Stor uenighed om skjulte optagelser på plejehjem – bør de vises eller ej?

Kate Runge, der sidder i Ældrerådet i Aarhus Kommune, mener skjulte optagelser fra omdiskuteret plejehjem, skal vises for offentligheden, mens fagforeningen FOA har tillid til, at kommunen håndterer sagen korrekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er delte meninger om, hvorvidt skjulte optagelser fra Plejehjemmet Kongsgården skal vises for offentligheden.

Der er stor uenighed om, hvorvidt skjulte optagelser - lavet på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus - bør vises for offentligheden.

På den ene side står Aarhus Kommune, som har fået de skjulte optagelser omfattet af et fogedforbud, så optagelserne må derfor ikke vises. Kommunen bakkes nu op af fagforeningen FOA, som har fuld tillid til, at kommunen gør det rigtige.

Jeg vil aldrig finde det i orden at bruge skjult kamera, så længe vi lever i en åben kommune.
Inge Jensen Pedersen, formand, FOA Aarhus

- Jeg vil aldrig finde det i orden at bruge skjult kamera, så længe vi lever i en åben kommune. Men om forbuddet har været den rigtige løsning, må og skal være noget, man afgør i forvaltningen og politisk. Det er jo et politisk ansvar, når det kommer til stykket, skriver Inge Jensen Pedersen, der er formand i FOA Aarhus, i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

På den anden side står pårørende til beboere på Plejehjemmet Kongsgården, politikere og eksperter, som alle mener, at de skjulte optagelser bør komme frem i lyset. De bakkes nu op af et medlem fra Ældrerådet i Aarhus Kommune.

- Jeg synes, det er grotesk. Beboeren har været indforstået med optagelserne, og de pårørende har været medvirkende til det, så det er simpelthen for at lukke munden på de pårørende, på offentligheden og på beboeren selv, siger Kate Runge, der er medlem af Ældrerådet i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Michael Espersen tog fredag konsekvensen af forholdene på Plejehjemmet Kongsgården. Han har valgt at flytte sin far til et andet plejehjem.

I midten står Ældre Sagen, som har et ønske om, at kommunen er mere åbne i deres tilgang til optagelserne, end de har været indtil nu.

- Vi vil lade juraen beslutte, om fogedforbuddet er korrekt eller ej. Men med de historier, der er kommet frem fra pårørende, er vi meget bekymret for forholdene på plejehjemmet, og vi synes, kommunen bør udvise noget mere åbenhed og gøre, hvad de kan for at skabe klarhed omkring det, der er sket, siger Michael Teit, der er vicedirektør hos Ældre Sagen, til TV2 ØSTJYLLAND.

De skjulte optagelser er lavet efter aftale med de pårørende til en 90-årig kvinde med demenssygdom, som ifølge familien har været udsat for massivt omsorgssvigt.

Charlotte Ahm (tv.) og Hanne Larsen (th.) har meldt Plejehjemmet Kongsgården til politiet, fordi de mener, at plejehjemmet har svigtet deres mor og farmor.

Ingen chance for at opdage det

Fogedretten har nedlagt forbud mod optagelserne, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

Det er på trods af, at de pårørende til den 90-årige kvindelige beboer, har givet TV 2 tilladelse til at sætte kameraer op i kvindens lejlighed.

Anneke Dapper Skaaning har 25 års erfaring som demenspsykolog. Hun anerkender, at det kan være stærkt grænseoverskridende for personalet at blive overvåget med skjult kamera. Alligevel mener hun, at det er vigtigt at få optagelserne frem i lyset.

- Jeg er overbevist om, at man aldrig nogensinde ville have fået det her frem, hvis det ikke var blevet filmet med skjult kamera. Vi har jo ingen chance for at opdage det. Og det er dødærgerligt, hvis det ikke kan komme frem i offentligheden.

Det man ser i optagelserne, det er ikke godt.
Anneke Dapper Skaaning, demenspsykolog

Anneke Dapper Skaaning har også selv set dokumentarudsendelsen fra TV 2. Ifølge hende er det vigtigste nu, at kommunen undersøger forholdene for de ældre og retter op på det.

- Det man ser i optagelserne, det er ikke godt. Jeg tænker heller ikke, at medarbejderne vil være stolte af det. Men jeg tror ikke på, at de er dårlige mennesker, så det er vigtigt at finde ud af, hvorfor de reagerer sådan, siger Anneke Dapper Skaaning til TV 2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Charlotte Ahm har meldt Plejehjemmet Kongsgården til politiet, fordi hun mener, at de har svigtet hendes farmor.

Manglende bleskift i et døgn

Torsdag stod pårørende til en 90-årig kvinde med demenssygdom på plejehjemmet Kongsgården frem på TV2 ØSTJYLLAND. Et barnebarn og en datter til den ældre kvinde fortæller historier om overdosering af medicin, anklager om manglende skift af bleer i op til et døgns varighed, og at hun ikke blev vendt om natten, som hun skulle for at undgå liggesår.

- Vi er konstant bekymret for farmor, og vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag, siger Charlotte Ahm, der er barnebarn til den 90-årige kvindelige beboer.

VIDEO: Torsdag aften bragte vi et indslag om Charlotte Ahm og Hanne Larsen, der rejser en skarp kritik af forholdene på Kongsgården.

Det påståede svigt af den ældre kvinde har fået familien til at melde plejehjemmet til politiet.

Charlotte Ahm og hendes mor, Hanne Larsen, har begge set hele tv-dokumentaren. Det har efterfølgende styrket deres opfattelse af, at deres mor og farmor ikke bliver passet og plejet, som hun skal.

Der lugter rigtig tit af tis og afføring.
Charlotte Ahm, barnebarn af beboer på Kongsgården

Det oplever de nemlig også selv, når de besøger hende.

- Der lugter rigtig tit af tis og afføring, og det er ikke i orden, at hun skal sidde i den lugt i sin egen stue, hvor hun også spiser, siger Hanne Larsen, der er datter til den 90-årige kvindelige beboer, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lars Bjerrum kan det have store konsekvenser for borgernes sundhed, hvis de bliver udsat for mangelfuld pleje – for eksempel hvis der ikke er styr på hygiejnen.

- Patienter med dårlig hygiejne får mange flere infektioner, og det er en udfordring. Der er rigtigt mange medicinske konsekvenser af dårlig hygiejne. Hygiejne og forebyggelse af infektioner er noget af det allervigtigste, siger han.

Politikere: Optagelser skal vises

Et bredt flertal på fem partier i Aarhus Byråd ønsker – på trods af fogedforbuddet - nu at få vist optagelserne. Og det handler om, at borgerne skal kunne have tillid til ældreplejen er god nok.

- Tillid er et nøgleord. Og efter det her er kommet frem, der er jeg sikker på, at rigtigt mange af os vil få henvendelser andre steder fra, om de også kan have tillid til os, siger formand for sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, Lone Hindø (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem.
Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem.

Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Samme toner lyder fra et andet udvalgsmedlem, Hans Skou (V). Han vil have optagelserne offentliggjort.

- Det kan godt være, at man kan finde noget jura, der gør, at optagelserne ikke kan blive offentliggjort. Men det er slet ikke det vigtige her, siger Hans Skou.

- Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem. Vi skal lære af den her sag, og den skal have de konsekvenser, den skal have, og så skal vi komme videre herfra, siger Hans Skou.

Aarhus Kommune kunne ikke stille op til interview i dag, men i morgen, søndag kl. 19:30, stiller rådmand Jette Skive op til et længere interview om sagen.

VIDEO: Indtil i fredag boede Michael Espersens far på plejehjemmet Kongsgården. Men Michael Espersen har besluttet at flytte hans far, da han er stærkt utilfreds med forholdene på plejehjemmet. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her