi kan behandle alt på én gang, og det bliver et langt sejt træk at komme i bund med de gamle sager, siger hun.
Retspræsidenten fastslår, at længden af ventetid ikke er et udtryk for, hvordan sager bliver op- eller nedprioriteret.
Sagen mod den 60-årige sosu-hjælper kører ved Retten i Aarhus på tirsdag den 12. marts. TV2 Østjylland er til stede i retten.