'Stærkt beklageligt': Bestiller ekstern undersøgelse for Aarhus Havn

Der skal foretages en ekstern undersøgelse af, hvad der gik galt i Aarhus Kommune, da havneudvidelse fik nej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planklagenævnet satte i sidste uge en stopper for en planlagt udvidelse af Aarhus Havn, der i første etape var på på 43 hektar. 

Men det får tilsyneladende ikke partierne bag forliget, Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og SF til at droppe planerne. 

Mandag morgen mødtes de fire forligspartier til et møde om havnens fremtid. 

- Der er fortsat opbakning til havneforliget, men det er klart, den underkendelse, der er besluttet i planklagenævnet, giver os en udfordring med at gennemføre havneforliget, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), efter mødet og uddyber: 

- Det betyder, vi kommer til at skulle genbesøge en lokalplan. Den afgørelse, vi har fået fra Planklagenævnet, kommer vi til at tage til efterretning. 

Erkender fejl

Partierne vil nu have, at en ekstern undersøgelse skal afdække, hvad der er gået galt i Aarhus Kommunes arbejde med havneudvidelsen. 

Det fortæller rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K).

- Vi må erkende, at der er sket fejl i Teknik og Miljø. Jeg har bedt forligskredsen til at give os lov til at lave en ekstern undersøgelse, så det ikke er os, der undersøger os selv, siger Nicolaj Bang.

Forvaltningen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune beklager sin rolle i havneudvidelsen i Aarhus, efter Planklagenævnet har stoppet planerne på grund af flere alvorlige juridiske fejl.

Et projekt med for og imod

  • I foråret 2022 fik Aarhus Kommune efter en høringsperiode mere end 1600 høringssvar, der handlede om projekt havneudvidelse.

  • Herefter besluttede byrådet at arrangere en række temamøder og borgermøder, der havde til formål at oplyse om projektet. Der blev samtidig nedsat et borgerpanel.

  • Modstanderne har blandt andet været bekymret for, at udvidelsen ville ødelægge udsigten fra Marselisborg til Mols, og det oprindelige projekt fra 2018 er da også reduceret ad flere omgange, så den kommende havn ikke strækker sig helt så langt ud i vandet.

  • Det oprindelige projekt var med en udvidelse på 140 hektar, men det endte med 84 hektar fordelt over flere etaper.

  • Derudover er der besluttet en række nye initiativer og grønne tiltag for både klima og havmiljø samt en tørhavn længere fra kajen.

  • Beslutningen om at udvide Aarhus Havn blev truffet på et byrådsmøde den 21. juni 20233. 21 stemte for, syv imod og tre af de 31 medlemmer deltog ikke i afstemningen.

Kilde: Aarhus Kommune og TV2 Østjyllands arkiv

Teknik og Miljø har mandag erkendt overfor forligskredsen bag havneudvidelsen, at de har ydet mangelfuld rådgivning, som har været hovedårsag til, at planerne er blevet underkendt af Planklagenævnet.

- Vi må desværre konstatere, at vores rådgivning af Aarhus Byråd ikke har levet op til vores standarder. Vi har ikke i tilstrækkelig grad haft overblik over konsekvenserne af, at statens miljøkonsekvensvurdering blev forsinket, imens vores lokalplanarbejde fortsatte, og det har givet en række formelle mangler i vores lokalplan, siger konstitueret forvaltningschef Michael Tolstrup.

Ifølge Teknik og Miljø er fejlene sket i de plandokumenter, der blev lavet efter politikerne, vedtog sin aftale om havneudvidelsen. 

Afgørelsen fra Planklagenævnet er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Vakte stor glæde

Planen om udvidelsen af havnen har været undervejs siden 2018. Udvidelsen blev vedtaget i en lokalplan i juni 2023.

Den er blevet mødt med lokal modstand, der bunder i en frygt for, at havneudvidelsen vil gå ud over klimaet, udsigten ud over Aarhus Bugt og havmiljøet.

Det er blandt andet Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus, nogle borgere, der opdrætter muslinger i planområdet, en række foreninger samt Alternativet i Storkreds Østjylland, der har klaget over lokalplanen.

Derfor vakte det tirsdag stor glæde, - da de fik medhold.

- Jeg er fantastisk lettet og glad. Mon ikke der skal springes en prop i aften, sagde Svend Erik Kristensen, formand for foreningen Beskyt Aarhusbugten. 

På TV2 Østjyllands Facebook-side fik nyheden om, at der var givet nej til havneudvidelsen, mange brugere til tasterne. De fleste reagererede med jubel.

I en pressemeddelelse uddyber Nicolaj Bang, at byrådet med den eksterne undersøgelse skal have 'genoprettet tilliden til det system, der rådgiver os i det daglige'.

- Der er behov for, at vi får et mere klart blik på, om vi havde planfaglig viden og overblik nok i organisationen, og hvad baggrunden var for, at vi traf de beslutninger, vi traf.

- Vi er nødt til at komme et par spadestik dybere i den del af sagen, så vi får en mulighed for at forbedre os. Vi skal have set på vores organisering, og vores kompetencer i det lys, siger Nicolaj Bang i meddelelsen.

På pressemødet mandag lyder det også fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), at der er "begået en række formelle fejl" i processen.

- Det er stærkt beklageligt og også meget utilfredsstillende, at vi står i en situation, hvor vi har begået helt åbenlyse formelle fejl i den proces, der er lavet, siger Jacob Bundsgaard efter mødet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her