Vand fosser ind i pars have - mosegrise og klima får skylden
Hvis din grund bliver oversvømmet, kan det være svært at få placeret et ansvar. Det viser et eksempel fra Horsens.
For seks år siden fik Jeanette og Kasper Rejnholdt Jensen nøglerne til deres nye hus på Egebjergvej i Horsens. Dengang drømte de om fred og ro. De glædede sig til at bruge den nye have sammen med deres børn.
I dag er virkeligheden en helt anden.
For haven er, ifølge parret, så plaget af vandmasser, at familien end ikke kan slå græsset. Og årsagen skal, mener Jeanette og Kasper Rejnholdt Jensen, findes hos de nye naboer.
Byggeriet af Naturbyen Nørrestrand begyndte i 2019 på marken bag deres nye hus, og det er det byggeri, som parret er overbevist om, er grunden til, at vandmasserne nu vælter ned mod huset på Egebjergvej.
- Da vi først fik at vide, at de ville bygge bag ved os, tænkte vi, at det egentlig var ok, men hurtigt kunne vi se, at hele terrænet blev hævet, så der går nærmest en skrænt ned til vores hus, siger Jeanette Rejnholdt Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Bygherre giver mosegrise skylden
I sommer mærkede Jeanette og Kasper Rejnholdt Jensen for alvor, at noget var galt, fortæller de. Selvom det kun dryppede udenfor, væltede det ned med vand i deres have. Fra skrænten.
Hele græsplænen blev, ifølge Jeanette Rejnholdt Jensen, til et stort mudder og har nærmest været det siden. Parret har vist TV2 ØSTJYLLAND video - og billeddokumentation.
- Det er så vådt, at vi kun kan slå græs, når det har været tørt i en uge. Og selv dér er det stadig fugtigt. Nu har fugten også bevæget sig ind i vores hus, siger hun.
Da parret opdagede vandmasserne, tog de kontakt til bygherren bag Naturbyen, Birch Ejendomme, for de var overbeviste om, at der måtte være sket en fejl i forhold til vandafledningen.
Bygherren kom også på besøg på Egebjergvej to gange for at besigtige problemet. Men de var, viste det sig, ikke enige i den vurdering. De havde til gengæld et andet bud. Mosegrise.
- Da får vi at vide, at Birch Ejendomme ikke vurderer, at der er en fejl i forbindelse med byggeriet, men at de øgede vandmasser formentlig skyldes skadedyr. Det skulle være mosegrise, som har gravet huller i jorden, hvor vandet så kommer ud, siger Jeanette Rejnholdt Jensen.
Bekræfter dialog
Over for TV2 ØSTJYLLAND bekræfter Birch Ejendomme, at de har været i dialog med parret på Egebjergvej.
- Vi har besøgt adressen to gange og kunne ikke konkludere noget endeligt, men vores bedste bud var, at vandet kommer fra et hul forårsaget af skadedyr, siger Thomas Bøgild, der er med i ledergruppen hus Birch Ejendomme.
Han fortæller desuden, at Birch Ejendomme ikke mener, at det kan være det nye byggeri, som forårsager mere vand ved huset på Egebjergvej.
- Modellerne, vi har fået udarbejdet, viser ikke, at vi har forværret vandforholdene i området - vi har tvært i mod forbedret dem, siger Thomas Bøgild.
En del af Naturbyen bliver snart solgt videre, men det vil stadig være Birch Ejendomme, som er ansvarlig, skulle det senere vise sig, at byggeriet medfører mere vand til Jeanette Rejnholdt Jensens hus. Det slår Thomas Bøgild fast.
- Vi sælger ikke katten i sækken, så vi vil gerne hjælpe, hvis vi kan, lyder det fra ejendomsselskabet.
Kommunen vil mægle
Jeanette Rejnholdt Jensen har efterfølgende været i kontakt med Horsens Kommune. Kommunen vurderede, ifølge Jeanette Rejnholdt Jensen, i første omgang, at problemet kunne være forvoldt af klimaforandringer.
Den køber husejeren fra Horsens dog ikke.
- Den skal de længere ud på landet med. Det virker som den nemme løsning, så den køber jeg ikke. Jeg fortalte dem, at det kan ikke være rigtigt, siger Jeanette Rejnholdt Jensen, der føler, at det er en kamp at få nogen til at tage ansvar.
Horsens Kommune har da også tilbudt at hjælpe med at sætte et møde i stand mellem alle de aktører, der er i området. For at få klarlagt, hvad udfordringerne med vand skyldes.
Tilbage står familien på Egebjergvej i uvished. Stadig med spørgsmålet om, hvordan vandet ender i deres baghave, hvem der har ansvaret, og om det kan udbedres.
Og sidst, men ikke mindst: Hvornår er der afklaring?
- Vores børn kan ikke længere spille bolde i haven, og vi kan ikke gå ud uden at få totalt mudrede sko. Vi har et hus, der forfalder mere og mere, hvis der kommer skimmel, og jeg har et barn, der har problemer med lungerne, så jeg er bekymret. Og skulle vi vælge at ville flytte, så er der jo ingen, der vil købe et hus med de her problemer, siger Jeanette Rejnholdt Jensen.
Har du et tip til en historie, du mener, TV2 ØSTJYLLAND skal kigge på? Så kontakt din lokalreporter her.