Halvvejs i mobilfrit forsøg: - Vi har hygget og spillet Uno
9.klasse på Lisbjergskolen er halvvejs i deres forsøg på at lægge mobiltelefonen fra sig. Onsdag var mobilfri skoledag – og det var faktisk ret hyggeligt
Hvad sker der med en folkeskoleklasse, når eleverne laver regler for hvor meget - og til hvad - de må bruge deres mobiltelefoner?
Det har TV2 ØSTJYLLAND sat sig for at undersøge. Vi har mødt eleverne i niende klasse på Lisbjergskolen. De føler sig afhængige af at tjekke Snapchat, Instagram, Facebook og Youtube, og derfor er de gået med til at deltage i et socialt eksperiment.
Eksperimentet går ud på, at eleverne har lavet deres egne retningslinjer for brugen af mobiltelefoner både i og udenfor skoletiden. I går forsøgte de første gang at være uden mobiltelefon mellem klokken 18 og 19.
Og i dag har været mobilfri skoledag med det formål at mærke efter, hvordan det føles at undvære mobilen næsten en hel dag.
- Det er gået rigtig fint. Vi lagde mobilerne i en kasse om morgen, og i pauserne har vi hygget og spillet Uno. Det har været rigtig rart at være sammen med klassen og lave noget andet end at sidde og kigge ned i sin mobil, siger Maya til TV2 ØSTJYLLAND.
Selvom Maya sagtens tror, at klassen kunne have mobilfri skoledag noget oftere, var det alligevel ikke alle, der var med på at lægge mobilen i en kasse i starten af skoledagen.
- Der var et par stykker, der ikke ville aflevere mobilen, fordi de ikke brød sig om princippet i, at nogle andre skulle bestemme det, og der var også nogle, der sad på computer i stedet. Men ellers var klassen positivt overrasket, siger Maya til TV2 ØSTJYLLAND.
Bedre søvn og mere snak om middagsbordet
Reglerne har seks elever lavet mandag. Tirsdag fremlagde de reglerne for 9.X og 9.Y, der gik med til at forsøge.
I går var første aften i forsøget, hvor eleverne ikke måtte bruge mobiltelefonen mellem klokken 18 og 19. Formålet med det var at undgå diskussioner med forældrene. Og der blev da også mere tid til snak rundt om middagsbordet:
- Nogle gange kommer jeg til at bruge min mobil ved aftensmadstid, men det gjorde jeg så ikke i går. Til gengæld snakkede jeg mere med familien, siger Jasmin til TV2 ØSTJYLLAND.
Også nattesøvnen har haft god gavn af eksperimentet. Eleverne har aftalt, at de vil logge ud af Snapchat ved sengetid for at undgå stress over beskeder om morgenen og manglende søvn om aftenen.
- Jeg bliver stresset og vågner tit af, at min mobil bimler og bamler om aftenen. Men jeg satte min mobil på flytilstand, og så kom der ikke flere beskeder ind før næste dag, siger Julie til TV2 ØSTJYLLAND.
Selvom Maya flere gange i løbet af skoledagen forgæves har søgt efter sin mobil i lommen af ren vane, har en del af eksperimentet alligevel rykket lidt i mobilafhængigheden.
- Jeg loggede ud af Snapchat i går aftes, og jeg loggede faktisk ikke engang på i dag. Jeg har slet ikke tænkt over det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ikke alle huskede reglerne
Halvvejs inde i eksperimentet er det dog ikke alle, der har kunnet følge retningslinjerne.
- Jeg faldt i. Jeg ved ikke helt hvorfor. Jeg kom både til at slå noget op på Facebook, og jeg var også på Snapchat. Jeg glemte, at jeg ikke måtte, siger Casper til TV2 ØSTJYLLAND.
Fredag slutter eksperimentet, og TV2 ØSTJYLLAND undersøger, hvordan retningslinjerne har påvirket eleverne og sammenholdet i klassen. Eksperimentet kører hele uge 8. Du kan følge med her eller på Instagram, @tv2østjylland, og Snapchat, @tv2oj.