Plejehjemsansat straffes for drabsforsøg - men ikke drab

Retten i Randers har kendt en 60-årig sosu-hjælper ansat på Plejecenter Tirsdalen skyldig i dele af de voldsomme anklager imod hende. Hun frikendes for drab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sosu-hjælperen Susanne Hein Kristensen er kendt skyldig i fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold, hvoraf et af dem var med døden til følge.

Nu har Retten i Randers taget stilling til skyldsspørgsmålet i den spektakulære sag fra Plejecenter Tirsdalen, hvor en 60-årig ansat har været tiltalt for drab og drabsforsøg.

Afgørelsen er, at sosu-hjælper Susanne Hein Kristensen er skyldig i dele af anklagerne imod hende. Hun frikendes for drab, men dømmes for fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold, hvoraf et var med døden til følge.

Hun er også kendt skyldig i tyveri af medicin, tjenestemisbrug og for besiddelse af medicin uden gyldig recept.

Afgørelsen udløste store reaktioner fra tilhørerne i retssalen, som du kan læse mere om i vores liveblog fra retssagen.

De fire tilfælde af grov vold er begået den 26. februar 2022, mens de fire drabsforsøg har fundet sted i den efterfølgende periode frem til den 13. marts 2022.

Volden og drabsforsøgene er sket, imens hun var på arbejde som social- og sundhedshjælper i tidsrummet fra klokken 15 til 23 på specifikke datoer, og forbrydelser er begået mod i alt fire beboere. Nogle af dem har været indlagt med forgiftninger flere gange.

Hvad har retten lagt vægt på?

Kan medicinen være indtaget ved et uheld?

Retten mener ikke, at medicinen, som er fundet i beboernes blod, kan være indtaget utilsigtet.

Blandt andet fordi en cheflæge har forklaret, at det var højst usædvanligt, at fire beboere fra samme plejehjem blev indlagt på samme tid med lignende symptomer, og sygehuset har hverken før eller siden oplevet noget lignende.

Desuden har centerleder Susanne Tvede fra Plejecenter Tirsdalen forklaret, at der dagen efter de første fire indlæggelser blev lavet en kontrol hos alle beboerne for at sikre, at de ikke havde andet medicin i deres bolig end det, der var ordineret til dem. Og at der under denne og andre kontroller af medicinen ikke blev fundet nogen uregelmæssigheder.

Hvem har givet medicinen?

Selvom der ikke er nogen, der har set Susanne Hein Kristensen give beboerne den medicin, de er blevet forgiftet med, finder retten det alligevel bevist, at hun har gjort det.

Her lægges der blandt andet vægt på, at hun var kontaktperson for både de fire forurettede og for den eneste beboer på Plejecenter Tirsdalen, der fik baclofen. Baclofen er et af de stoffer, der er centrale i sagen.

Retten lægger også hendes mange besøg i medicinrummet, medicinen fundet under ransagningerne af hendes bopæl og hendes google-søgninger på specifikke præparater til grund for, at det er hende, der har givet medicinen.

Desuden har tiltalte været på vagt forud for samtlige indlæggelser og har også i løbet af sin vagter været inde hos beboerne, der senere blev indlagt.

Døde den kvindelige beboer som følge af forgiftningen?

Den kvindelige beboer, som afgik ved døden nogle dage efter sin indlæggelse den 27. februar, mener retten, er død som følge af forgiftning. Derfor er Susanne Hein Kristensen dømt for grov vold med døden til følge i dette tilfælde.

Retten begrunder det med, at hun fra hospitalet er blevet udskrevet til "god og kærlig pleje", altså til smertelindring i livets sidste fase. Det har altså været lægernes vurdering, at hun var døende, da hun blev udskrevet.

Der er desuden under obduktionen og de efterfølgende undersøgelser ikke fundet andre grunde, der bedre kan forklare hendes død, end medicinforgiftning.

Var det tiltaltes hensigt, at beboerne skulle dø?

Retten mener, at tiltalte hvad angår de sidste fire indlæggelser må have indset, at beboerne kunne dø af medicinen.

Både fordi hun havde kendskab til deres almene helbred gennem sit arbejde, fordi hun den 28. februar søgte på baclofen på google, og fordi hun vidste, at en af de fire beboere var afgået ved døden i dagene efter sin indlæggelse.

Ifølge retsformand Mette Langborg havde den 60-årige sosu-hjælper ved de første fire forhold den 26. februar 2022 ikke indset, at beboerne kunne dø af medicinen. Hun frifindes derfor for de første fire punkter i anklageskriftet om drab og drabsforsøg, men dømmes i sted for grov vold, hvoraf det i det første tilfælde var med døden til følge.

- Hun har søgt yderligere info om medicinen efter de første indlæggelser, og hun har med den viden og den om beboerens død kunne vide, at det ville være overvejende sandsynligt, at de ville kunne dø, siger retsformanden i retten.

Hun dømmes derfor for drabsforsøg i forhold 5-8 i anklageskriftet.

VIDEO: Forstå hele sagen her.

Står til mange års fængsel

Nu skal Retten tage stilling til, hvor mange års fængsel den skyldige 60-årige kvinde skal have.

I sin strafprocedure argumenterer anklager Jesper Rubow for, at kvinden skal straffes med fængsel på livstid.

Det er der ifølge ham mulighederne for i denne sag med fire drabsforsøg og fire tilfælde af grov vold. Et med døden til følge.

Alternativt vil han procedere for 16 års fængsel. Det kan også komme i spil her, siger anklageren.

- Der kan ikke være tale om noget midt i mellem. Altså ikke 18 år, 20 år eller noget helt tredje.

Anklagerne

Susanne Hein Kristensen er blevet dømt for følgende forbrydelser:

1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

Sammenligner med anden sag

Anklageren sammenligner med sagen fra Nykøbing Falster Sygehus.

Her blev en sygeplejerske idømt 12 års fængsel for fire drabsforsøg, og her er der så yderligere forhold, som den tiltalte er kendt skyldig i.

- I den sag var der kun fire drabsforsøg. Her er der mere.

Forsvar Henrik Garlik mener, at den skyldige 60-årige kvinde højst bør få 14 års fængsel.

Han mener ikke, at man som anklageren fremlagde, bare kan lægge tal sammen.

Og så er det ikke anvendeligt blot at sammenligne med sagen fra Nykøbing Falster, siger Henrik Garlik.

- Der var nogle skærpende omstændigheder der, som ikke er her. 

Forsvareren mener, at det bør være formidlende, at den skyldige har gode personlige forhold med et tæt bånd til sin familie og manden.

Derudover siger han, at hun er 60 år gammel, og det bør der ifølge ham tages højde for. 

En ekspert har tidligere overfor TV2 Østjylland kommet med sit bud på en eventuel straf, og det lød på 12 år, hvis hun blev fundet skyldig i alle anklager imod hende.

Derfor nævner vi navnet

TV2 Østjylland har nogle etiske retningslinjer, som også indebærer straffesager. Heri står der, hvornår vi nævner navnet på en dømt.

Vi fortæller kun navne på dømte, der er idømt over to års ubetinget fængsel og er over 18 år gamle. Det betyder også, at vi kun bringer billeder af dømte, der er idømt over to års fængsel.

Men hvis en person kendes skyldig i forbrydelser, der vil give to års fængsel eller derover, bringer vi som udgangspunkt navn og billede.

Det er der tale om i denne sag, og derfor har vi nu valgt at offentliggøre navn og billede på den skyldige.

Hvordan det ender, følger vi naturligvis med i og beretter hurtigst muligt om nyt, når domsafsigelsen er afsagt. 

Indtil da kan du herunder høre alt om sagen i vores podcastserie 'Forgiftet på plejehjem':

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her