Nyt familieudspil: Aarhusianske forældre skal kunne hjemmepasse
I flere østjyske kommuner er det muligt at få tilskud til hjemmepasning af sine børn. Det mener blå blok i Aarhus Kommune også skal være muligt for de århusianske familier.
Det kan føles forkert at aflevere sit barn i daginstitution for at få smør på brødet.
Af den grund lancerer hele blå blok i Aarhus Kommune et nyt udspil på børneområdet.
Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne ønsker, som det er tilfældet i andre kommuner, at gøre det muligt at få tilskud til hjemmepasning af egne børn.
Ifølge spidskandidat for Dansk Folkeparti Jakob Søgaard Clausen skal tilskuddet give århusianske familier frihed til vælge det, de mener, er bedst for deres børn.
- For nogle familier er den bedste løsning at passe sit eget barn i lidt længere tid derhjemme. Vi mener ikke, at alt og alle skal proppes i institution, siger Jakob Søgaard Clausen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han understreger samtidig, at presset på kommunens daginstitutioner vil kunne aflastes, hvis flere forældre vælger at passe deres børn selv.
Mere ro i maven
Familieudspillet betyder, at forældre vil kunne få tilskud til minimum otte uger og maksimalt et års hjemmepasning, hvoraf tilskuddet maksimalt må udgøre 85 procent af den udgift, som kommunen ville have til en plads til barnet i et dagtilbud.
Og det tilskud mener Villads Claes Olesen fra Højbjerg ville have lettet en byrde for ham.
Han har nemlig brugt de seneste to år på at hjemmepasse sønnen Finn - og har brugt hele sin opsparing på det.
- Hvis vi havde fået et tilskud, så havde jeg været mere til stede som hjemmegående husfar og jeg kunne have haft bedre ro i maven, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Jeg havde ikke hele tiden gået og tænkt, at jeg skulle et eller andet, og at jeg var dum eller at det var uanstændigt at være hjemmegående.
Familien fra Højbjerg havde sat penge af til at være hjemmegående, da de mente, at det var vigtigt for et barn at være sammen med deres forældre de første 1000 dage af barnets liv.
Nu er pengene brugt op, og hjemmepasningen har ikke just været ferietilstand for familien.
- Det har reelt været sådan, at vi har vendt hver eneste krone og vi har levet af foræret mad og tøj. Vi er lidt stolte af det, men hvis vi havde fået et tilskud fra kommunen, havde vi haft råd til en bil, en ferie, en tur i Djurs Sommerland og så videre, siger Villads Claes Olesen.
Ifølge byrådskandidat for Enhedslisten Katrine Vinter Nielsen er det dog vigtigere at rette fokus mod daginstitutionerne.
- Det, der er allervigtigst, og hvor vi måske skal holde Christiansborg i hånden, er ved at se om vi kan styrke balancen mellem familielivet og arbejdslivet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det er vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan skabe nogle daginstitutioner af god kvalitet og med bedre normeringer.
Gælder ikke for udenlandske forældre
Der vil i udspillet være nogle krav til blandt andet indkomst, tilstrækkelige danskkundskaber og forældremyndighed. Det vil blandt andet betyde, at forældre i udsatte boligområder ikke vil have mulighed for at deltage i ordningen. Det 'men' kommer ifølge Jakob Søgaard Clausen af, at børnene med forældre af udenlandsk baggrund skal integreres.
- Børnene har et stort behov for at lære dansk, og det får de ikke med hjemmefra, hvis de har forældre af udenlandsk baggrund. Børnene har godt af at indgå i et dansk fællesskab, og det gør de ikke ved at blive passet derhjemme.
Læs også:
Tænker du ikke, at disse borgere med udenlandsk baggrund vil føle sig snydt?
- Det må de gerne føle, men det optager ikke mig. Vi, som politikere, har et ansvar for, at problemet med parallelsamfund ikke bliver større, siger Jakob Søgaard Clausen og fortsætter:
- Derfor synes jeg, at dén interesse trumfer forældrenes ret til selvbestemmelse på det her punkt. De må jo gerne passe deres børn derhjemme, de får bare ikke tilskud til det.