Familien Andreasen må vente i månedsvis: Ingen løsning på farligt tag

Det kan have lange udsigter for en løsning på et ødelagt asbesttag i Hvorslev. Det skaber gener for flere i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Der går formentlig længe, inden der er en løsning for familien Andreasen, som er plaget af naboens ødelagte og farlige asbesttag.

Lars og Judit Andreasens nabo ejer en bygning med et ødelagt asbesttag, hvor fra stumper drysser over i deres og andres haver i landsbyen Hvorslev.

Det fortalte TV2 ØSTJYLLAND for en måned siden, men efterfølgende er en løsning ikke kommet nærmere. Snarere tværtimod.

- Der er ingenting sket, og vi hører intet fra Favrskov Kommune. Vi føler os bondefanget, siger Lars Andreasen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen fik kendskab til taget i februar, og siden har man så påbudt ejeren at fikse det. Hvilket han har ignoreret, og derfor er han blevet politianmeldt.

Lars Andreasen kunne efter stormen i februar hurtigt samle en pose med tagstumper. Dem frygter han dog ikke lige så meget som det støv, han ikke kan se og fjerne. / Foto: Privat

Føler sig slagtet

Nu venter flere ugers efterforskning og formentlig en retssag med ankemuligheder, før der er blot en lille chance for, taget bliver bragt i forsvarlig stand.

- Jeg synes ikke, at det er okay, der kan gå så lang tid. I andre sager går det meget hurtigere. Jeg føler, vi bliver slagtet, siger Judit Andreasen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er trist at tænke på, vi kan gøre vores børnebørn syge. De skulle gerne kunne lege i haven uden at risikere at blive enormt syge om 30 år.
Judit Andreasen, Hvorslev

Tre af hinanden uafhængige eksperter i byggesager fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at denne type sager sagtens kan trække ud i månedsvis – i nogle tilfælde år.

For den sigtede har flere ankemuligheder, ligesom adskillige myndigheder oftest skal inddrages i sagen.

VIDEO: Der er ikke sket meget nyt, siden TV2 ØSTJYLLAND besøgte familien i begyndelsen af maj og første gang fortalte om problemet. Indslaget er fra den 10. maj.

Kan være livsfarligt

Det bekymrer og frustrerer familien Andreasen, og andre i byen er også plaget af asbeststumperne fra taget, der især hvirvler rundt under blæsevejr.

En læge har tidligere over for TV2 ØSTJYLLAND bekræftet alvoren i asbest og støv fra eksempelvis tage som det i Hvorslev.

Bliver man udsat for asbeststøv, er der tre sygdomme, man kan blive ramt af. I Lars og Judit Andreasens tilfælde er det især lungehindekræft, de skal være opmærksomme på.

- Hvis man får asbeststøv ned i lungerne – også i forholdsvis små mængder – kan det sætte sig på lungehinderne og give den sjældne kræftform. Lungehindekræft har høj dødelighed, og vi har ikke meget behandling at give, har ledende overlæge på afdelingen for arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital Ane Marie Thulstrup tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Det frustrerer Judit Andreasen, at hun og manden må leve i uvished i som minimum månedsvis. 

Kan gøre børnebørn syge

Lungehindekræft er 30 år om at udvikle sig, så med stor sandsynlighed er det mere Lars og Judits børn og børnebørn, der er udsatte.

- Det er trist at tænke på, vi kan gøre vores børnebørn syge. De skulle gerne kunne lege i haven uden at risikere at blive enormt syge om 30 år, mener Judit Andreasen.

Vi er nok begyndt at tænke mindre over det. Vi går rundt i lortet men skal have hverdagen til at fungere.
Lars Andreasen, Hvorslev

Hos Favrskov Kommune forstår formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Anders G. Christensen (V), godt beboerne i Hvorslevs frustrationer.

Han slår fast, at kommunen kæmper for en afklaring i sagen.

- Vi gør alt, hvad vi kan, men jeg medgiver, at det let kan blive tungt og bureaukratisk, specielt når en borger nærmest er ligeglad med sine omgivelser og naboer, siger Anders G. Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Også i græsplænen kan tagstumperne med asbest findes. Tagstumperne bekymrer især familien i forhold til børnebørnene, der leger på græsset. / Foto: Privat

Skal ændre grundloven

Lokalpolitikeren så gerne, at man havde flere handlemuligheder i sager som denne.

Men det er ikke sådan lige til.

- Det er grundlovens ejendomsret, vi har i spil, og den er rimelig stram, hvad det angår. Så det er svært at gøre noget. Vi vurderer, at vi ikke har kunnet gøre andet, siger Anders G. Christensen.

Favrskov Kommune kan nemlig ikke – netop på grund af ejendomsretten – bare reparere eller fjerne taget.

For så ville man bryde ejerens ejendomsret.

VIDEO: I over syv år har en gruppe borgere i landsbyen Lyngå følt sig stærkt generet af en gårdejers halmfyr. Det fortalte vi på TV2 ØSTJYLLAND i oktober 2019.

Har ikke pengene

Ejeren har tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND, at han ikke har pengene til at fikse taget. Så nu ser han blot tiden an.

Samme situation står familien Andreasen i. Taget og dets gener fylder meget i det daglige, men alt tyder på, at der ikke er meget at gøre.

Vi gør alt, hvad vi kan, men jeg medgiver, at det let kan blive tungt og bureaukratisk, specielt når en borger nærmest er ligeglad med sine omgivelser og naboer.
Anders G. Christensen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget, Favrskov Kommune

- Vi er nok begyndt at tænke mindre over det. Vi går rundt i lortet, men skal have hverdagen til at fungere, siger Lars Andreasen.

Flere at stykkerne fra taget er halvstore, og de ender ifølge familien Andreasen i flere haver rundt om i Hvorslev. / Foto: Privat

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her