Udsigt til mere regn: Endnu et boligområde frygtes oversvømmet

Store dele af Solbjerg syd for Aarhus risikerer at blive oversvømmet i weekenden, hvor der igen falder store mængder regn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I Fladbro ved Randers står en speedway-bane under vand.

Der er snart ikke steder i Østjylland, hvor vand ikke driller husejerne. Nu sender Aarhus Kommune en advarsel ud til borgerne i endnu et boligområde.

Med de regnmængder, der loves, frygter vi for, et endnu større areal kan ende med at stå under vand.
Anders Lai, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 

Vejrprofeterne lover nemlig meget nedbør i weekenden, og det kan give problemer i Solbjerg syd for Aarhus.

- Der kan være områder i Solbjerg, som allerede er oversvømmet. Men med de regnmængder, der loves, frygter vi for, et endnu større areal kan ende med at stå under vand, siger kommunikationskonsulent hos Teknik og Miljø, Anders Lai, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: En passager i en bil optog denne video fra Strandvejen i Aarhus onsdag eftermiddag, hvor vejen stod under vand. 

Sandsække kan være nytteløse

Vandstanden i Solbjerg Sø er lige nu så høj, at der i de kommende dage er risiko for såkaldt tilbagestuvning af vand. Det vil sige, at flere husejere ikke kan komme af med deres regnvand via regnvandsledningerne.

Det kan resultere i, at grundejerne kan opleve vand på deres grund. Det gælder også for huse, som ikke ligger længst nede ved søen.

- Vi opfordrer folk til at sikre deres hjem med sandsække, men det er givetvis ikke nok, for vandet kan komme nedefra, siger Anders Lai og fortsætter:

- Som kommune har vi ansvaret for offentlige arealer som veje, hvor vi sætter skilte op og spærrer af, hvis det bliver nødvendigt.

Nedbør blandet med kloakvand

DMI varsler op til 20-22 mm nedbør i Aarhus i løbet af lørdag og søndag. Heldigvis meldes der ikke om blæst af betydning, så afvandingen via Aarhus Å burde kunne klare de øgede regnmængder uden yderligere oversvømmelser.

Men som i Solbjerg kan der altså være risiko for især oversvømmede søer og tilbagestuvning af vand.

VIDEO: Bæredygtigt Landbrug vil have mere grædeskæring, men Steen mener, at det vil få vandstanden i havet til at stige. Indslaget blev sendt den 26. februar 2020.

Beboere i området, der ønsker at forebygge oversvømmelser, kan få udleveret sække og sand på genbrugsstationerne i Malling eller Hasselager.

Længere nordpå er det blandt andre steder i Brabrand og ved kolonihavehuse i Norringholm, at vandet virkelig driller. Ved kolonihaverne er vandet blandet med kloakvand, og man skal derfor afholde sig fra at komme i kontakt med vandet.

Kan vare længe

Aarhusianerne må generelt indstille sig på, at oversvømmelserne bliver langvarige, da afvandingen foregår langsomt, og fordi der som sagt er varsel om yderligere nedbør.

Flere veje er lukkede og ventes at være det et godt stykke tid endnu.

- Der kommer desuden frost i weekenden, og vejene kan mange steder blive meget glatte. Det er ikke muligt at salte alle steder, da saltet mange steder bliver skyllet væk. Trafikanterne bør derfor færdes med stor forsigtighed, lyder det fra Aarhus Kommune.

Kloakken stod af

Også i Silkeborg har vandmasserne gennem længere tid skabt store problemer. Senest natten til tirsdag, hvor vandstanden på Hostrupsgade steg pludseligt, og kloakken på vejen stoppede med at virke.

Silkeborg Forsyning blev tilkaldt, men de måtte bede om assistance fra Silkeborg Kommune.

- Vi har forsyningsforpligtelse, fordi det er en offentlig vej. Så når forsyningsselskabet beder om hjælp, så gør vi det, siger Mette Bøgvad, som er entreprenørchef ved Teknik- og Miljøafdelingen i Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Den seneste tids massive nedbør skaber store problemer for en husejer i Lystrup. Hjælpen kom lørdag fra totalt fremmede.

Pumper under stort pres

Mette Bøgvad kom og hjalp sammen med nogle af sine medarbejdere.

Her fik de puttet sandsække omkring dækslet, som der strømmede regnvand ned i, så de kunne fjerne det og lave et alternativt dæksel for at stoppe vandet i at trænge ned i kloakken.

Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten.
Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

- De massive mængder regn, der er kommet den seneste tid, har sat forsyningens pumper under stort pres. Kloakledningerne var fyldt med regnvand, så der ikke var plads til kloakvand, siger hun og fortsætter:

- Den mængde regnvand, der strømmede ned i kloakken, var det samme, som hvis man bare tog dækslet af. Derfor blev vi nødt til at få sat en prop i og få stoppet regnvandet i at løbe ned.

Vandet fik jorden til at synke

Da Mette Bøgvad kom ud til Hostrupsgade stod kloakken under en halv meter vand.

- Vi er ikke vant til, at der er så meget vand ovenpå kloakken. Vandet gik helt til støvlekanten, siger hun.

Jorden i indkørslen til ejendommen, hvor kloakken er, kunne ikke klare presset fra det tunge vand, og derfor sank den flere centimeter.

Dét, at der ikke var plads til kloakvand i ledningerne, resulterede i, at beboerne på vejen ikke kunne gå på toilet.

VIDEO: Aldrig før har vandstanden været så høj langs Gudenåen i Silkeborg og i Silkeborg Langsø, som den er målt til lige nu. Her er det fra den 21. februar.

Beboere kunne ikke komme på toilettet

Derfor har Silkeborg Kommune sat en kombineret bad- og toiletvogn til rådighed for de ramte borgere.

- Det her er et ekstraordinært tilfælde. Normalt stiller vi ikke toiletter op, da det ikke er kommunens ansvar. Men her var der tale om en hel gade, og forsyningen var ikke sikker på, at de kunne få kloaksystemet op at køre igen, siger Mette Bøgvad.

Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme.
Mette Bøgvad, Teknik- og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Og selvom kommunen i dette tilfælde har betalt for at stille et alternativt toilet til rådighed, så er det ikke noget, man skal regne med at få hjælp til andre steder i kommunen.

- Hvis vi skulle hjælpe alle lige nu, så kunne vi ikke lave andet. Det er ikke en kommunal opgave at sikre borgernes ejendomme. Det er man selv ansvarlig for, siger entreprenørchefen.

Vandmængder aldrig set før

Hos Silkeborg Kommune får de rigtig mange henvendelser fra borgere, der har store udfordringer på grund af de massive mængder regn, der er faldet den seneste tid.

- Vi har aldrig haft så meget vand før. Kommunen leverer store mængder sand ud til folk, så de kan sikre deres ejendom, men meget mere kan vi ikke gøre. I det her tilfælde ydede vi en ekstra hjælp, fordi det er en offentlig vej, og forsyningsselskabet havde brug for det, siger Mette Bøgvad.

Silkeborg Forsyning tilser løbende pumpestationen ved Hostrupsgade, hvor anlægget er blevet sikret og hævet over terræn.

Der har ikke været yderligere driftsnedbrud.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her