Slagter politianmeldt efter fund af sort mug: - Ingen er blevet syge endnu
Sorte muglignende belægninger, revner i gulvet med gammelt fødevareaffald og ingen styr på kødets temperatur. Det var Fødevarestyrelsens observationer hos en efterhånden gammel kending.
Slagter Knud Schou, der driver gårdbutik i Laurbjerg ved Langå, har fået flere sure smileys fra Fødevarestyrelsen gennem det seneste år. Den 2. maj blev der føjet endnu en til samlingen.
- Gulvet i kølerummet har store mørke belægninger af skidt, i røret til ventilatoren var der sorte muglignende belægninger og i fryserummet er der i gulvet en fem cm revne, hvori der ligger gammelt fødevareaffald, skriver Fødevarestyrelsen blandt andet i sin rapport fra stedet.
I december 2016 fik Knud Schou en sur smiley og har siden da fået den dårligste bedømmelse fra Fødevarestyrelsen i april og oktober 2017.
Kører en retssag
Ved det seneste besøg for nylig var et ødelagt kølemøbel med pålægsvarer gået i stykker og fikset med gaffatape, og kontrollanterne kunne også konstatere, at der ikke var dokumenteret nedkøling af fødevarerne i et halvt år.
- Jeg har ikke noget indstikstermometer, men jeg har styr på nedkølingen, og der er ikke nogen, der er blevet syge af vores mad endnu, var Knud Schous kommentar til Fødevarestyrelsen.
- Jeg kører en retssag mod dem. Vi gør, hvad vi kan, men det er tilsyneladende aldrig godt nok, supplerer han over for TV2 ØSTJYLLAND.
De gentagne fejl og mangler med især rengøring og fødevarehåndtering betyder nu, at Knud Schou er meldt til politiet.
Hårdere mod brodne kar
Og en ny lov kan faktisk betyde at steder som den gårdbutik, hvor han driver slagter fra, kan få karantæne.
I begyndelsen af maj vedtog samtlige partier i Folketinget nemlig en lovændring, som gør det muligt for Fødevarestyrelsen at sætte ekstra hårdt ind over for en hård kerne af fødevarevirksomheder, der er uimodtagelige over for råd, vejledning og sanktioner.
- Der findes desværre et mindre antal virksomheder, som er blottet for sund fornuft, når det gælder fødevaresikkerhed. Jeg er tilfreds med, at de brodne kar, som bliver ved med at overtræde reglerne, nu kan blive mødt med endnu hårdere virkemidler, så vi kan få dem stoppet, sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), i den forbindelse.
Dobbeltbøder på vej
Udover muligheden for at sætte en virksomhed i karantæne i en periode på op til seks måneder, hvor virksomheden ikke må drive sin forretning, bliver bødestørrelserne over for denne særlige målgruppe forhøjet.
En virksomhed, der i dag f.eks. ville få en bøde på 10.000 kroner for mangelfuld rengøring, kan fremover få en bøde på 20.000 kroner.
Det er ikke kun en virksomhed, som i yderste konsekvens kan få karantæne. Den ansvarlige for virksomheden kan også forbydes at drive fødevarevirksomhed helt eller delvist i en periode. Lovændringen træder i kraft fra den. 1. juli 2018.
Om Knud Schou bliver ramt af stramningerne er uvist. Da sagen er meldt til politiet, har Fødevarestyrelsen ikke yderligere kommentarer.