Ukrainske familier var faldet til i Aarhus - men nu vil styrelse flytte dem

En såkaldt fordelingsnøgle dikterer, hvor mange ukrainske flygtninge der skal være i hver kommune. Derfor har Maryna Panova nu fået at vide, at hun straks skal flytte til Syddjurs efter at have boet to måneder i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Maryna Panova skal flytte straks, ellers mister hun sin forsørgelse.

Efter de flygtede fra krigen for næsten tre måneder siden, har de to ukrainske kvinder Maryna Panova og Nataliia Pohorielova stablet en hverdag på benene i Aarhus, hvor børnene også er faldet til.

Et lyspunkt i det, der ellers har været en kaotisk tid. Men tilværelsen i Aarhus ser nu ud til at få en brat ende. Kvinderne har nemlig netop fået et brev, der siger, at de skal flytte til Syddjurs.

Brevet kommer fra Udlændingestyrelsen, og årsagen er en såkaldt fordelingsnøgle, der afgør, hvor mange flygtninge de enkelte kommuner skal modtage. Og som det ser ud nu, har Aarhus Kommune for mange, mens Syddjurs har for få. Derfor skal nogle af dem nu flytte inden for kort tid - ellers risikerer de at miste deres støtte.

Børnene er faldet godt til og har venner og fritidsaktiviteter i Aarhus.

Maryna Panova er meget påvirket af udsigten til igen at skulle rive børnenes tilværelse op med roden.

Begge børn er begyndt i skole, og datteren træner med Flying Superkids i Aarhus, mens sønnen er begyndt til fodbold. Selv er Maryna Panova i gang med et kursus, hvor hun bliver uddannet til at tage sig af ældre mennesker.

- Mine børn har venner her - ukrainske og danske venner. At flytte til en anden by er som at skulle flytte til et andet land. Vi skal starte fra nul, siger hun.

Det er bestemt på forhånd

Fordelingsnøglen er beregnet ud fra befolkningstal, og hvor mange indvandrere med ikke-vestlig baggrund, kommunen har i forvejen.

Kortet her viser, hvor mange ukrainske flygtninge, de enkelte kommuner i Østjylland skal modtage ifølge fordelingsnøglen.

For de seneste 10.000 opholdstilladelser, der er givet, skal 605 af dem for eksempel bo i Aarhus Kommune og 166 i Silkeborg, mens Odder Kommune skal modtage 40 flygtninge.

For at fordelingen kommer til at passe, har Nataliia Pohorielova fået samme brev fra Syddjurs Kommune om, at hun skal flytte dertil. Det selvom hun bor og har deltidsbeskæftigelse som balletinstruktør i Aarhus.

Maryna Panova har fået et opkald fra Syddjurs Kommune, hvor hun fik at vide, at hun skulle flytte straks. Nu frygter Nataliia Pohorielova samme opkald.

Derudover har hun en søn, der er ved at blive udret for sine psykiske problemer, på Aarhus Universitetshospital.

- Det er svært for min søn at tilpasse sig, og det vil være ødelæggende for ham at flytte, siger Nataliia Pohorielova.

- Det er skørt

I Aarhus Kommune, hvor de to kvinder bor nu, har de faktisk ønsket at beholde de ukrainske flygtninge, som der allerede er fundet bolig til. 

Det fortæller rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Anders Winnerskjold (S), der dog ikke kan udtale sig om de konkrete sager.

- Hvis man er kommet til Aarhus, og man er faldet til og måske endda har fundet et arbejde, så synes jeg, det er skørt, hvis man skal sendes til en anden kommune, siger han.

Rådmanden har allerede for en måned siden sendt et formelt brev og senere ringet til udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad (S), der deler hans tilgang til det, fortæller Anders Winnerskjold.

For hvem er det, man tilgodeser, når hverken familierne eller kommunerne er glade for ordningen? Det har vi spurgt Camilla Fabricius, social- og indenrigsordfører i Socialdemokratiet, om.

- Der er kommet rigtig mange ukrainere til landet på en gang. Derfor er det også vigtigt, at vi har lavet en fordeling, så alle kommunerne kan håndtere, hvor de skal bo, gå i skole og arbejde, siger hun.

- Så er der konkrete situationer, som dem vi ser her, hvor deres livssituationer ændres, og så skal vi selvfølgelig se på det.

Ifølge ordføreren burde det altså være muligt for de to kommuner at søge dispensation fra fordelingsnøglen i konkrete tilfælde.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her