Sundhedsstyrelsen: Vaccinetilbud i Aarhus kan blive landsdækkende
I Aarhus har man flere steder rykket vaccinationen ud tæt på borgerne, og den metode kan nu blive udbredt over hele landet.
Sundhedsstyrelsen holder godt øje med et forsøg, der finder sted lige nu i Aarhus, for det kan måske blive udbredt til resten af landet.
Forsøget går ud på, at de borgere, der ikke har takket ja til en vaccine på et vaccinationscenter, i stedet får mulighed for at blive vaccineret der, hvor de bor.
Lige nu foregår det i kun tre østjyske sogne - herunder det nedlukkede Gellerup Sogn - men tilbuddet kan have nationale perspektiver.
Det fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø til TV2 ØSTJYLLAND.
- De erfaringer, som Region Midtjylland og Aarhus Kommune gør sig her, er nogen, som andre kan bruge. Det vil vi gerne være med til at formidle videre.
- Der er flere kommuner, der er i gang nu her, der kommer efter Aarhus i de kommende uger netop med at prøve at gøre nogle erfaringer i forhold til, hvordan vi får alle geografiske områder til at være dækket ind.
Så hvis det er en succes i Aarhus, kan det sagtens blive landsdækkende?
- Så kunne det sagtens være noget, vi bredte ud, ja.
Aarhus Kommune og Region Midtjylland har nu fået vaccineret flere hundrede borgere i projektet og fået et bedre billede af, hvorfor borgerne ikke selv har sørget for det.
- Der kan være forskellige barrierer for, at man ikke har fået tilsluttet sig vaccinationen. Det kan være alt fra transport til digitale færdigheder, siger chef for Borgerservice i Aarhus Kommune, Lene Hartig Danielsen.
Onsdag fik flere et stik i Globus1 i Gellerup, da TV2 ØSTJYLLAND besøgte det midlertidige vaccinationscenter, heriblandt imam Ghassan Edwan.
- Vi håber, at alle kommer og bliver vaccineret, siger han.
Læs også:
Regionsrådsformand Anders Kühnau er glad for projektet.
- Jeg mener, vi har en stor samfundsmæssig interesse i at nå rigtig mange borgere. Både for den enkelte borger, men jo også fordi vi er afhængige af immunitet.
- Rigtig mange skal have vaccinen, for at vi kan være sikre på, at de ikke smitter andre, så vi dermed kan få bugt med den her sygdom, siger han.
Projektet har kørt i flere forskellige sogne, og Gellerup blev føjet til listen, da smittetallene steg. Sognet blev mandag lukket ned, da incidensen krydsede grænsen på 600, og de to andre faktorer også var overskredet.
Se indslag om projektet her: