Sendt til Danmark efter voldsomme domme: Dræbte ekskæreste og forsøgte at stikke 15-årig pige ihjel

Den 46-årige mand, der i et grundlovsforhør onsdag tilstod drab på en medpatient, har tidligere dræbt sin ekskæreste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den 41-årige mand blev erklæret død klokken 20.08 tirsdag aften. Foto: SpotFoto

Det brutale drab på en 41-årig medpatient på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er ikke den 46-årige sigtedes første offer. 

Ifølge TV2 Østjyllands oplysninger blev den 46-årige grønlandske mand for tre år siden dømt for at have dræbt sin ekskæreste og samtidig forsøgt at slå hendes 15-årige datter ihjel. En sag det grønlandske medie Sermitisiaq har dækket. 

Drabet og drabsforsøget fandt sted 21. juni i Nuuk i 2020.

- Den tiltalte erkendte, at han var gået hen til lejligheden i den hensigt at slå den 40-årige kvinde ihjel. Han havde derfor medbragt en kniv fra sin egen lejlighed, som han stak kvinden med. Det var ikke hans hensigt også at dræbe datteren. Da datteren forsøgte at stoppe den tiltalte, stak han imidlertid pigen i halsen og skulderen. Pigen løb væk og fik førstehjælp af to unge, skrev politiet dengang om sagen ifølge Sermitsiaq.

På den pågældende dag modtog Grønlands politi en anmeldelse kl. 04.46 om en kvinde, der råbte om hjælp. Da politiet kom frem fandt de den 15-årige pige, der var blevet stukket med en kniv, og på pigens adresse fandt politiet hendes mor, en 40-årig kvinde, der var livløs. 

Kvinden fik førstehjælp på stedet, men hendes liv stod ikke til at redde. 

Sendt til Danmark efter mentalerklæring 

Den 10. juni 2021 blev manden dømt for både drab og forsøg på drab. 

For retten vurderede, at manden måtte have indset, at det var overvejende sandsynligt, at også den 15-årige datter kunne være død af de knivstik hun fik ved halsen og på armene.

På baggrund af en mentalerklæring blev det vurderet, at manden var uegnet til almindelig fængselsstraf i stedet skulle anbringes i Danmark på den særlige retspsykiatriske afdeling på Aarhus Universitetshospital på ubestemt tid.

Ifølge det grønlandske medie KNR blev manden erklæret sindssyg i mentalundersøgelsen, og ifølge retslægerådet lider han af skizofreni. 

Udover drabet på ekskæresten og drabsforsøget på datteren har manden yderligere to domme bag sig ifølge KNR. Sager, der handler om vold og forsøg på voldtægt af en gravid kvinde. 

Varetægtsfængslet i fire uger 

Ved grundlovsforhøret onsdag erkendte den 46-årige mand at have dræbt den 41-årige mand. 

Ifølge politiafhøringen, som anklageren læste op fra under grundlovsforhøret, var den sigtede på uledsaget udgang tirsdag eftermiddag.

Her var han i Skejby Centeret, hvor han røg en smøg, spiste en kebab før han købte en stor kokkekniv i Føtex.

Det skete som led i en plan om at slå offeret ihjel.

Ifølge den sigtedes udtalelser ved politiafhøringen havde offeret irriteret den sigtede gennem længere tid.

Flere medarbejdere var til stede og ringede alarm. Foto: SpotFoto

Det fatale knivstikkeri fandt sted på Retspsykiatrisk Afdeling på sengeafsnit 3, hvor både offer og sigtet var anbragt. 

Offeret blev overfaldet, mens han sad i en lænestol og blev stukket flere gange. Offeret blev forsøgt genoplivet med livreddende første hjælp uden held og blev erklæret død klokken 20:08. 

Hospitalsdirektør i Psykiatrien i Region Midtjylland Tina Ebler fortæller, at der har været tilkaldt krisepsykologer til afdelingen efter drabet.

Hospitalsdirektør rystet

TV2 Østjylland har spurgt hospitalsdirektør i Psykiatrien Tina Ebler, hvorfor den drabssigtede kunne få en nyindkøbt kniv med ind på Retspsykiatrisk Afdeling, og hvorfor han var på uledsaget udgang.

I et skriftlig svar fortæller direktøren, at det kun er muligt at kropsvisitere patienter på baggrund af mistanke, og at uledsaget udgang efter en konkret lægefaglig vurdering er normal praksis. 

- Vi har ikke mulighed for at kropsvisitere alle patienter, da lovgivningen kræver, at det udelukkende må ske på grundlag af mistanke om f.eks. narko eller våben, siger Tina Ebler i det skriftlige svar. 

- Det er også normal praksis, at patienter efter konkret lægefaglig vurdering får udgang, hvis de over længere tid har været stabile, har fulgt behandlingen, og overholder aftaler. I den pågældende sag er der ikke på nuværende tidspunkt noget, der peger på, at der var optræk til en så voldsom handling.

Ved du noget?

Kender du noget til sagen? Så hører vi meget gerne fra dig her eller på tip@tv2oj.dk

Tip os

Direktøren understreger, at forløbet nu skal gennemgås. 

- Grundlovsforhøret har givet os yderligere oplysninger om forløbet op til overfaldet. Vi ser med stor alvor på situationen og de nye informationer. Det understreger, hvor vigtigt det er, at vi nu nøje gennemgår hele forløbet og afdækker, om der er noget, vi kan ændre og stramme op på i forhold til sikkerheden inden for de rammer, som lovgivningen giver os, siger Tina Elber. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her