Landsby sætter rede op: Vi er et slaraffenland for storke
- Hvis storken ikke skulle være i Vissing, hvor skulle den så ellers være?, lyder det fra gæv landsbyboer, som håber, at kunne tiltrække storke
Der bliver talt meget om landsbyer og branding. Hvad skal der til for, at de små byer kommer på landkortet?
I byen Vissing nordvest for Hadsten håber man, at en langbenet fugl er svaret.
Her har man i dag haft officiel indvielse af en nybygget storkerede, som forhåbentlig kan få en ny beboer enten i år eller næste år. Tre gange inden for den seneste måned er storken blevet set i området omkring Vissing.
Og det er ikke tilfældigt, hvis man spørger Frank Iversen. Han har været tovholder på rede-projektet og fortæller, at byen engang var hjemsted for flere storke. En historie, som beboerne gerne vil have gentager sig.
Storken blev første gang spottet i Vissing den 1. april i år. Dengang troede flere af borgere, at det var en aprilsnar. Dagen efter vendte den tilbage, og det samme var tilfældet den 17. april. Det er de tre besøg, som blandt andet har givet folk blod på tanden.
- Engang var Vissing en storkeby. Vi har masser af vådområder og i det hele taget gode forhold. Nu har vi så også en rede. Hvis storken ikke skulle være i Vissing, hvor skulle den så ellers være?, lyder det retorisk fra Frank Iversen til TV2 ØSTJYLLAND.
Frank Iversen anslår, at omkring 80 borgere deltog i indvielsen, som også bød på fornemt besøg af borgmester i Favrskov Kommune Nils Borring.
Storken er savnet
Borgmesteren tøvede ikke med at takke ja til invitationen fra landsbyboerne. For tre år siden var han også forbi Vissing for at indvie vådområdet Vissing Enge, som netop er attraktivt levested for eksempelvis storke.
- Jeg synes, det er en af mine opgaver borgmester at støtte op om det lokale engagement, fortæller Nils Borring, som håber, at reden kan skabe lidt opmærksomhed:
- Jeg ved ikke ligefrem, om det får flere folk til at flytte til byen, men måske det får nogle til at køre forbi.
Historien bag storkereden er en historie om stor opbakning fra byens beboere. Reden er monteret på en syv meter høj mast. Selve reden har spejdere fra byen Laurbjerg bygget og hele projektet er blevet til med økonomisk støtte fra lokalsamfundet.
Der er blevet afholdt fællesspisning, hvoraf overskuddet er gået til reden. Til dagens indvielse var der bagt kager, brygget lokalt storke-øl og alverdens andre ting, som skulle gøre dagen helt speciel.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Nu mangler så bare æresgæsten - hovedpersonen om man vil - nemlig storken.
- Vi er et slaraffenland for storke. Sidste gang, der boede en stork i byen, var i 1959. Nu må den gerne komme tilbage. Hvis den ikke når det i år, må vi invitere den næste år, fortæller Frank Iversen, som har været tovholder på redebyggeriet.
Storkereden er opstillet ved en gård i Vissing.