Kühnau fik ikke besked om rumænske coronapatienter
Beslutningen om at tage imod to coronapatienter fra Rumænien blev taget uden politisk inddragelse. Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) vil fremover inddrages i lignende situationer.
To rumænere smittet med covid-19 blev lørdag fløjet fra Bukarest til Danmark for at få behandling på Aarhus Universitetshospital.
Det kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre.
Det skete, efter staten i sidste uge henvendte sig til Region Midtjylland med en forespørgsel om at hjælpe med at tage imod rumænske coronapatienter, som ikke kunne få den tilstrækkelige hjælp i deres hjemland.
- Min vurdering var, at vi er den region, som har færrest indlagt med covid-19 og færrest indlagt på intensiv. Hvis nogen skulle redde to liv, så var det os, sagde koncerndirektør i regionen, Ole Thomsen, søndag til TV2 ØSTJYLLAND.
Men ifølge både den nuværende regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), og kandidaten til samme post fra Venstre, Anders G. Christensen, burde regionsrådsformanden være blevet inddraget i den beslutning.
- Jeg var noget rystet over at finde ud af, at Anders Kühnau ikke vidste det. Han er skipper på skibet, og så undrer det mig, at han ikke engang er blevet orienteret. Jeg havde ikke accepteret, at jeg først var blevet orienteret bagefter, siger Anders G. Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er ikke ensbetydende med, at direktionen ikke skal træffe beslutninger. Men hvis de skal have rygdækning, når lokummet brænder på, så er det jo godt lige at have sikret, at der er politisk opbakning bag de beslutninger, de tager.
I en sms til TV2 ØSTJYLLAND skriver Anders Kühnau, at det ikke var en politisk beslutning, men en ren administrativ afgørelse, som han ikke har været involveret i.
- Jeg har bedt om fremover at blive inddraget, hvis vi får henvendelser fra de statslige myndigheder med en anmodning om at hjælpe i lignende situationer, skriver han.
Koncerndirektør ville ikke sige ja i dag
Koncerndirektøren i Region Midtjylland, Ole Thomsen, fortæller, at han ikke troede, at det ville være et problem, at han sagde ja til at tage imod de rumænske patienter.
- Da jeg fik opringningen onsdag i sidste uge, handlede det om to personer, der var smittet med corona. Og jeg tænkte, at det måtte gå med to personer - at det havde vi kapacitet til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men jeg må jo tage til efterretning, at Anders Kühnau ville have været involveret i beslutningen. Jeg snakkede ikke med ham inden, jeg sagde ja - først efter.
Men kan du overhovedet tage sådan en beslutning uden at inddrage regionsrådsformanden?
- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Ole Thomsen.
Ville du sige ja igen, hvis de ringede med samme forespørgsel i dag?
- Nej, det ville jeg ikke. Nu har jeg jo erfaret, at Anders Kühnau vil involveres i beslutningen, så det ville jeg gøre i dag.
Pressede hospitaler
Beslutningen om at hjælpe Rumænien, hvor corona-situationen lige nu er kaotisk, og hvor hospitalerne er ved at nå bristepunktet, kom på et tidspunkt, hvor sundhedsmyndighederne i Danmark allerede havde udtrykt bekymring for kapaciteten på de danske hospitaler.
- Hvis et ministerium beder os om det, så gør vi det. Ligesom vi også hjælper til, hvis vi bliver bedt om at låne personale ud til steder med for eksempel ebola. Hvis medarbejdere har lyst til det, og vi kan få det til at hænge sammen med driften herhjemme, så siger vi ja til, at medarbejdere tager ud og redder liv, svarede Ole Thomsen søndag, da TV2 ØSTJYLLAND spurgte ind til, hvordan beslutningen harmonerer med presset på sygehusene.
Efterfølgende har statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag italesat presset på hospitalerne og endnu engang bedt sundhedspersonalet om at tage en ekstra tørn den kommende tid.
Regionsrådskandidat Anders G. Christensen kan godt forstå, hvis nogle borgere undrer sig over, at man samtidig kan tage patienter ind fra udlandet.
- Jeg tror, man vil tænke sig meget om, inden man siger ja til flere. Man skal være fuldstændig fløjtende sikker på, at der er den nødvendige kapacitet. Ellers er der noget, der ikke rimer, når vores statsminister står og siger, at sygeplejerskerne skal gå en ekstra mil, og de opjusterer corona til en samfundskritisk sygdom og indfører restriktioner igen, siger han.
Begge politikere understreger dog, at regionen skal hjælpe, når der er kapacitet og mulighed for det.
- Jeg skal ikke kunne sige, om vi igen vil blive bedt om at hjælpe andre lande i nød, men vi skal naturligvis kun hjælpe, hvis vi har ledig kapacitet i vores sundhedsvæsen, skriver Anders Kühnau i en sms til TV2 ØSTJYLLAND.