Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne
En familie fra Laurbjerg troede, de gjorde det helt rigtige for miljøet og pengepungen, da de valgte at installere fjernvarme. Men nu stiger priserne, og det kommer bag på familien, der nu vælger at investere i en anden løsning.
Da familien Sloth for tre år siden købte deres første hus, var drømmene store.
Den ældre murermestervilla i den mindre by Laurbjerg er charmerende. I haven er der plads til, at børnene kan løbe og lege og lige rundt om hjørnet ligger den lokale skole.
Men nu er der alligevel kommet skår i glæden for familien på fem.
Prisen på den lokale fjernvarme stiger, og det kommer bag på familien, der for blot tre år siden investerede i netop den opvarmningskilde.
- Fjernvarmen er så varierende i pris fra kommune til kommune. Det gør det ret svært at gennemskue, siger Jonas Sloth til TV2 ØSTJYLLAND.
Flere penge i hånden
Da Familien Sloth valgte at blive koblet på fjernvarmen, ligesom 60 procent af de danske husstande, kostede det familien 60.000 kroner.
Familien kendte opvarmningskilden fra tidligere boliger og vidste, at det var en nem og stabil løsning, der ofte bliver fremhævet som billig og miljøvenlig.
- Priserne var fine, og vi ville gerne have noget, der var vedligeholdelsesfrit. Og så var det vigtigt, at man fyrede på en ordentlig måde, og det var det indtryk, vi fik af det lokale fjernvarmeværk, siger Jonas Sloth.
Derfor sammenlignede familien fjernvarmepriserne i Laurbjerg i forhold til, hvor de tidligere havde boet.
- Det var fint. Vi kunne vi have flere penge i hånden hver måned, siger Jonas Sloth om deres overvejelser.
Hvad er fjernvarme?
I grove træk er fjernvarme varmt vand fra et kraftværk, som bliver fordelt til boligerne via et isoleret rørsystem i jorden. I boligerne anvendes det varme vand til opvarmning via radiatorerne eller gulvvarme og til varmt vand i vandhaner, brusere og badekar. Når fjernvarmevandet har afgivet varmen, sendes det retur til kraftværket, hvor det igen varmes op.
Fjernvarmevandet kan opvarmes på mange forskellige måder:
- Fremstilling af strøm fra kraftvarmeværker
- Afbrænding af affald på kraftvarmeværker
- Spildvarme fra tung industri, fx fremstilling af cement eller smeltning af stål
- Solvarme
- Varmepumper
- Overskudsvarme fra datacentre
I områder med fjernvarme er der ofte tilslutningspligt, så man ikke kan skifte opvarmningskilde.
Kilde: Videncentret Bolius
Sommerferie og ture i sommerland
Men i dag ærgrer det familien Sloth, at de valgte den løsning. Fjernvarmen kommer nemlig fra et anlæg, der fyrer med det fossile brændstof naturgas.
Og med de varslede prisstigninger bliver fjernvarmen 500 kroner dyrere om måneden for familien.
- Der et ret godt tilskud til sommerferie eller ture i sommerland. Der er cykler og flyverdragter. Man bruger mange penge, når man har børn, siger Jonas Sloth.
Men nu hvor I ser, at priserne er steget så meget, har I så undersøgt det godt nok?
- De er steget to gange, siden vi flyttede hertil. Vi undersøgte det så godt, som jeg vil mene, at man kan gøre det på det tidspunkt. Man kunne måske godt have brugt mere tid på at have diverse klimakonsulenter ude og sige, det her er det bedste til jeres bolig, siger Jonas Sloth.
Afhængige af brændselspriser
Ifølge det lokale varmeværk i Laurbjerg, skyldes prisstigningen, at naturgas er blevet dyrere. Det bekræfter Dansk Fjernvarme over for TV2 ØSTJYLLAND.
Fjernvarmeværker må ikke tjene penge, og derfor er deres priser afhængige af brændselspriserne.
- Hvis gasprisen falder til et gunstigt niveau, sætter vi jo prisen ned igen. Jeg må ikke have en stor kassekredit eller en stor pengebeholdning, jeg kan tage af, siger Morten Møller, der er formand for Laurbjerg Kraftvarmeværk, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvorfor skal man så vælge fjernvarme i Laurbjerg frem for andre varmekilder?
- Fordi jeg synes, det er en god og stabil varmekilde, som bare kører. Også til nogle fornuftige penge. Jeg ved godt, at det ikke er lige så billigt som i de kommuner, hvor der er mange forbrugere til at betale de faste omkostninger.
Vær opmærksom i mindre byer
Som udgangspunkt er fjernvarme en god løsning, men det kan ligesom i familien Sloths tilfælde være svært at gennemskue, hvor varmen skal komme fra, lyder det fra byggeteknisk ekspert hos Videncentret Bolius, Henrik Bisp.
- Man skal sætte sig ind i mulighederne for det hus, man har købt, og hvor det ligger. Man kan ikke bare skære alle over en kam og sige, at det er den samme opvarmningsform, der er den bedste over hele landet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor opfordrer han til at kaste et ekstra blik på energirapporten, når man køber et hus.
- Det vil fremgå af rapporten, hvis der er en opvarmningsform, der er bedre og billigere end den eksisterende, siger Henrik Bisp.
Især hvis man bor i en mindre by som Laurbjerg, hvor der er færre forbrugere til at dække udgifterne, bør man være opmærksom.
- Det er oftest i de små og mindre selskaber, som ikke har de samme midler til at istandsætte, siger han.
Snak med de lokale
For familien Sloth betyder prisstigningerne, at de nu har valgt at skrotte investeringen i fjernvarme for i stedet at få anlagt et jordvarmeanlæg og blive selvforsynende med varme.
I dag ærgrer det dem, at de ikke tog den beslutning i første omgang. Men det var svært, lyder det fra Jonas Sloth.
- Det er meget at forvente, især at førstegangskøbere kan sætte sig ind i alle de her ting. Det var slet ikke noget jeg vidste, før vi står i det nu.
Læs også:
Derfor har han en opfordring til andre førstegangskøbere, der står i en lignende situation og skal vælge opvarmningskilde.
- Prøv at snakke med de lokale. Ejendomsmægleren burde også kunne vejlede. Ellers tag fat i kommunen, hvis man har spørgsmål, siger Jonas Sloth.
Med planerne om det nye jordvarmeanlæg håber familien Sloth i hvert fald, at drømmeboligen snart kommer i hus.
- Det er bittert at have brugt alle de penge, men nu kigger vi fremad, siger Jonas Sloth.